Meny

Skydda ditt företag mot företagskapning

En företagskapning kan drabba både företag och föreningar. Det kan ge omfattande konsekvenser. Här tipsar Bolagsverket om hur du skyddar ditt företag på bästa sätt.

Vad är en företagskapning?
En företagskapning sker genom att någon på falska grunder skaffar sig rätt att företräda ett företag. Syftet att ta ut pengar från företaget eller att köpa varor via företaget.

Vilka kan drabbas av en företagskapning?
En företagskapning kan drabba både företag och föreningar. Vilket företag som helst är en potentiell måltavla, men risken att drabbas är liten eftersom kapningarna är få till antalet. Men det tråkiga för det enskilda företaget är att konsekvenserna kan bli omfattande och det kan ta mycket tid och arbete för att ställa allt till rätta.


Vad kan hända om mitt företag blir kapat?
Om det kommer in en anmälan om ny styrelseledamot eller firmatecknare, så kan den personen börja att agera för företagets räkning. Hen kan ta ut pengar från banken, köpa varor och både ingå och säga upp avtal.


Hur kan jag som företagare skydda mig?
Bästa sättet att skydda sig mot en kapning är att skaffa en digital brevlåda. Då kan du få ett meddelande från Bolagsverket via sms eller e-post om att det har kommit in en anmälan om ändring av styrelsen eller ny postadress. Då kan du snabbt agera och förhindra registrering av felaktiga uppgifter. Du behöver vara vaksam och beredd att agera snabbt om något verkar konstigt. Det kan vara om du får ett meddelande från Bolagsverket om att det har kommit in en ändring av styrelsen eller postadressen som du själv inte har skickat in. Det kan också vara att företagets post minskar drastiskt eller uteblir helt. Det kan även vara att du får en kopia av en kreditupplysning som du inte känner till eller en orderbekräftelse eller faktura på något som du faktiskt inte har beställt. Allt som avviker från det normala mönstret och verkar konstigt kan vara ett tecken på att något inte står rätt till.


Vad ska jag göra om jag misstänker att mitt företag blivit kapat?
Om du misstänker att ditt företag har blivit kapat så ska du kontakta Bolagsverket. Vi kan då titta på inkomna anmälningar och lämna ut uppgifter om vem som har skickat in anmälan. Vi kan också ge dig råd om hur du ska gå vidare. Har någon obehörig försökt att kapa företaget eller faktiskt redan skaffat sig kontrollen över ditt företag, bör du göra en polisanmälan. Har de felaktiga uppgifterna redan registrerats ska du så snabbt som möjligt anmäla de riktiga uppgifterna till Bolagsverket. Det gör du via vår tjänst på verksamt.se.
Kontakta också din bank, dina leverantörer, kunder och samarbetspartners och berätta vad som har hänt.


Hur kommer det sig att ett företag kan bli kapat?
Det ska vara enkelt att starta och driva företag. Och företagens myndighetskontakter ska vara enkla och smidiga. Tyvärr så kan det också medföra att bedragare ges större möjligheter att utföra den här typen av brott.


Vad gör Bolagsverket för att motverka företagskapning?
Bolagsverket har beslutat att avvakta minst två dagar med registrering av en ändring i styrelsen eller ändrad postadress. Det ger dig som företagare tid att reagera på en falsk anmälan. Ett gott råd till dig som är företagare: skaffa en digital brevlåda. Det tar bara några minuter och det är gratis att ansluta. Sedan kostar det inget att använda heller. Var vaksam och agera snabbt om något konstigt händer.Ta väl hand om ditt företag!

Källa: Bolagsverket

Länkar och relaterat material

Bolagsverkets webbplats

Här kan du även se filmer om företagskapning.

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.