Meny

30 jan 2018

Företagsreportage

Företagarporträttet: Tårtkalas på Börjes konditori i Harplinge

Harplinge är landsbygdsorten med framåtanda och tillväxt. Befolkningsmängden ökar och företagen expanderar. Börjes konditori tillhör klassikerna i det lokala näringslivet och EU-bidrag har bäddat för expansion.

Företagarporträttet

Företagets namn: Börjes konditori i Harplinge AB
Ägare: Kersti Andersson och Torbjörn Hansson
Grundat: 1950
Verksamhet: Bageri, konditorier, bakverk, smörgåsar och café
Antal anställda: 6 Omsättning: 4,4 Mkr
Resultat: Plus

Nybakat bröd, nyttigheter och godsaker lockar kunder till bageriet och det lilla caféet. Affärsrörelsen har utvecklats i dubbel bemärkelse, både ekonomiskt och till ytan.

På uppmaning och uppmuntran av Halmstads Näringslivs AB ansökte och fick ägarna till Börjes konditori ett bidrag från Europeiska jordbruksfonden, som täckte nästan en tredjedel av kostnaden för en utbyggnad av bageriet. Beskedet firades med tårta, förstås.

Börjes konditori har funnits i Harplinge sedan 1950. Bageriet startades av Börje Hanssons och drevs senare, under en följd av år, av sonen Bernt med söner. Sedan sex år är det konditorerna, tillika kompanjonerna, Torbjörn Hansson och Kersti Andersson som äger och driver företaget. – Utvecklingen är positiv, konstaterar duon. I takt med ortens tillväxt och vårt utökade sortiment, har även kundunderlaget ökat.

Företaget har moderniserats och verksamheten rationaliserats. Mycket tack vare en nyligen genomförd tillbyggnad av bageriet, som ger mer plats för ugnarna och framför allt en förbättrad arbetsmiljö. – Vi var ”trångbodda” och hade ont om utrymme både i själva bageriet och i kallskänken/beredningen, säger Torbjörn. Tidigare fick man nästa turas om att vistas i bageriet.

Stöd från Europeiska jordbruksfonden

Som medlemmar i Harplinge-Getingebygdens Företagarnätverk kom Torbjörn och Kersti i kontakt med Håkan Strömqvist, en av näringslivsutvecklarna vid HNAB, som informerade om möjligheterna att ansöka om EU-bidrag, ett investeringsstöd inom ramen för landsbygdsprogrammet (Europeiska jordbruksfonden).

– Vi tände på idén, såg möjligheten att få ekonomiskt stöd och fick god vägledning av Näringslivsbolaget, om hur en ansökan går till, berättar Kersti Andersson.

– Beskedet från Europeiska jordbruksfonden, om att ansökan beviljats var avgörande för vårt eget beslut om en utbyggnad av lokalerna. Nu kunde vi fullfölja våra planer istället för att kanske tvingas genomföra expansionen i olika etapper. Investeringen gick på sammanlagt cirka 1,5 miljoner och EU-bidraget täckte närmare en tredjedel av kostnaden, säger Torbjörn Hansson.

Närproducerat

I bageriet förädlas traktens lantbrukares spannmål till matbröd och andra bakverk. Med tillbyggnaden på 20 kvadratmeter får medarbetarna på Börjes mer svängrum. De nya ugnarna har fått en annan placering och är energisnålare än föregångarna. Större arbetsytor ger bättre arbetsmiljö och nya möjligheter i form av breddat sortiment. De stenugnsbakade matbröden tillhör fortfarande flaggskeppen hos Börjes, liksom knäckebröden med skiftande ingredienser, som till exempel grönkål och andra smaker.

– Helheten är vår styrka, att vi har ett komplett sortiment, säger Kersti. Efterfrågan på smörgåsar, fyllda baguetter och sallader ökar, liksom antalet kunder. Det känns bra.

 

Text: Kent Johansson

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.