Meny

31 maj 2017

Företagsnyhet

Så utvecklas Halmstad city för framtiden

Verksamhetschefen för Halmstads City, Sanna Westerberg, skriver om de pågående förändringarna i centrum i en debattartikel i Hallandsposten.

Diskussionerna om Halmstads city är glödheta just nu. En levande stadskärna är viktigt och det är en fråga som engagerar. Under min tid som verksamhetsledare för centrumföreningen Halmstads City har jag sett människor skratta, umgås och glädjas i vår stadskärna. Under samma tidsperiod har jag också hört missnöje, känt besvikelse och frustration över tomma lokaler och parkeringar som upplevs som för dyra eller för få.

Kärnan i diskussionerna om stadskärnans fortsatta existens är ”alla tomma lokaler i city”. Folk oroar sig för det, och vad som kommer hända när våra externa handelsområden utvecklas och expanderar. Halmstad är inte unikt. Många av Sveriges stadskärnor befinner sig i omfattande förändringsprocesser. Konkurrensen hårdnar. Vi jobbar för att anpassa oss efter nya tider vilket kan vara både svårt och tidskrävande. Men framförallt är det en anpassning som kräver mod, nytänkande och mycket engagemang.

Jag vill ta tillfället i akt att slå hål på en myt. Myten om att vårt fantastiska city håller på att dö och att alla butiker går dåligt. Det stämmer inte. Faktum är att det till och med går väldigt bra för vissa, men det kan såklart alltid gå ännu bättre.

En tom lokal kan ha många olika och naturliga orsaker. Innehavaren kanske vill sadla om, byta läge eller gå i pension. Det behöver alltså inte betyda att det går dåligt eller värsta scenariot; konkurs. En vakant lokal kan tvärtom betyda utveckling – vara början till något nytt och öppna upp för nya spännande koncept. Men rykten har tyvärr en tendens att sprida sig som en löpeld och förvandlas till ”sanningar”. Det kan skapa förödande konsekvenser i form av ett levande begravt city innan det ens är i närheten av dött.

Just nu är centrala Halmstad mitt i omfattande ombyggnadsarbeten. Stora delar är som en enda stor byggarbetsplats. Det tär självklart på berörda verksamheter, men vår förhoppning är att omgestaltningen av Storgatan ska leda till en attraktivare gatumiljö där människor trivs och vill vara. Vi har en tilltro inför framtiden och vi hoppas att du också har det.

Att vara stolt över något är bland de finaste som finns. Jag är stolt över den stadskärna som jag själv är uppväxt i och jag vill inget hellre än att vi tillsammans väljer att vårda och värna om den, så att den även på sikt kan behållas levande.

Jag är också oerhört stolt över de människor som vågar skapa sina livsverk i city. Det är människor som lever och brinner för sin affärsidé och som kanske investerat sina livs sparpengar för att starta och etablera verksamhet i stadskärnan. I dagens tider är man sårbar och inte minst vid förändringar som man själv kanske inte kan vara med och påverka. Så peppa och stötta dem gärna!

Vår stadskärna ska vara tillgänglig, attraktiv, inspirera, ge intryck och sätta avtryck. Därför måste vi ständigt arbeta med att förändra och förbättra. Om vi alla gemensamt gynnar vår stadskärna kan vi få ett city som klarar konkurrens och kan vara fortsatt levande, för det är den värd. En stadskärna behöver sin puls – den behöver dig.

Sanna Westerberg, verksamhetschef Halmstads city

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.