02 mar 2017

Nyföretagandet i Halland ökade 2016

Det visar Nyföretagarbarometern som rankar alla kommuner i hela landet efter antalet nyregistrerade företag.

I Halland ökade nyföretagandet med 3,6 procent. Rankingen bygger på antalet nystartade företag per 1000 invånare.

Flest företag startades i Kungsbacka med 7,9 företag per tusen invånare. Varberg hade 6,7, Halmstad 5,7, Laholm 5,1 och Hylte 2,9. Snittsiffran i länet är 6,4.

Totalt startades 68 793 nya företag i hela landet, vilket är drygt 4000 fler jämfört med 2015.

Aktiebolag är den populäraste bolagsformen jämfört med enskild firma.

Nyföretagarbarometern är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum och Bolagsverket. Den visar alla företag som registrerats hos Bolagsverket. De enskilda firmorna som bara är registrerade hos Skatteverket syns inte i denna statistik.

Statistiken gör heller inte skillnad på om det är ett helt nystartat företag eller om det exempelvis handlar om ett dotterbolag inom befintlig verksamhet eller en enskild firma som ombildas till aktiebolag.