Meny

17 jul 2018

Företagsnyhet

Är du företagare och ska bli förälder? Eller har du redan barn?

Du som företagare kan få ersättning från Försäkringskassan om du ska vara ledig för att ta hand om ditt barn. Hur stor ersättningen blir beror på hur mycket lön eller hur stort överskott du tar ut från ditt företag.

Det skiljer sig åt lite grand utifrån vilken typ av företag du driver och hur mycket inkomst du får ut. På verksamt har de samlat ihop en bra informationssida med direktlänkar.

Enskild näringsverksamhet, handelsbolag eller kommanditbolag

Om du är eller ska bli förälder gäller samma regler för dig som har eget företag som för den som är anställd. Det enda som är annorlunda för dig med eget företag är att Försäkringskassan räknar ut din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) utifrån din förväntade inkomst av näringsverksamhet.

Du som har ett nystartat företag och låga inkomster får en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som motsvarar den som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått.

Aktiebolag

Om du är eller ska bli förälder gäller samma regler för dig som har aktiebolag som för den som är anställd. Din föräldrapenning baseras på den lön du tar ut från ditt aktiebolag. Det innebär att om du tar ut en låg lön eller ingen lön alls kan du bara få ersättning på garantinivå.

Försäkringskassans Vänta barn-guide

Guiden innehåller lättlästa artiklar och tips om föräldrapenning, barnbidrag och 10-dagar. Guiden ger dig en personlig checklista och påminner dig om när du behöver anmäla och ansöka. Guiden är till för både gravid och partner.

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.