Meny

19 dec 2016

Företagsreportage

Företagarporträttet: Från elektronikingenjör i Damaskus till mejeriägare i Halmstad

Den här gången får ni träffa Bashar Alshihabi. En av de nya företagsamma människor som nu skapar sin framtid här i Sverige. Idag är han stolt delägare i mejeritet Al Homsi som ligger på Föreningsgatan 7 i Halmstad.

Företagarporträttet

Företagarporträttet
Företag: Al Homsi Halmstad Mejeri och Ost AB
Namn: Bashar Alshihabi, äger företaget tillsammans med Asem Ali.
Grundat: 2016
Verksamhet: Tillverkning och försäljning av mejeriprodukter och andra livsmedel.
Lokalisering: Halmstad.
Antal anställda: 4
Finns på: Facebook

Börja om från början, börja om på nytt

Det är precis vad Bashar och många, många fler har fått göra. Tänk dig att behöva fly från ditt hem och ditt land. Tänk dig att vara tvungen att bygga upp ett nytt liv i ett nytt land med allt vad det innebär. Ny kultur, nytt språk, nya lagar och regler. Nytt, nytt, nytt.

Bashar lämnade Syrien och hamnade i Sverige. En tidigare elektronikingenjör från Damaskus som idag är delägare i ett mejeri i Halmstad. Han har nytt språk, nytt land, nya lagar och regler, nytt familjeliv, nytt yrkesliv och nytt företag. Nytt, nytt, nytt.

Vi bjöds in till invigning av nytt mejeri i Halmstad

I augusti 2016 var vi med på invigningen av Al Homsi Mejeri och Ost AB. Och allt började med ett möte i augusti 2015. Då träffade nämligen Bashar sin landsman och mejeristen Asem som drömde om att starta ett mejeri. Och han ville ha med sig Bashar som kompanjon. Så blev det. Två månader senare satte de igång. Nu gällde det att hitta en passande lokal, skaffa utrustning och ordna finansiering. Det lyckades!

Det finns hjälp på vägen till det egna företaget

På vägen tog de hjälp av de resurser som finns för att stötta företagare. Håkan Strömqvist som är näringslivsutvecklare på Halmstads Näringslivs AB tog kontakt med Bashar och följde med genom hela processen och fungerade som rådgivare.

Asem och Bashar träffade även tillståndslotsen på Halmstads kommun. Ett sätt att få en samlad bild av de tillstånd som behövs för verksamheten.

De fick värdefull hjälp av Fisnik Nepola på Almis IFS Rådgivning som riktar sig till entreprenörer med utländsk bakgrund. Och Almi gick även in med finansiering.

Enligt Bashar är det lättare att starta företag i Sverige än i Syrien. Men när företaget är i drift blir det svårare, bland annat med de olika kontrollerna från exempelvis Skattemyndigheten och Miljö och Hälsa. Men det är bra att det görs tycker han.

Mjölk från Fyllinge förvandlas till internationell ost

Varje dag åker Asem till Fyllinge för att hämta mjölk till mejeriet. Gården ägs av bröderna Kenth och Jan Karlsson som är sjunde generationen i sin släkt som driver Fyllinge Mjölk.

När mejeriet Al Homsi startade i augusti gick det åt 500 liter mjölk dagligen. Nu i december, bara några månader senare, går det åt 1 500 liter per dag.

I mejeriet tillverkas det minst 15 olika sorters ostar som exempelvis halloumi, yoghurt, yoghurtbullar, fetaost, surki (ost blandad med yoghurt) och baladi (vanlig ost). Men det produceras även smör, margarin och grädde.

I butiken i anslutning till mejeriet hittar du alla dessa godsaker och lite till.

Affärerna går jättebra!

Vi behöver inte marknadsföra oss säger Bashar, vi använder oss av Facebook. Det räcker. Ryktet sprider sig och vi säljer till fler och fler butiker. Hittills har vi 45 återförsäljare i hela Sverige, sju av dem finns i Halland.

I dagsläget jobbar båda delägarna plus två praktikanter, Omar och Jamal, och snart börjar ytterligare en praktikant. Men på Al Homsi planerar man för nyanställningar. Målet är att bli 10 personer. Problemet är dock att hitta bra mejerister.

Utvidgar redan verksamheten

Al Homsi ska nu fördubbla sin nuvarande lokalyta och starta upp tillverkning av orientalisk yoghurt. I början av februari 2017 räknar Bashar med att de är igång. Och då kommer de behöva 5000 liter mjölk per dag. Det är snabba ryck. Från 500 till 5000 liter på bara ett halvår.

Framtiden ser ljus ut. Det är fantastiskt att möta sådan nybyggaranda!

Bashar, vilka är dina 3 bästa tips till andra nyanlända som vill lyckas

  1. Lär dig språket – det är den absolut viktigaste nyckeln
  2. Var inte rädd, var beredd på att kämpa!
  3. Var positiv!

Och vad är ditt bästa tips till mig om jag vill hjälpa en nyanländ?

Ni svenskar är hjälpsamma, ni vill hjälpa men är alldeles för hänsynsfulla ibland. En viktig sak du kan göra är att hjälpa till att lära ut korrekt svenska. Våga rätta den som säger fel. Det kommer den personen vinna på.


Ps: Namn kan vara så mycket mer än bara ett namn. Visste du att Bashar betyder ”den som hämtar bra nyheter” och att Alshihabi betyder ”stjärnfall”? Så då kan vi väl sammanfatta det här företagarporträttet med att det var som ett stjärnfall av goda nyheter.Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.