Meny

30 maj 2018

Företagsreportage

Företagarporträttet: Mediyoga - institutet med utbildningar i hela landet.

Par i yoga. Jenny och Pär Krutzén äger och driver Mediyoga från Oskarström. Det är ett rikstäckande institut inom yoga och som bland annat utbildar personal inom primärvården.

Företagarporträttet

Företag: Mediyoga Center Oskarström
Grundat: 1997, av Göran Boll
Ägare: Jenny och Pär Krutzén, sedan 2017
Säte: Oskarström
Antal anställda: 3
Verksamhet: Rikstäckande institut inom yoga som bedriver utbildning, kurser och terapeutisk verksamhet inom hälsa och sjukvård, har hittills utbildat personal vid mer än 200 vårdenheter

Bytte Stockholm mot Oskarström…

Jenny och Pär Krutzén är paret som gick mot strömmen när de bytte storstadslivet i Stockholm mot lilla Oskarström. Sedan hemkomsten till Halland har makarna tagit över både driften och ägandet av det etablerade företaget Mediyoga som utbildar personal inom primärvården, som fysioterapeuter, läkare, arbetsterapeuter och medarbetare i psykiatrin.

Mediyoga har mycket gott anseende och svarar för utbildningar inom yoga i hela Sverige, hittills vid drygt 200 vårdenheter och för cirka 2 500 anställda inom hälso- och sjukvården.

Mediyoga har hittat sin oas i Oskarström, med både huvudkontor och eget yogacenter i fräscha lokaler i orten strax norr om Halmstad.

– För oss är det här idealiskt, vi slipper storstadsstressen, barnen får en lugn och harmonisk uppväxtmiljö och vi kan bedriva verksamheten i egna lokaler till betydligt lägre kostnader än i städerna, konstaterar Jenny och Pär Krutzén, som menar att deras verksamhet i grunden inte är beroende av ort och ställe.

– Våra utbildningar bedrivs på många olika platser runt om i landet, genom ett utbildarteam bestående av sammanlagt tio personer, och var huvudkontoret med administrativa funktioner är beläget, har ingen praktisk betydelse.

Nätverksträffar och ny livsstil

Jenny är bördig från Oskarström och Pär från Söndrum. Genom bland annat Halmstads Näringslivs AB:s nätverksträffar i kransorterna, har deras företag fått breddade kontaktytor även ur ett lokalt perspektiv.

– Det känns fint att vara tillbaka i hembygden igen och känna engagemanget hos det kommunala näringslivsbolaget, tycker Jenny, som under parets många gemensamma år i Stockholm, utbildade sig till massageterapeut och legitimerad kiropraktor, nu med egen praktik även inom det gebitet.

Pär Krutzén, för övrigt före detta elitspelare i golf, var tidigare verksam och framgångsrik inom reklambranschen i olika företag. Den många gånger slitsamma rollen och kraven som marknadschef inom media tog till slut ut sin rätt. Han drabbades av kraftigt stressrelaterad utmattningssymptom, utbrändhet kort och gott, vilket krävde sjukvård och rehabilitering.

Idag har han återhämtat sig. Vis av egna erfarenheter har han förändrat sin livsstil och återfunnit harmonin i tillvaron, både som pappa, make och företagsledare i rollen som vd och föreläsare inom Mediyoga.

– Efter återhämtningen gjorde jag ett meningslöst försök att göra comeback inom min tidigare bransch, men det gick bara inte. Jag bestämde mig då för att byta livsstil och yrkesinriktning och började med Mediyoga – och på den vägen är det, säger Pär.

– Genom återflytten har vi fått en mer kvalitativ tillvaro och betydligt bättre möjligheter att fokusera på vår egen familjs välmående.

Ökat intresse för Mediyoga

Krutzéns återvände till Halmstad för fyra år sedan och paret bedriver sedan tre år sin verksamhet i Oskarström. Efter förra årsskiftet tog man över även ägandet av Mediyoga Institutet, som redan 1997 grundandes av Göran Boll.

– Mediyoga är en terapeutisk yogaform, enkel att utföra och som vänder sig till alla människor, friska som sjuka, säger Jenny. Yogan avslutas alltid med meditation. I vårt eget center har vi plats för uppåt 15 deltagare i varje klass. Mjuka ullmattor och sittkuddar finns i den behagligt inredda lokalen.

– Yoga gör människan mer kropps- och självmedveten genom mjukare rörelser och att man lär sig andas på rätt sätt, tillägger hon.

Utbildning och samordningen av i Mediyogas utbildar i Sverige är företagets övergripande affärs- och verksamhetsområde.

– Intresset men också behovet av Mediyoga ökar för varje år. I dagens samhälle med många fall av stress- och livsstilsrelaterade problem, som till exempel sömnproblem, diabetes, ryggont och högt blocktryck, är yoga ett vedertaget verktyg och annat redskap än traditionell medicinering. Allt fler inser att yoga är en fantastisk form av rehabilitering och återhämtning men också en framgångsrik modell inte minst i förebyggande/preventivt syfte. Yoga bidrar till minskade sjukvårdskostnad för samhället.

Hittills har ungefär 2 500 anställda inom primärvården, från mer än 200 vårdenheter, valt att utbilda sig genom Mediyoga – landets ledande utbildningsinstitut inom yoga. Därmed har Pär och Jenny Krutzén gjort lilla Oskarström till något av Sveriges yoga-center.

 

 

Text & bild: Kent Johansson, Oh My

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.