Meny

25 maj 2018

Företagsreportage

Företagarporträttet: Qitaku och Trotto ökar lönsamheten inom travsporten

Trotto Group AB står på tröskeln till ett genombrott inom den svenska och amerikanska travsporten. Halmstadsföretaget har utvecklat en digital plattform, särskilt lämpad för hästbranschen, där verksamheterna kan bli mer rationella och framförallt lönsammare.

Företagets namn: Trotto Group AB
Namn: Alban Qitaku
Grundare: Alban Qitaku och Thomas Carlsson
Säte: IT-huset, Halmstad
Verksamhet: Managementsystem för kommunikation och samverkan inom hästbranschen, företrädesvis travsporten
Anställda: 2

”Vi kan bli hästbranschens Spotify”

Bakom bolaget står bland andra Alban Qitaku, 31, entusiastisk affärsman från Halmstad, som menar att Trotto kan bli travsportens eget Spotify med internationellt genomslag.

Personliga möten, sammankomster och nätverk där lokala företagare möter andra lokala företagare. Det är ett av framgångsrecepten bakom det växande näringslivet i Halmstad. Det kommunala näringslivsbolaget, HNAB, fungerar som rådgivare och sammanhållande länk för de företagare som vill knyta nya kontakter som kan bidra till utvecklingsprocesser.

– Jag har haft ett mångårigt samarbete med Halmstads Näringslivs AB och en positiv dialog med Håkan Strömqvist, vd och näringslivsutvecklare, som bidragit till att skapa nödvändiga kontakter och förutsättningar för att Trotto ska etableras och bli en aktör att räkna med, säger Alban Qitaku, entreprenör ut i fingerspetsarna.

Personligen gillar han inte uttrycket ”entreprenör”. Han föredrar tydligare benämningar och vill kalla sig själv för affärsman.

– Entreprenör känns för mig som ett vagt, något luddigt begrepp, förklarar han. Jag gillar att göra affärer och vill tjäna pengar på det jag gör. Därför vill jag hellre kalla mig affärsman än entreprenör. Min roll i Trotto är att sköta lanseringen och sälja in vår produkt, säger Alban och fortsätter:

– I mina ögon är Halmstad den perfekta platsen när det gäller förutsättningar för företagande och tillväxt. De lokala företagarna stöttar varandra. Det gäller att använda sig av de kontaktytor som finns och bygga affärsmässiga relationer som gör att goda idéer går att förverkliga.

Så här kom Trotto till

Alban kom som femåring med sin familj till Sverige. Den kosovoalbanska familjen bosatte sig i Bohuslän.

– Jag är uppvuxen i Lysekil men bor sedan 15 år i Halmstad och har sedan dess varit involverad och engagerad i en rad olika projekt med inriktning på företagande, både åt andra och åt mig själv. 2014, när jag arbetade med Youngcubator på före detta Science Park (numera High Five), kom jag för första gången i kontakt med Halmstads Näringslivsbolag och det var i det skedet min ”resa” började, som affärsman.

Samma år väcktes idén om Trotto, som på italienska, fritt översatt, betyder trav.

För att göra en lång historia kort kan Trottos verksamhet beskrivas som ett managementsystem, ett digitalt verktyg, anpassat för att underlätta det fortlöpande arbetet i och kring ett stall inom hästsporten. För en tid sedan belönades för övrigt Trottos startup i Venture Cups regionfinal.

– Vårt system förekommer i andra sammanhang men är i det här fallet skräddarsytt för travbranschen, där vi med vår plattform förenklar möjligheten att driva ett stall på ett effektivt och lönsamt vis. Det handlar om allt från att systematisera och ha kontroll på hästarnas utrustning, foder och mediciner till att sköta kommunikationen mellan travtränare och hästägare, men också information om träningsprogram och formkurvor åt dem som tippar på trav.

– Stallägarna och tränarna kommer att spara mycket tid och pengar på vår modell. Samtidigt erbjuds spelarna att prenumerera på Trotto, för att kunna ta del av den ständigt uppdaterade information som finns i vår app. Vi blir som travsportens eget Spotify, skulle man kunna säga.

– I synnerhet travsporten, där Halmstad tillhör landets ledande orter med högklassiga tränare, bana och tävlingar, har varit välkomnande till vår produkt, poängterar Alban Qitaku, som har ett nära samarbete med stjärnkusken och travtränaren Johan Untersteiner, Holm, men också Jimmy Takter Stable på USA:s ostkust.

Trottos unika system är redan utvecklat. Travet ligger närmast till hands men galoppsporten står också på startlinjen. Med i ledningen för Trotto Group AB, finns namn som Patrik Inerup, ordförande, Johan Walldén, teknisk chef, samt Niklas Boström och Henrik Tellving, investerare.

– Vissa strategiska beslut återstår och förhandlingar pågår med olika partners. Någon gång efter sommaren räknar vi med att Trotto ska kunna tas i bruk fullt ut och komma ut på marknaden, säger Alban Qitaku.

 

Text och bild: Kent Johansson, Oh My

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.