08 feb 2018

Pressmeddelande

Halmstad arrangerar styrkelyfts-VM 2018

Halmstad är en riktig VM-stad! I april/maj arrangeras Pingis-VM och nu i november är det klart med att vi även får hit styrkelyfts-VM.

VM i styrkelyft flyttas från Ufa i Ryssland till Sverige. Ungefär 300 styrkelyftare kommer att tävla om VM-medaljerna den 5–10 november i Eleiko Sports Center. Det är mycket tack vare det världsledande Halmstadsföretaget Eleiko, och Halmstads goda rykte som eventstad, som avgjorde när det internationella styrkelyftförbundet, IPF, valde ny Halmstad som ny arrangörsstad.

– Det är förstås en stor ära att få vara värd för ännu en internationell stortävling, att samtidigt få möjlighet att visa våra nya lokaler och kunna visa de nyaste produkterna inom sporten, säger Erik Blomberg, vd för Eleiko.

Förra året arrangerades Veteran-EM i tyngdlyftning i Eleiko Sports Center i Kistinge. Tävlingarna genomfördes på ett mycket bra sätt och arrangören fick mycket goda vitsord. Det var avgörande när det internationella styrkelyftförbundet beslutade att flytta arrangörsstaden för VM 2018. Det svenska styrkelyftförbundet och Eleiko kontaktade Destination Halmstad, och gemensamt beslutade de att ta chansen.

– Vi är väldigt glada över att Sverige och Halmstad kan ta emot ett VM med så kort varsel. Vi är övertygade om att tävlingarna håller högsta klass, inte minst eftersom lokalerna vi ska använda erbjuder de bästa förutsättningarna, säger Johnny Wiklund, ordförande i Svenska Styrkelyftförbundet.

Förutom de tävlande kommer även ledare och fans att vara på plats. Under VM arrangeras också IPF General Assembly som är det internationella förbundets årsmöte. Antalet deltagare väntas bli rekordhögt då det ska beslutas om nya tävlingsregler.

Ann Johansson är chef för Halmstad Convention Bureau. Hon ser fram emot att staden kan välkomna ytterligare ett VM under året.

– Med gemensamma krafter ska vi göra även det till ett minnesvärt evenemang för VM-staden Halmstad. Tidpunkten är bra ur många hänseenden, och ger ett bra tillskott i omsättningen för vår besöksnäring under lågsäsong. Det svenska landslaget siktar på att ställa upp med lag både på herr- och damsidan.

En på senare år väldigt framstående utövare inom sporten är Halmstads egen Mia ”Pippi” Engrenius. Tjugoåringen har tagit flera EM-medaljer på juniornivå, har vunnit VM-guld och satt världsrekord på ungdomsnivå.