Meny

19 dec 2017

Företagsreportage

Företagarporträttet: ”Vi är säkerhetsbolagens motsvarighet till Spotify”

365id är säkerhetsföretaget från Halmstad som kan bli en världssuccé. – Målsättningen är först och främst att bli marknadsledande i Europa, när det gäller id-säkerhetstjänster, säger vd Johan Hagelin.

Företagets namn: 365id AB
Grundare: Johan Hagelin och Gordion AB
Säte: Slottsmöllan, Halmstad
Verksamhet: Verifiering av id-kontroller
Anställda: 9

365id startades ur ett Carve out-projekt, en avknoppning från företagsinkubatorn HighFive på Högskolan i Halmstad. Redan under sina två första år i egen kostym har företaget vuxit från två till nio anställda. Potentialen är stor och företagets chanser att växa ökar i takt med den globalt sett kraftigt tilltagande brottsligheten kring id-bedrägerier.

Enkelt, billigt och tillgängligt. Tre faktorer som gör att 365id:s vd väljer att beskriva den utvecklade id-scannern som id-säkerhetens motsvarighet till Spotify.

– Innovationen är världsunik och vår 365id-scanner är hur enkel som helst att hantera, förklarar Johan Hagelin. Vår tjänst, som heter Verified by 365id, gör att falska identitetshandlingar inte längre kan användas för att begå id-bluffar.

Så fort en bedragare försöker få ut varor eller tjänster med ett falskt pass eller körkort, signalerar systemet omgående.

– Själva handhavandet är mycket smidigt. Scannern läser av id-handlingen och utför kontrollen. Det enda som krävs är att scannern är kopplad till internet och själva installationen tar bara någon minut.

Målet är att bli marknadsledare

Teleoperatörer, banker och biluthyrningsföretag är de branscher där 365id hittills har haft störst affärsmässig framgång. Tjänsten används också av andra branscher och nu står nya marknader på tur att erbjudas samma exklusiva tjänst. Företag med paketutlämning, hotell och universitet är exempel på en potentiell kundmarknad.

– För närvarande är vi verksamma i sex länder, Sverige, Norge och Danmark samt de baltiska länderna. Finland och Storbritannien är andra intressanta marknader med pågående införsäljning, säger han.

Målet är att bli marknadsledande i Europa, även om de långsiktiga ambitionerna är ännu större.
– Tiden talar för oss och allt fler inser vilken attraktiv tjänst vi erbjuder, till låg kostnad och liten personlig insats. Nord- och Sydamerika är andra världsdelar där jag tror kommer att företag är villiga att öppna dörren för att minska risken att bli utsatta för id-bedrägerier.

Hittills har mer än 130 falska id-handlingar stoppats tack vare 365id från Halmstad. Om fler hade insett fördelarna med vår id-scanner hade förmodligen mellan 60 000 och 80 000 bedrägerier kunnat förhindras, menar Hagelin.

Sprunget ur högskolemiljön

365id har alltså sitt ursprung ur HighFive och Högskolan i Halmstad. Det är också från den utbildningsmiljön som 365id rekryterar sin personal i befattningar som IT-forensiker, data- och elektroingenjörer.

– Högskolan och High Five, via Carve out, är bästa tänkbara samarbetspartners och bas i rekryteringen av kompetenta medarbetare för kvalificerade arbetsuppgifter, poängterar han. Man kan säga att vi som näringslivsrepresentant handplockar ingenjörer från högskolan.

Starten av 365id gick snabbt, processen inledde hösten 2014, och bestod av fyra faser: förstudie, riggning/förberedelser, etablering, samt tillväxt.

– Carve out-projekten är väldigt spännande och intressanta, oförutsägbara men också med fantastiska möjligheter till utveckling, säger Johan Hagelin, som själv varit med från scratch.

High five för spännande tillväxtmöjligheter

48-åringen har ett förflutet som major inom Flygvapnet innan han landade, 2006, och blev en del av svensk vindkraftsindustri. 2013 tog han över ansvaret för det nedlagda varvet i Landskrona, som genomgick en omstart och idag är arbetsplats för 170 anställda vid Enercon, som tillverkar vindkrafttorn.

– Av en händelse kom jag i kontakt med Sandra Johansson, vd på HighFive, och blev ombedd att ta fram en affärsplan och utvecklingsmöjligheter för tillverkningen av en körkortscanner. Och på den vägen är det…

Idag framstår 365id som ett av de mest spännande tillväxtföretagen i Halmstad.

– Vår tillväxtresa har precis börjat, säger Johan Hagelin.

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.