Meny

07 feb 2018

Företagsreportage

Företagarporträttet: Årets nybyggare vill fortsätta utvecklas

Ahmed Ablah kom till Sverige från Syrien 2014. Han driver sedan ett och halvt år Halmstad Stenhuggeri och blev nyligen utsedd till årets nybyggare i Halmstad, bland annat för att han hela tiden strävar framåt.

Företagarporträttet

Företagets namn: Halmstad Stenhuggeri AB
Ägare: Ahmed Ablah
Grundat: 2016-03-03
Verksamhet: Stenhuggeri
Antal anställda: 5
Omsättning: 2.022.950 kr
Resultat: 213.428 kr

Ahmed började jobba med sten i hans hemland Syrien när han var i tonåren och så småningom startade han ett eget stenhuggeri. Efter två år i Sverige fick han sommaren 2016 möjlighet att öppna sin egen verksamhet även i Sverige – Halmstad Stenhuggeri vad fött. – Det var ett företag som gick i konkurs och jag fick möjlighet att ta över lokalerna och alla maskiner. Det kändes som ett självklart val, säger Ahmed.

Från två till sex anställda på kort tid

Företaget har sedan dess vuxit snabbt. När de drog i gång var de bara två stycken på firman, men ungefär ett och ett halvt år senare är de sex medarbetare.
– Vi har också fler sorters sten än när vi började och vi försöker successivt skaffa oss ett större utbud.

Stenhård kreativitet

På Halmstad Stenhuggeri produceras alla stenprodukter som du kan tänka dig. Bland annat köksbänkar, handfat, och gravstenar. Ahmed är också stenskulptör och gillar att göra mer konstnärliga verk. Han har bland annat gjort ett stort ankare i sten till Harplinge kyrka, och även stenfåtöljerna på Brogatan i Halmstad centrum är Ahmeds verk.

– Att få göra sådana grejer är det absolut roligaste. Det är också mer utmanande att jobba i sten än många andra material, det är faktiskt inte så många som behärskar det så det är jag lite stolt över.

Fick hjälp av HNAB vid uppstarten av företaget

När Ahmed var i uppstarten av sitt företag fick han hjälp av Halmstads Näringslivs AB för att kunna komma igång.
– Det var jätteviktigt för mig. Även om jag kunde själva jobbet bra, så är det här en ny kultur för mig med andra lagar och regler än i Syrien, jag hade inte full koll på den biten. Därför var det bra att kunna ha dem till hjälp och mina kontakter på Halmstads Näringslivs AB har gett mig många goda råd.

Fick pris som Årets nystart

I oktober prisades också Ahmed och Halmstad Stenhuggeri som ”Årets nystart” under företagarpriset ”Årets nybyggare”, på Halmstads Slott. Priset går till någon som med utländsk bakgrund och begränsade resurser har nått framgång i sitt företagande.

– Jag vet att jag kan branschen, men det blir något annat när man får en sådan här utmärkelse, man blir väldigt stolt och glad.

Nu hoppas Ahmed att företaget kan fortsätta expandera och flytta gränserna för verksamheten.

– Jag hade velat börja exportera vår sten. När jag var på en mässa i Italien var det många som var intresserade och jag tror det kan finnas en marknad för att sälja svensk sten utomlands. Han ser också gärna att han få göra fler projekt som syns runtom i Halmstad, i stil med stolarna i centrum.

– Jag vill fortsätta bidra för att göra Halmstad ännu finare. Kanske en stor fontän, det hade gjort mig väldigt stolt.

Text: Povel Arwidson

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.