Meny

08 dec 2017

Guldmorgonreportage

Stark Guldmorgon på Eleiko

Är man stark måste man vara snäll brukar björnen Bamse säga. Det citatet passar väldigt bra in på morgonens värdföretag - Eleiko. De är både stora och starka på många sätt. Ekonomiskt. Globalt. Branschmässigt. Men en av deras riktigt stora styrkor är faktiskt vänligheten. Och de var vänliga nog att ta emot 150 Guldmorgongäster den 6 december.

Temat på årets sista Guldmorgon var "Tänk stort. Då blir det världsklass!". Vi gästade alltså ett företag i världsklass - Eleiko Group AB – som har hela världen som sin marknad. Vi fick veta mer om pingis-VM – ett idrottsevenemang i världsklass som genomförs i Halmstad 2018. Det blev en Guldmorgon med flera stark kort.

Drömmar och världsklass

Jonas Bergqvist, bankchef på Swedbank, summerade deras nyligen genomförda näringslivdag som hade temat drömmar och världsklass. Han har bott i Halmstad i sju år nu. Men den här morgonen tog han på sig sina utsocknes glasögon. Jonas har bott lite överallt i världen - och utifrån det konstaterar han att Halmstad har allt vad vi behöver. Det är världsklass. Men det är lätt att bli hemmablind och fokusera på det som inte funkar istället för tvärtom. Tänk på att drömmar skapar energi. Det gäller att tillsammans bygga bra värdegrunder för att skapa bra förutsättningar för utveckling och tillväxt. Det gäller både människor och näringsliv. Därför engagerar sig Swedbank bland annat i projekt för 5:e-klassare. 2018 kan bli i världsklass enligt Jonas.

Styrka i världsklass och positionering som nr 1

Erik Blomberg, vd på Eleiko Group AB, berättade att personalen flyttar in i de nya och nyrenoverade lokalerna först på fredag. Företaget firar 60 år och Erik, hans bröder och mor är väldigt stolta övera att få driva vidare företaget. Det är en mycket nischad bransch. Men de jobbar på att vidga den. Målet är att ta en stark position inom strenght. De arbetar målmedvetet med att nå ut till hela marknaden från B2B ända ut till slutkonsument. Varumärket byggs hos konsumenterna. Det gör de så bra att det till och med finns en baby på Hawaii som heter Eleiko!

Därför väljer de att jobba med de absolut största eventen och med starka varumärken. De inreder fitnesscenter i bland annat Apples nya kontor, och har fått ett 5-årskontrakt med amerikanska flottan. Vilket öppnar möjligheter att komma vidare till hela amerikanska armén.

Produktutvecklingen är central och de har anställt en produktutvecklingschef från Kalifornien. Fokus är att ta fram nya innovativa produkter. Tillverkningen sker i Sverige. Stålet är svenskt och Eleiko samarbetar med Halmstad Gummifabrik, HGF. Totalt har företaget 100 anställda över hela världen. Det är hela 18 nationaliteter och 21 olika språk. 65 stycken av de anställda finns på huvudkontoret i Halmstad. Eleiko har som mål att ha 20 procent tillväxt per år. 2020 ska man nå 1/2 miljard. Hållbarhet är viktigt. Såväl ekonomiskt som i övrigt. Det är ju inte för inte som Eleiko kammade hem Årets Ekonomipris vid Galan för Halmstads näringsliv.

Guldklubba för gott styrelsearbete

Marcus Bjuklint är vd på Hafi, Hallands Fruktindustrier. som finns i Brännarp, mellan Harplinge och Getinge. Detta goda företag omsätter 250 miljoner och finns på en global marknad. Nyligen fick Marcus motta utmärkelsen Halmstad Global Award vid Galan för Halmstads näringsliv.

För att utveckla företaget ytterligare valde han att ta in en extern styrelseordförande i bolaget via Styrelseakademin. Det har varit positivt både för honom och företaget. Och det är inte vem som helst som tagit sig an uppdraget utan det är Per Stenström, vd för Bertegruppen där Sveriges äldsta familjeföretag - Berte Qvarn - ingår. Marcus betonar att en extern styrelse är viktigt. Du får en sparringpartner som bidrar till medvetna och långsiktiga beslut. Per bidrar med stor kompetens, nya perspektiv, strukturerar och ser också till att ägardirektivet följs. Allt det här gör Per så pass bra att han denna morgon tilldelades Guldklubban. Det är Styrelseakademin, SEB och Deloitte som delar ut utmärkelsen för att lyfta betydelsen av att våga ta in extern kompetens in i styrelsearbetet. Och framförallt premiera ordförandens roll för tillväxt och framgång. Anita A´son Strandahl delade ut diplomet.

Årets julklapp - biljetter till Pingis-VM

Lag-VM i bordtennis 2018 (LIEBHERR World Team Table Tennis Championship) kommer bli det största idrottsevenemanget någonsin i Halmstads historia och det största i Sverige 2018. 144 lag från omkring 100 nationer kommer delta i mästerskapet som kommer att bevakas av 400 journalister! Den här morgonen fick vi lyssna på "pingisgurun"Ulf Tickan Karlsson, Thomas Buza som sköter marknadskommunikationen och projektledaren Johnny Ewerstein. Det var nog många i publiken som fick en aha-upplevelse och så smått började förstå vidden av arrangemanget.

Boka in 29 april till 6 maj i din kalender om du vill vara med där det händer. Biljettförsäljningen har startat och det här kan bli årets julklapp. Ge till dig själv, din familj, anställda, affärspartners... ja kort sagt till alla som vill vara delaktiga i ett riktigt världsevent. Var stolta! Engagera er!

Det är helt fantastiskt att Halmstad bland alla världsstäder tagit hem detta VM. Tickan, Thomas och Johnny skickade med oss följande: Var stolta. Engagera er!

Tack för en fantastisk morgon!

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.