Meny

08 maj 2018

Företagsnyhet

Spännande möjligheter med Kina under företagsdagen den 4 maj

VM i bordtennis är avslutat. Vilken succé! Sverige tog brons. Världens ögon var riktade mot Halmstad den 29 april till 6 maj. Organisationen bakom genomförandet gjorde ett jättearbete som de också fått berättigat beröm för. En av dessa dagar passade vi på att tillsammans med Region Halland bjuda in till en företagsdag med fokus på Kina.

120 personer hörsammade inbjudan och samlades på Sannarspsgymnasiet. Vi startade eftermiddagen med en lättare lunchwrap som köket på Sannarpsgymnasiet hade fixat. Fantastiskt goda. Vi strösslade med stjärnglans, pingiseliten i form av Tickan, Åsa Carlsson, Jörgen Persson och J-O Waldner fanns på plats.

Rebecca Sellergren var moderator och guidade oss genom programmet. Först ut på scen var Ulf ”Tickan” Carlsson som var laddad inför morgondagens kvartsfinal i Bordtennis-VM. Med sig hade han välkända frun Åsa Carlsson.

David Hallgren, Trade Commissioner China för Business Sweden gjorde en snygg övergång till sin del i programmet. ”– Med all respekt för pingisen, men nu ska vi prata om något som är spännande på riktigt; att göra affärer med Kina.” Ämnet var framtidstrender och möjligheter. Svensk export till Kina ökar, idag är det 8:e största exportmarknaden. Affärssystem i Kina är komplicerat. Politik och näringsliv lever i symbios. Korruption är vardagsmat. Landet är i en fas där det gamla och det nya Kina lever parallellt. Men utvecklingen går snabbt, rasande snabbt. Det gäller att vara lyhörd och hänga med.

”Ska man skapa affärer måste man hänge sig åt Kina.”

Mike Danilovic.

Mike Danilovic är Professor i Industrial Management vid Högskolan i Halmstad och Shanghai Dianji University. Han talade om att det krävs nya affärsmodeller för att lyckas med affärer i Kina. Mike drog ett exempel där vårt västerländska sätt att göra affärer liknades vid hur man skivar upp en salami. Du tappar helheten. Och det är just det som kineserna vinner på. De ser helheten. Kineserna fixar allt i affären, inte bara en eller några delar. Men man ska ha med sig att politiken är den styrande och drivande kraften. Det förväntas dessutom att företag som etablerar sig i Kina tar ett socialt och samhälleligt ansvar. Kina är ett relationssamhälle som bygger på förtroende och tillit. Tänk på att det är människorna du har relationer med som du följer, även när de förflyttas karriärmässigt.

I den avslutande panelen fick vi träffa företrädare för tre stora Halländska företag som har jobbat mycket och länge med Kina. Vi fick lyssna på Ida Kollberg som är Export sales manager på Vagabond International AB, Bartek Stelmasiak Candell som är General Manager - Market Unit Asia på HMS Industrial Networks AB, Magnus Nilsson som är President & CEO på Elanders AB samt pingisproffsen (den titeln får de alltid bära) Jörgen Persson och J-O Waldner som båda har erfarenhet av att göra affärer med och i Kina.

Utdrag från paneldiskussionen:

 • Har du hittat en bra kontaktperson i Kina, se till att behålla den. De gillar att jobba för ”utlänningar”.
 • Affärer görs lokalt. Det är en utmaning att anta och man vill etablera sig.
 • Kina har på bara 3 – 4 år gått från kontantsamhälle till mobilbetalningssamhälle. Det säger något om kraften i utvecklingen. Man hoppade över steget med bankkort.
 • Kineser väntar inte. De kör igång och justerar längs vägen.
 • Kineser är extremt taktiska.
 • Läs på och gör research.
 • Är du väl inne i kretsen så är ni vänner för livet.
 • Middagarna och skålarna är viktiga. Glasen måste vidröra varandra vid skålning.
 • Lämna över och ta emot visitkort med båda händerna, läs noga på det innan du lägger ned det.
 • Nästan inga kineser kan engelska. Se till att ha namn och titel på visitkortet på både engelska och kinesiska.
 • Blanda aldrig ihop kineser och japaner. De är helt olika.
 • Var försiktig. Det är mycket korruption. Ge aldrig fullständig information till en person, se till att dela upp informationen på flera. Tjänster kräver nämligen gentjänster, och någon kan exempelvis kräva information som en gentjänst...
 • En kines vill inte tappa ansiktet. Du kan därför inte alltid ställa direkta frågor utan måste ställa frågor runt frågan så att säga.
 • Det finns inget annat land som liknar Kina. Det är unikt.

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.

David

David Hallgren

Mike

Mike Danilovic

Panelen

Panelen med J-O, Bartek, Ida, Magnus och Jörgen

mingel

Kinamingel

Rebecca

Moderatorn Rebecca Sellergren

Lunchmingel

Lunchmingel

Pingis

Fler bilder från denna fantastiska företagsdag finns på vår Facebooksida