Meny

09 maj 2017

Pressmeddelande

Halmstadföretaget Trotto i final i Venture Cup Väst

Elva startups gör upp om prestigefyllda priser i Venture Cup Västs regionfinal. Och vi kan stolt meddela att Halmstadföretaget Trotto är med i finalstriden med sitt digitala system för travsporten. Nu håller vi tummarna!

Närmare 400 tävlingsbidrag kom in till entreprenörskapstävlingen Venture Cup i år, vilket är ett nytt rekord för organisationen. Strax över hundra av tävlingsbidragen hör hemma i Västsverige och av dessa är nu elva nominerade till priser i Venture Cup Västs regionfinal.

Över hundra av de närmare 400 tävlingsbidragen som kom in till Venture Cup i år kom från Västsverige och sedan tävlingen stängde den 4 april har det pågått intensiva jurymöten. Dessa jurymöten har nu resulterat i att 11 bidrag blivit nominerade till priserna; Student Superstart, Top Tech, Game Changer, Impact Maker och JCE Accelerator Award.

Vilka som vinner priser och kvalificerar sig till Sverigefinalen avslöjas under regionfinalen den 18 maj på Auktionsverket Kulturarena.

”Regionfinalen blir en spännande kväll, där besökarna får lära känna bidragen, höra dem pitcha och slutligen bevittna vilka som vinner våra priser och därmed kvalificerar sig till Sverigefinalen den 21 september i Lund” – Lisa Johansson, Event- och Marknadsansvarig Venture Cup Väst

Den stora trenden som kan urskiljas bland de elva nominerade startupsen är viljan att göra skillnad i samhället. Idéerna handlar inte enbart om miljömässig hållbarhet utan även om jämställdhet och inkludering vid rekrytering, hantering av fejkade nyheter samt en alternativ metod testprocessen inom läkemedelsbranschen som minskar antalet djurförsök.

”Nya innovationer och startups är nyckeln till förbättringar i samhället, både i stort och smått. Därför känns det otroligt hoppfullt att se att flera av våra nominerade startups väljer att ta ansvar för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet” – Lisa Johansson, Event- och Marknadsansvarig Venture Cup Väst

Bland de nominerade finns även tävlingsbidrag som löser problem inom travsporten som resulterar i ökad lönsamhet för stallen samt en startup som förenklar arbetet för alla som hanterar logotyper inom den grafiska industrin. Redigeringen av loggor går från att ta en till två timmar till att bli klart inom fyra minuter. De elva nominerade bidragen är:

Trotto Team: Alban Qitaku, Thomas Carlsson och Henrik Tellving Trotto ökar lönsamhet för häststallens framförallt inom trav och galopp, genom att erbjuda ett digitalt system för effektivisering och kvalitetssäkring av arbetsprocesser och kommunikation gentemot externa hästägare.

Anda Team: Miguel Estruch Soler , Paola Jo, Joseph Chamochumbi och Krum Veselinov Valkov Anda strävar efter att skapa en värld med mer tillförlitlig information. De tillhandahåller en mjukvara som analyserar nyhetsartiklar, bedömer dess tillförlitlighet och informerar användaren om sannolikheten för att nyhetsartikeln är falsk eller inte.

Equalify Team: Alexandra Stockman, Dino Segetalo, Isaiah Piamonte, Jared Piamonte, Mikael Markai och Stefan Lekovic Med en vision att säkerställa en mer jämställd, mångfaldig och inkluderande rekryteringsnorm, har equalify utvecklat ett plugin som möjliggör anonyma rekryteringsprocesser i företagens egna HR-system. Ett plugin som automatiskt avidentifierar ansökningar från ord och bilder gällande namn, ålder, kön och etnicitet.

Fair Photo Agency Team: Linda Grönlund, Peter Thulin och Jannike Åhlgren Fair Photo Agency är en digital plattform och arbetsverktyg som kopplar samman företag vars verksamhet bidrar till en hållbar utveckling med rätt fotograf över hela världen. Vi vill hjälpa dessa företag att nå fler marknadsandelar genom bättre möjligheter i sin visuella kommunikation och därigenom vara en viktig aktör i den kommande och globala omställningen mot en mer etisk, medveten och hållbar konsumtion.

FörSvinn Team: Corina Akner FörSvinn handlar om att låta alla få ta del av kunskap kring bästa möjliga hantering av råvaror för att minska svinn. Genom att vara en kunskapsleverantör och samtidigt laga fantastisk mat med spontana menyer, baserade på vad de fått från sina grossistpartners den dagen, vill de skapa en ny arena i Göteborg; en arena att tala om hållbar mat på. Genom att erbjuda frusen mat, catering och foodtruck kan vi vara på plats vid tillställningar eller event och alltid höja rösten för den klimatpositiva måltiden - den som annars slängts.

Graphic Tracer Team: Mats Löfberg och Steve Boek Att återskapa grafiska original är både jobbigt och tidsödande. Graphic Tracer hjälper användaren att ta fram perfekta original för grafisk produktion snabbt och enkelt. Logotyper som tidigare kunde ta flera timmar att göra iordning kan göras perfekta på några minuter med Graphic Tracer.

Mimbly Team: Daniel Ernesto Colunga Tinajero, Isabella Palmgren och Helena Wallenberg Mimbly har utvecklat en produkt som återvinner vatten i befintliga tvättsystem och kan användas av t.ex. hotell för att spara miljontals liter vatten och en stor mängd energi. Den viktigaste aspekten hos deras produkt är att den är enkel att implementera i alla nya och befintliga tvättmaskiner.

OrganoVitro Team: Amin Banaeiyan, Caroline B. Adiels, Mattias Goksör och Jannick Theobald Genom att kombinera mikro-ingenjörskonst och levande celler har OrganoVitro skapat ett nytt system för att modellera människans biologi. Särskilt tidig screening av läkemedelskandidater kan optimeras och resultera i färre djurförsök samt mer pålitliga resultat. Dessutom erbjuder metoden en plattform för skräddarsydd läkemedelsutveckling.

Tribotextil Team: Staffan Öberg, Anders Bergner och Fredrik Öberg Tribotextil erbjuder licenser och säljer produkten Tribotextil™ till verkstadsföretag som 3D-formar tunnplåt, en miljövänlig pressteknik med hög ytfinnish, minimerad efterbearbetning och låg kassation.

ZeroAtlas Team: Benjamin Lillandt och Sebastian Ilves ZeroAtlas är en spel- och upptäcktstjänst för hållbara företag som påminner om Pokemon Go, men i sin egna spelvärld samt har användaromdömen såsom TripAdvisor. ZeroAtlas mål är att styra människor till undermedveten hållbarhet tack vare spelinteraktion.

Zifra Team: Fredrik Strömberg, Torbjörn Rasmusson, Antti Lukats, Robin Johansson och Victor Waldenström Idag finns det ett kritiskt säkerhetsgap mellan det ögonblick som något spelas in tills dess att det lagras säkert på krypterade hårddiskar. Journalister och människorättsarbetare betalar ett högt pris för denna sårbarhet. Zifra har tagit fram ett krypterande minneskort som bygger in skyddet i skapandeögonblicket vilket garanterar källskyddet och att demokratins viktigaste röster bli hörda.

Bilden har vi lånat från Trotto.

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.