Meny

20 mar 2018

Företagsnyhet

100-årsjubilerande Litauen firade med affärsförbindelser i Halmstad

Efter det ryska kejsardömets fall år 1918 blev Litauen en egen stat. Nyligen firade landet 100 år av självständighet. Landet var dessutom ockuperat av Sovjetunionen i över 50 år.

Vi uppmärksammade 100-årsfirandet i genom en särskild företagsträff. Du kanske undrar hur det kommer sig att en sådan förläggs i Halmstad. Men förklaringen är enkel. Litauen har ett honorärkonsulat på orten och det är Evert Grahn som är deras konsul. Att vara honorärkonsul är ett oavlönat hedersuppdrag.

Wien-konventionen är utgångspunkten för all diplomatisk och konsular verksamhet. Konsulns arbetsuppgifter och arbetsvillkor fastställs av den sändande statens utrikesdepartement och dess ambassad. Några viktiga funktioner är att främja staternas handel med varandra, utveckla kulturella relationer och sprida kunskap om landet. Konsulatet är även behjälplig med turistförfrågningar, studentmöjligheter, förmedling av affärskontakter med mera. Och den här gången var det fokus på affärskontakter.

Dagens program inleddes av vår vd Karolina Davidsson som berättade om möjligheterna i Halmstad som följdes av ett affärsmöte mellan Litauens ambassadör och ett antal Halmstadföretag. Det var både företagare som redan gör affärer med Litauen samt flera som ville veta mer. Programmet avslutades på slottet där landshövdingen Lena Sommestad var värd.

Deltog gjorde:
Caroline Liljedal, Dude packaging, Fredrik Blum, Ecofix AB, Hans Erik Backman, Hafa Bathroom Group AB, Harrie Rademakers och Anders Nilsson, FutuFarm, Mohsen Haj-Bolouri, OnDeMove Hearing Research, Karolina Davidsson och Calle Lindblom, Halmstads Näringslivs AB, Peter Uppman, Connect, Litauens Ambassadör med fru Dr. Algimantas Rimkunas, Defense Attaché Cdr. Giedrius Premeneckas samt Honorary Consul Evert Grahn.

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.