Meny

09 jan 2018

Företagsreportage

Företagarporträttet: Mixen av företag ger Slottsmöllan liv

Kajsa Rautenberg driver Slottsmöllans Fastighets AB tillsammans med sin syster Moa. Bland hyresgästerna finns gym, telefonbank, gokart och klättring. Det är just blandningen på verksamheter som Kajsa tror är framgångsreceptet.

Företagets namn: Slottsmöllans Fastighets AB
Majoritetsägare: Kajsa och Moa Rautenberg
Grundat: 1989 av Sven Rautenberg
Verksamhet: Driver och förvaltar Slottsmöllans företagscentrum. Bolaget bedriver också markförvaltning och utarrendering av jordbruksmark samt drift av kraftstationen vid Nissans sista fall
Antal anställda: 6
Omsättning: 33 Mkr (2016)
Resultat: 8,5 Mkr (2016)

Delar av byggnaderna på Slottsmöllan är från 1800-talet, och här bedrevs tidigare textilindustri av Wallbergs Fabriks AB. Man tillverkade olika typer av ylle och senare startades en produktion av filt för papperstillverkning, som kom att bli företagets huvudinriktning.

Industrin levde fram till slutet av 1980-talet. När det blev sämre tider för textilindustrin såldes allt av, och systrarnas pappa Sven Rautenberg stod kvar med ett tomt skal. Då föddes idén om att skapa ett företagscentrum av de på den tiden nergångna lokalerna – på tio år gick man från noll till hundra hyresgäster. För fyra år sedan, när tjejernas pappa hastigt gick bort, tog Kajsa över företaget. Hon var då bara 22 år gammal.

– Jag hade inte haft i tankarna tidigare att jag skulle ta över företaget. Jag var övertygad om att jag skulle ha någon slags anknytning till Slottsmöllan i mitt arbetsliv, men jag trodde snarare att jag skulle ha någon butik här, eller liknande.

– Men när det väl kom till kritan var det ett självklart beslut, trots att jag var så ung. Det har varit en stor utmaning, och är det fortfarande, men också utvecklande och roligt.

"Det som krävdes när jag tog över här var mod, att våga."


Lite anmärkningsvärt är att Kajsa gjorde uppehåll i arbetet i tre månader för att gå en grundläggande militärutbildning. Något som hon menar blev viktigt för hennes kunskaper inom ledarskap, men också för självkännedomen, att man lär sig flytta sina egna gränser.

– Det som krävdes när jag tog över här var mod, att våga. Kompetensen finns runtomkring mig i kollegor, styrelse och samarbetspartner, men man måste våga också.

Många av företagen som fortfarande finns på Slottsmöllan, så som Swedbank, Friskis&Svettis, och Gokarthallen fanns med tidigt, vilket skapade en trygghet för verksamheten. Då, precis som nu, förädlar de inte någon lokal innan de har en kund bredvid sig, med en verksamhet som är rätt för lokalen och området.

– Vi vill kunna skräddarsy lokalerna utefter kundens behov. Det blir en rolig process, och så kan vi vara stolta över resultatet tillsammans. I dag finns det fortsatt omkring hundra bolag som hyr in sig i Slottsmöllans lokaler.

– Det har inte blivit så många fler till antalet företag, men däremot har vi vuxit tillsammans med våra hyresgäster och successivt förädlat yta i kapp med att våra hyresgäster har expanderat. Fortfarande finns det hela 3 000 kvadratmeter som ännu inte är iordningställda.

– Det ska bli jättekul att förädla dem och kunna knyta ihop säcken på företagscentrumet. Det som är skönt är att vi kan ha is i magen, vi måste inte ta första bästa, utan vi kan vänta på rätt hyresgäst, som ger ett bra komplement till den blandningen som finns på Slottsmöllan, menar Kajsa.

Som hyresvärd för andra företag ser Kajsa vikten av Halmstads Näringslivs AB:s verksamheter

– Vi har ju genom åren tagit in många mindre företag och sett de expandera hos oss. Där är HNAB, Halmstads Näringslivs AB, viktiga som stöd, att man vet att det finns ett team som man kan vända sig till i viktiga frågor.

 

Text: Povel Arwidson Foto: Patrik Ljungman

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.