Meny

19 maj 2017

Pressmeddelande

Halmstadföretaget Trotto - en vinnare i regionfinalen Venture Cup Väst

Vinnarna delar på en kvarts miljon kronor och kvalificerar sig vidare till Sverigefinalen i september. Teamet från Trotto - Alban Qitaku, Thomas Carlsson och Henrik Tellving - vann Game Changer Team. Stort grattis!

Här är affärsidéerna som delar på en kvarts miljon. Under gårdagskvällen offentliggjordes vinnarna i Venture Cups tävling STARTUP och i region väst avslöjades vinnarna inför en stor publik på Auktionsverket Kulturarena.

Vinnarna delar på en kvarts miljon kronor och kvalificerar sig vidare till Sverigefinalen i september, där de ställs mot vinnarna från de andra regionerna. Igår kväll var det dags att avslöja vinnarna i Venture Cups tävling STARTUP.

Elva nominerade team fick under kvällen pitcha sina affärsidéer inför en stor publik på Auktionsverket Kulturarena innan det var dags att avslöja vinnarna. De fem vinnande teamen Mimbly, Zifra, Graphic Tracer, Trotto och Tribotextil vann 50 000 kronor vardera och utöver pengarna så kvalificerade sig även vinnarna av de fyra nationella priserna Top Tech, Game Changer, Impact Maker och Student Superstart till Sverigefinalen.

En av kvällens vinnare var Zifra som tog hem JCE Groups partnerpris för sitt krypterande minneskort. Juryn var djupt imponerade av Zifras lösning som utöver dess stora marknadspotential, ökar säkerheten för journalister och människorättsarbetare.

– Den här vinsten betyder oerhört mycket för oss! Den stärker oss eftersom vi nu fått bekräftat att andra tror på det vi gör vilket får oss motiverade att kämpa mer för att driva Zifra vidare. Victor Waldenström, VD för Zifra.

Konkurrensen har varit hård i årets omgång av tävlingen då fler tävlingsbidrag än någonsin deltagit i tävlingsomgången. Alla nominerade teamen har blivit noggrant utvalda av Venture Cups nätverk och juryordförande Herwig Stöckl, är nöjd med bidragen som vunnit i årets omgång av tävlingen.

– Vinnarna som juryn tagit ut i region väst är alla väldigt starka tävlingsbidrag och vi i juryn vet att vi skickar en stark startelva till Sverigefinalen i september. Jag tror att vi har goda chanser att få se ett av dessa tävlingsbidrag som vinnare av totalvinsten Startup of the year. Herwig Stöckl, Juryordförande i Venture Cup Väst

Gruppbild på alla regionala vinnare i Venture Cup Väst. Foto: Rickard Olausson.

Trotto ökar lönsamheten i häststallen

Idag existerar ett glapp mellan hästägare och skötare inom hästsporten. Stor del av skötarnas tid går åt till kommunikation med ägare som idag oftast sker via telefon eller anteckningsbok. Startupen Trottos plattform löser detta problemet och frigör på så vis mer tid till träning.

Inledningsvis var tanken att plattformen skulle användas för att matcha substanser på sjukhus i Tanzania men efter research och råd från både Sahlgrenska Science Park och personer inom hästsporten valde grundaren Alban Qitaku att rikta blicken mot stallen och hästsporten. Problematiken inom hästsporten var tydlig, värdefull träningstid spenderas idag på att uppdatera alla ägare om hästens välmående, träning och framsteg. Trottos digitala system kan stoppa slöseriet av träningstid och medföra att arbetsprocesser effektiviseras och kvalitetssäkras då kommunikationen mellan externa hästägare och skötare förenklas.

”I slutet av maj lanserar vi en fungerande produkt och börjar samtidigt att fakturera svenska kunder. Redan i juni gör vi en marknadsintroduktion i USA som sedan länge är en erkänt stor marknad för hästsport. ” – Alban Qitaku, grundare av Trotto

Startupen är just nu nominerade i Venture Cup Västs regionfinal och i teamet bakom Trotto återfinns Alban Qitaku som är grundare, Henrik Tellving grundare av allabolag.se samt travkunniga Thomas Carlsson som har mer än 17 års erfarenhet och ett brett kontaktnät inom hästsporten. Det starka teamet har utvecklat affärsidéen vidare på inkubatorn HighFive i Halmstad.

FAKTARUTA
Idé: Trotto
Team: Alban Qitaku, Thomas Carlsson, Henrik Tellwing
Ort: Halmstad

Foto: Johanna Herbst

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.