Meny

Foto: Anders Andersson

Från utrotningshotad till Sveriges bästa hamn

Hamnen i Halmstad har blivit klimatsäkrad. En nödvändighet för att verksamheten ska kunna fortsätta i hamnen och med förhoppning om att kunna växa i framtiden. 

Tolv år har passerat sedan stormen Gudrun drog in över södra Sverige. I hamnen i Halmstad dränkte de höga vågorna 1 700 nya bilar som stod uppställda. Bilar till ett sammanlagt värde av cirka 300 miljoner kronor fick därmed skrotas.

För att detta inte skulle inträffa igen påbörjades ett intensivt klimatsäkringsarbete som nu har resulterat i att en yta på 140 000 kvadratmeter har höjts med 1,5 meter. I fredags fanns bland annat representanter från näringslivet, kommunen och politiker på plats för att bevittna invigningen av den klimatsäkra hamnen.

Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande, hälsade gästerna välkomna och uttryckte därefter sin glädje över, som han benämnde det, "spektakulära bygget som fått stor uppmärksamhet i hela Sverige".
 
Bland talarna märktes Hallands hamnars vd, Björn Alvengrip, Mats Karlsson, anläggningschef på Axess Logistics samt Albert Lunnerdal, som representerade Volkswagengruppen. Landshövding Lena Sommestad valde att vidga perspektivet och såg projektet som en viktig del i regionens hållbara samhällsplanering och menade att man i framtiden kommer att se klimatsäkringsarbetet i hamnen som en viktig milstolpe.

Björn Alvengrip menade att den klimatsäkrade plattformen är en nödvändighet för att verksamheten ska kunna fortsätta i hamnen.

– Med tanke på de synnerligen ofta förekommande översvämningarna var vi tvungna att ta tag i problematiken på allvar. Från att ha varit näst intill utrotningshotad har vi numera en hamn som håller premiumklass i Sverige, säger Björn Alvengrip och fortsätter:
– Nu har vi klimatsäkrat cirka 140 000 kvadratmeter. Vi har en pågående diskussion med myndigheterna för att vi ska få lov att höja ytterligare cirka 40 000 kvadratmeter. Det kommer dock att dröja ett antal år innan hela hamnen är klimatsäkrad.

Mats Karlsson tror att den klimatsäkra hamnen kommer öppna många nya dörrar.

– Först och främst kan vi numera känna oss ganska trygga och utlova en säker lagerhållning åt våra kunder. Tack vare ombyggnaden och att vi i framtiden förhoppningsvis får tillgång till en ännu större yta har vi bättre förutsättningar att kunna ta emot större volymer. Det ger oss även möjlighet att framtidssäkra verksamheten i förhållande till de teknikskiften som kommer att ske inom bilindustrin, säger han.

Källa: Hallandsposten

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.