Meny

28 mar 2019

Guldmorgonreportage

Guldmorgon håller alltid i längden

Den 27 mars hölls årets första Guldmorgon. Över 180 personer kom. Värd var Rejmes Personbilar som verkligen visade hur värdskap kan fungera. Temat denna morgon var Hållbarhet - på alla plan.

Halmstads kommun har startat resan mot Sveriges bästa företagsklimat. Så den här morgonen valde vi att följa den viktiga vägen mot hållbar tillväxt. Hållbarhet omfamnar ju så mycket. Självklart vår miljö, men även det mänskliga, sociala och ekonomiska. Det här skapar samtidigt nya innovativa möjligheter. Vad vi kan enas om är att om vi gör bra saker tillsammans så kan det bara bli bättre.

Vår moderator Rebecca Sellergren presenterade sig som Halmstads mest återvunna moderator. Sedan körde hon igång och guidade oss proffsigt och hållbart genom hela programmet.

Hållbart näringsliv för en hållbar arbetsmarknad

Först ut var Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande och Lina Siljegård, tillträdande Tillväxt- och utvecklingdirektör på Halmstads kommun. De inledde med en annan angelägen klimatfråga. Den om företagsklimatet. Vad händer där? Här handlar det också i högsta grad om hållbarhet. Ett hållbart näringsliv skapar en hållbar arbetsmarknad. Det i sin tur skapar hållbara liv för alla invånare. Nu formerar Halmstads kommun en ny organisation för att skapa ett hållbart samhälle inför målet att 2050 vara 150 000 kommuninvånare.

Hållbara näringslivsnyheter presenterades av Håkan Strömqvist chef Näringsliv på Destination Halmstad AB. Bland annat konstaterades att hållbarhet även handlar om att hålla i längden, några av de företag som fyller jämnt i år är: 70-åringen Sennans Taxi, 50-åringarna BBGruppen Halmstad Låsservice, Pio och HalmstadTravet, samt 25-åringen Elghags Support. Stort grattis! Håkan tog även upp trenden med att antalet företag med hållbarhet som affärsidé ökar. Kompetensförsörjning och kommunens hållbarhetsarbete var också några av punkterna på hans agenda.

Svälj inte de ohållbara kamelerna

Lova Brodin från Miljömatematik gav oss ett övergripande hållbarhetsperspektiv med utgångspunkt från "People - Planet - Profit". Men hon lade till ett extra P - Passion. För det behövs när vi närmar oss tipping point. Alltså den punkt då alla behöver kraftsamla för att fixa en fortsatt färd i vår värld. Lova menar att det är på systemnivån som de nya affärsidéerna finns. Istället för det klassiska uttrycket "sila mygg och svälja elefanter" kör hon ett eget "sila mygg och svälja kameler". Det korta miljöbudskapet var - Svälj inte kamelerna det är så hårigt och jobbigt...

Rejmes vill vara en god medborgare

Så inledde Einar Gudmundsson, vd för Rejmes Personvagnar AB, sin presentation. Att som företag vara en god medborgare innebär att ta ansvar hela vägen. För personal, produkter, anläggning, ekonomi och samarbeten. Det ska vara hållbart. På Rejmes praktiseras Lean som en naturlig del i allt. Det märktes inte minst i det goda värdskapet - alla delar i kedjan fungerade på ett välkomnande och proffsigt sätt. Einar redogjorde för vad Rejmes gör för att möta miljökraven och berättade att dagens kunder har en helt annan miljömedvetenhet. Elbilar ökar exempelvis starkt.

Arealkompenserande containers!

Det låter kanske märkligt. Men jo då. Det finns. Och de funkar! Vi snackar food tech. Anders Nilsson och Harrie Rademaekers på Futufarm berättade att det försvinner 1 hektar odlingsbar mark varje timme här i Sverige. Det är ju helt uppåt väggarna. Men Futufarms digitala och gigantiska "odlingslådor" möjliggör odling överallt eftersom containern inte är klimatberoende. Vattenåtgången är minimala 25 liter/dygn trots att odlingsytan på 33 kvm ger en avkastning motsvarande 8000 kvm. Än så länge finns det fyra odlingscontainers i Norden. Två i Halmstad. Den ena ser du på ICA Maxi Högskolans tak. Övriga två finns i Stockholm och Oslo.

Solkrafter ersätter hästkrafter i tidernas projekt

Adam Jisland och Simone Rishede berättade att totalt 27 utvecklingsingenjörer från Högskolan i Halmstad genomför högskolans största studentprojekt genom tiderna - sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Totalt kommer det att omsätta 3 miljoner kronor. Två tredjedelar är finansierat. Nu behöver de hjälp med den sista tredjedelen för att kunna finansier boende och transporter till deltagarna.

Men vad handlar det om då? Jo, de har byggt en solcellsdriven elbil från grunden! Denna fantastiska skapelse ska tävla i ett solcellsrace i Australien. Här kan vi verkligen vara med och sätta Halmstad på den hållbara världskartan. Studenterna är vår framtid! Mer information hittar du på husolarteam.com.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

CooCreate, vadå? You just "löv" it!

Sociala innovationer kan vara grogrund för framtida tillväxtmöjligheter och nya marknader. Vår tids samhällsutmaningar skapar möjligheter för nya sorters företag och nya branscher, samtidigt som etablerade företag har börjat kombinera affärsverksamhet med samhällsnytta i nya innovativa former. Christian Frick som är projektledare för CooCreate förklarade på ett enkelt och lättsamt sätt vad det handlar om. Han samarbetar bland annat med Balajikarthik och Aneesha, grundare av företaget Ilai som har produkter som – ja låt oss säga att du bara ”löv it”. Engångsprodukter av plast ska bort. Men finns det hållbara alternativ? Balajikarthik och Aneesha har skapat engångsprodukter som fungerar som ett kretslopp ska. Löv blir till tallrik. Vi använder tallriken. Vi kan sedan smula tallriken i komposten och så har vi jord. Och från jorden växer nya träd upp med nya löv som blir till tallrikar... Vilken innovation!

Till sist: Tack alla gäster som kom. Tack till våra utställare: Tillståndslotsen - Halmstads kommun, EMC och CSR Västsverige samt UF-företaget Oh My Fudge UF. Och icke att förglömma - Dramalogen, som delade ut senaste numret av tidningen variabeln.

Lina Siljegård, Tillväxt- och utvecklingsdirektör och Rebecca Sellergren, moderator.

Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande

Håkan Strömqvist, chef för näringslivsavdelningen på Destination Halmstad

Lova Brodin, Miljömatematik

Einar Gudmundsson, vd för Rejmes Personvagnar AB

Christian Frick, projektledare för CooCreate

Balajikarthik och Aneesha är grundare av företaget Ilai.

Harrie Raedemakers och Anders Nilsson, Futufarm

Adam Jisland och Simone Rishede, utvecklingsingenjörer från Högskolan i Halmstad