Meny

05 jul 2012

Företagsreportage

Vi presenterar månadens gästspelare

Nyhetsbrev nr 3, 2012, från Halmstads Näringslivs AB: Den här gången har vi glädjen att ha tryggheten själv som gästspelare. Möt Leif Karlborg, som startade Livräddarnas verksamhet för över 50 år sedan, och som dessutom varit nominerad till hjälte. Han brinner för detta och är oerhört stolt över "sina" livräddare. Idag leder hans son, Peter Karlborg, verksamheten, men Leif är fortfarande på plats. Lika brinnande, lika engagerad. För det Livräddarna gör är just att rädda liv! Och du kan också göra det, läs mer och satsa en slant på livet.

Livräddarsäsongen är igång - igen

Livräddningen startade blygsamt 1958 med en livräddare på stranden och ett bevakningstorn.
 
Sedan dess har det hunnit hända mycket. Våren 1960 kom livräddarskolan igång och livräddningsverksamheten växte. Bevakningsområdena utökades i rask takt. 2006 revs det gamla livräddartornet i Tylösand då det var placerat på ett gammalt militärt fort från världskriget, ”fortet skulle bort och marken återställas”.
 
Sommaren 2008 kunde vi flytta in ett nytt livräddartorn med sambandscentral.  TACK ALLA SOM HJÄPT TILL. Idag är det dessutom ett riktigt landmärke med sin unika design

Många kopplar nog livräddare till glassigt liv á la Baywatch. Men vad gör egentligen en livräddare?

Vi försöker förebygga alla typer av vattenrelaterade olyckor. Beroende på position har man olika uppgifter, den i tornet har kontakt med alla ute på strandområdena och SOS-alarm samt sjöräddningscentralen.
 
Livräddaren som är på stranden är oftast först på plats vid en olycka, eller får instruktioner från tornet. Det är viktigt att man känner sig hemma i vattnet och har god fysik eftersom det är mycket ansträngande att göra en räddning. Du måste dessutom ha goda sjukvårdskunskaper, ledaregenskaper och kunna arbeta i grupp.

Vi är 17 livräddare som tjänstgör i två skift. Från vecka 25 till vecka 32 finns åtta livräddare i sex olika torn på stranden. Det är ett fantastiskt gäng Livräddarna i Tylösand. Vi har ett kall att hjälpa människor. Vår vision är att ingen ska drunkna.

En livräddare berättar;- Jag har själv varit med om ganska odramatiska saker; som bortsprungna barn, sjukdomsfall eller personer som har blivit stungna av fjärsing i vattnet. Men förra sommaren hade vi en stor olycka där vi påbörjade hjärt-lungräddning på en treåring. Han hade suttit i vattenbrynet och lekt, men på några sekunder låg han i vattnet. De inblandade livräddarna gjorde ett mycket gott jobb. Det hela slutade lyckligt.

Det är vår belöning. Att rädda liv.

Och det är därför vi finns på plats. Jag hoppas och tror att alla våra insatser är uppskattade. Våra livräddare jobbar helt ideellt. Ersättningen är mat och husrum. Livräddarnas verksamhet är dessutom möjlig tack vare ekonomiska bidrag från både privatpersoner och företag. Tack alla ni!

Vill du också vara med och bidra till en säker badmiljö är du varmt välkommen att sätta in en slant på Pg 728 79 - 8. Tillsammans skapar vi trygghet på stranden. Vi ses i sommar!

Hälsningar från Livräddarna Tylösand
Genom Leif Karlborg

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.