Meny

08 mar 2019

Företagsnyhet

Historia är viktigt. Men viktigast är att titta framåt. Dags för nya möjligheter!

Hallands landshövding Lena Sommestad inledde det svensk-danska näringslivsseminariet i Halmstad den 1 mars. Vi tog avstamp i ett kungamöte som skedde här i Halmstad 1619 mellan Sverige och Danmark. Men tog oss sedan raskt vidare till de framtida möjligheter som öppnar sig.

Halland har ju en historiskt stark relation till Danmark, inte minst inom näringsliv och innovation. Genom sekler har handel och företag utvecklats, idéer har fått spridning, och vänskap och välstånd har stärkts. Från 2019 är Halland medlem i Greater Copenhagen, en gränsöverskridande plattform för samverkan och hållbar tillväxt. Och 2020 öppnas en ny färjelinje mellan Halmstad och Grenå. Ett projekt med stor potential för turism och hållbara transporter.

175 personer deltog på näringslivsseminariet för att bland annat få svar på vad de nya starkare banden till Danmark kan betyda för det halländska näringslivet och dess grannar. Och hur vi tillsammans kan jobba för hållbar utveckling, innovation, vänskap och välstånd. Att lyssna och delge är viktiga ingridienser i sådana här sammanhang.

Vi kan också konstatera att den obligatoriska svenska fikastunden verkligen är nätverkandets moder. Det är där och då vi möts och samtalar över gränserna. Och det är i dessa möten som det skapas nya mänskliga broar och band.

Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson och kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, Jonas Bergman, talade bland annat om vikten av gränsöverskridande samarbeten.

Johan Wessman, vd, Öresundsinstitutet, berättade om Greater Copenhagen och STRING.

Stephan Müchler, vd, Sydsvenska Handelskammaren och Johan Trouvé, vd, Västsvenska Handelskammaren, bidrog med regionala perspektiv.

Ove Ullerup, dansk ambassadör i Stockholm, och Fredrik Jörgensen, svensk ambassadör i Köpenhamn, gav perspektiv på potential och utmaningar i det dansk-svenska samarbetet. Det handlar om att förstå varandra.

Tony Michaelsen, Trade Director, Stena Line, berättade målande om den nya färjelinjen och vilka ömsesidiga effekter den kan ha för exempelvis näringslivet och besöksnäringen.

Eftermiddagen avslutades med en paneldiskussion där följande personer deltog: Ove Ullerup,Dansk ambassadör i Stockholm, Fredrik Jörgensen, Svensk ambassadör i Köpenhamn, Helle Ahlenius Pallesen
vd Öresundsadvokater, Björn Alvengrip, vd HallandsHamnar och Ledamot Svenskt Näringslivs styrelse, Britt Bohlin, Rådsdirektör vid Nordiska rådet i Köpenhamn, Claes Nilsson, Bankchef Danske Bank Halmstad, Erik Blomberg, vd Eleiko Group och Honorärkonsul Danmark.

De fick avslutningsvis chansen att titta 10 år framåt i spåkulan och sammanfattade 2029 så här: Regionen är världsledande inom hållbarhet. Vi är närmare varandra; via infrastruktur, geografiskt och kulturellt. Vi förstår varandra bättre. Vi kommer att vara den mest inkluderande och samarbetande regionen i Europa.

Det bjöds på många och bra framtidstankar denna eftermiddag. Här bjuder vi på några citat:

  • Bygg relationer genom att tänka i nya banor.
  • Tänk på vikten av att bryta gränser. Inte bara nationsgränser utan även mentala gränser.
  • Halmstad och Halland blir en gateway mellan Skandinavien och Europa.
  • Se till att få in danskar i era styrelser.
  • Den danska direktheten. Man säger vad man menar och menar vad man säger. Halland - ta för er, håll emot. Då får ni respekt.
  • Vi behöver mer nordiskt samarbete. I en orolig värld vill man vara nära sina grannar.
  • Vi är viktigare för varandra än Kina och Tyskland.
  • Förr var Stockholm marknaden. Nu har skiftet ändrats - till vår fördel. AB Sverige mår bra av att andra regioner växer.

Tills sist avslutade Claes på Danske Bank och Erik på Eleiko Group med att bjuda in till att lämna meddelande i en tidskapsel. Som när det är gjort kommer att förslutas för att sedan öppnas om - 400 år! Svindlande tanke.

Moderator var Selma Sedelius, kommunikationschef på Högskolan i Halmstad, som redan har samarbeten med ett stort antal lärosäten i Danmark.

Landshövdingen tackade av alla talarna med en symbolisk gåva.

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.

Hallands landshövding Lena Sommestad

Lotta Eriksson, Företagarna Halmstad, Mattias Rossköld, kommundirektör i Halmstads kommun, Ole Sörensen, Business Djursland

Jonas Bergman, KS ordförande i Halmstads kommun, i samtal med deltagare

Stephan Müchler, Sydsvenska Handelskammaren och Johan Trouvé, Västsvenska Handelskammaren.

Ove Ullerup, dansk ambassadör i Stockholm, och Fredrik Jörgensen, svensk ambassadör i Köpenhamn.

Bege dig till Slottet och skriv din framtidshälsning till tidskapseln.