Meny

03 apr 2018

Företagsreportage

Företagarporträttet: HMV är redo för nästa lyft

När familjeföretaget Halmstad Mekaniska Verkstad såldes förrförra året nappade Helsingborgsföretagaren Stefan Edefell direkt. Han har nu drivit verksamheten i drygt ett år och satsar för att få företaget att växa.

Företagarporträttet

Namn: Halmstad Mekaniska Verkstad AB
Verksamhet: Legotillverkning inom skärande, bearbetning och svets
Grundades: 1993
Anställda: 19
Omsättning: 18 mkr

– Det är väldigt roligt och personalen är med på noterna, säger Stefan.

Halmstad Mekaniska Verkstad (HMV) är ett legoföretag som tillverkar maskindetaljer. De gör delar på beställning till alla möjliga kunder och branscher. Delarna i sig kan vara allt från väldigt små detaljer, till delar som kan väga upp emot ett ton. Som ett lite mindre företag är de specialiserade på fåtalsbeställningar, snarare än att tillverka stora volymer.

När som helst kan en kund komma med en ritning på en ny typ av detalj, vilket sätter vissa krav på personalen.

– Vi har väldigt duktig och kompetent personal här, både de som programmerar och de som sköter maskinerna. Vi har också manuella maskiner, där det är hantverket och känslan som sätter kvalitén, säger Stefan Edefell.

Stefan tog över företaget i november 2016 och har nu hunnit bli varm i kläderna.

– I början handlar det mycket om att lära känna företaget och komma in i rörelsen, sedan kan man börja sätta sin prägel på det.

Vad är HMV:s största styrka?

– Vår inställning till kunden, att vi vill vara lösningsorienterade. Vi hjälper kunden hela vägen, med allt från order, leverans och kostnadsbesparingar.

Stefan har också hunnit dra i gång en satsning mot att expandera verksamheten.

– Under året har vi satsat stort på att hitta fler kunder och få in fler beställningar. Vi har också investerat i nya maskiner och har viljan att komma framåt och utvecklas.

Hur ser det ut i nuläget?

– Vi har en del utmaningar att gå igenom, men det ser positivt ut, helt klar, och det är väldigt roligt. Dessutom startade HMV i höstas ett samarbete med yrkesprogrammet på Kattegattgymnasiet och nu välkomnar de elever att göra sin praktik i verkstaden.

– Eleverna har varit väldigt positiva och entusiastiska. Annars hör man ju ibland folk gnälla över dagens ungdomar, men jag måste säga motsatsen, det har varit väldigt positivt. Sedan hoppas vi såklart att det kan leda till att vi kan anställa någon utav dem när de går klart skolan så småningom.

Som erfaren företagare ser Stefan också vikten av HNAB:s verksamhet, vad gäller att hitta ny personal.

– En utav mina största utmaningar är att hitta kompetent personal – finns inte den personalen i Halmstad måste den flytta hit. Desto attraktivare Halmstad är som stad, och kan erbjuda en respektive ett jobb och liknande, desto lättare är det för mig att hitta bra personal.


Povel Arwidson, foto och text

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.