Meny

04 maj 2018

Företagsreportage

5 snabba till snabbväxande Halmstadföretaget Slanghuset

Vi träffade de tre delägarna som på bara lite drygt ett år gått från 0 – 4,5 miljoner i omsättning. Då undrar man ju vad som är ”klon” i konceptet.

En av klorna kan vara att alla gör allt i bolaget, samtidigt som de kompletterar varandra med olika specialkompetenser. Och så är de ödmjuka, och smarta nog att ta hjälp när det behövs. De symboliserar uttrycket ”alla för en, en för alla”. Tillsammans gör de sin företagarresa bättre och roligare.

Företag: Slanghuset i Halmstad AB
Ägare: Fredrik Waltersson, Niklas Karlén och Rickard Landström.
Omsättning: 4,5 miljoner
Verksamhet: Enskilda komponenter, komplext sammansatta hydrauliklösningar med allt från slang, kopplingar, bockade rör till pumpar, ventiler och cylindrar. Produktion av slangar enligt kundens specifikation.
Finns på: www.slanghuset.se och på Facebook.

1. Vad är ert företags största utmaning just nu?
Med den snabba tillväxt vi har nu är det svårt att parera lagernivåerna. Det är kostsamt att hålla lager, men det är nödvändigt för att hålla hög servicenivå. Vilket uppskattas av kunderna som är det viktigaste vi har. Det är också viktigt att ta hand om befintliga kunder samtidigt som du måste söka nya. Det är lite av en balansgång. Men det är roligt och utmanande. Ett kundvårdande besök kan ge nya affärer. Det är en oerhörd frihet att driva eget, du styr själv. Medaljens baksida är att du inte alltid vet vad som händer nästa månad. Därför är det extra viktigt att ge sig själv och varandra en high five när det går bra.

2. Hur tycker ni att det är att driva företag i Halmstads kommun?
Det funkar bra. Vi deltog på Entreprenörskolan som arrangeras av Halmstads Näringslivs AB innan vi tog steget till eget. Vi kan verkligen rekommendera Entreprenörskolan. Seminarierna med Skatteverket och Halmstads kommuns tillståndslots gav extra mycket för vår del. Dessutom träffade vi Johanna Sundberg på NyföretagarCentrum. Hon gav oss många bra tips som underlättade för oss. Vi hade även turen att få tag på en passande lokal med en engagerad fastighetsägare. Fastighetsstaden har gjort bra anpassningar till vår verksamhet.

3. Vilket är ert bästa tips till någon som vill starta eget?
Våga tro på dig själv. Se till att vara påläst. Håll nere kostnaderna. Vi köpte mycket via konkursbon och när vi investerade i marknadsföring valde vi sådant som stack ut, exempelvis en rejäl skylt till butiken – den syns verkligen. Gör även ett worst-case-scenario så att du är förberedd och lättare kan planera för att parera. Håll koll på siffrorna, tänk på att finns avgifter som måste in oavsett hur det går.

Tänk också på att om du är i en anställning kan du inte köra egen konkurrerande verksamhet. Kolla upp var det finns hjälp att få, hos kommunen, myndigheter och branschorganisationer. Vi tog bland annat kostnadsfri juristhjälp via Timbanken. Och Almi var en viktig ekonomisk part. Håll inte startandet och affärsidén hemlig bland familj och vänner. Det gjorde vi i början, men när vi vågade berätta fick vi oväntat mycket hjälp. Vi är ju tre som gör det här tillsammans och mottot är ”en för alla, alla för en”. Det ska vara en rolig resa.

4. Vilket är ert bästa tips till någon som vill utveckla sin verksamhet?
Var lyhörd! Vad vill kunderna och marknaden ha? Vi ser en stark fördel med att inte tillhöra någon kedja utan att vara lokal. Vi är inte styrda och vi kan ta snabba och kundanpassade beslut. Och håll koll på vilka resurser som kommunen, myndigheter och branschorganisationer har. Vi kommer exempelvis att använda oss av både Timbanken och tillståndslotsen igen.

5. Var ser du ditt företag om 5 år? (utveckling)
Då har vi flera anställda. Vi räknar med att dubbla omsättningen redan detta räkenskapsår så det ser positivt ut. Redan idag når vi en marknad från norr till söder. Men vi vill bli ännu starkare lokalt i Halland. Närheten är viktig. Och vi är fortfarande glada och stolta över att vi tog steget till att starta eget.

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.