Meny

09 dec 2016

Guldmorgonreportage

Julmysig stämning när Guldmorgon 10-årsjubilerade på Wapnö

Guldmorgon är inne på sitt tionde år och årets sista frukost var en riktig GalaGuldmorgon. Temat för morgonen var Vinnare och Återvinnare. På morgonens program fanns bland annat årets vinnare på Galan i kategorierna Årets Miljöpris, Årets Entreprenör och Årets Unga Företagare. I Magasinet på Wapnö är det lågt i tak, men stämningen bland gästerna var hög.

Guldmorgon firar 10 år

Morgonen hade fokus på jubilarer, så väl Guldmorgon som vinnare från Galan, HBK och hela näringslivet. Halmstad gör allt detta möjligt. Det finns ett starkt näringsliv och duktiga företagare i kommunen. Guldmorgon är ett bra och smart tillfälle för att nätverka och knyta nya kontakter för politiker, kommunen och näringslivet. Under de 10 åren som gått sedan starten 2006 har 9000 personer besökt Guldmorgon. Guldmorgon har i sin tur besökt 60 platser och företag i kommunen.

I vanliga fall brukar vi alltid avsluta med visitkortslottning, men idag var alla vinnare och fick en Ko(k)bok - Farm Dining - av Halmstads Näringslivs AB och Wapnö bjöd alla på en flaska glögg.

Frukost på Wapnö

Morgonen började med en sovmorgon då frukosten startade 07.30. Men de första gästerna dök upp 07.15 för att ta del av morgonen. Morgonpigga eller ej så var det en glad och positiv stämning när gästerna började mingla och ta för sig av frukosten. På borden stod mackor och kaffe framme till alla. Gästerna kunde sedan ta för sig av Wapnös egna produkter, där bland annat yoghurt, mjölk och färskost serverades. Dessutom fanns EMC, Energi- och MiljöCentrum, på plats och ställde ut om projektet Hållbara Halmstad. Även UF-företaget Crafted sålde sina gjutna ljusstakar på plats.

Morgonen började med Catharina och Rebecca

Catharina Rydberg Lilja hälsade de frukostsugna gästerna välkomna. Catharina har tillfälligt tagit över VD-rollen på Halmstads Näringslivs AB tills Karolina Davidsson kommer tillbaka i april. I vanliga fall är Catharina biträdande kommunchef i Halmstad.

Moderator för morgonen var ingen mindre än Galans sidekick Rebecca Sellergren. Det var tre vinnare på morgonens program, men det betyder inte att de nominerade inte ska hyllas. Bara att bli nominerad är en bragd i sig. Av de nominerade från Galan fanns Kajsa och Anna Rautenberg från Slottsmöllan och Thomas Larsson från Scandinox på plats. De båda nominerade hyllades av publikhavet. Dessutom fanns vinnarna av Tillgänglighets- och bemötandepriset, det gluten fria bageriet Korsbakke Bakery, på plats.

Glädjande näringslivsnyheter om pristagare i kommunen

Håkan Strömqvist och Nicklas Simonsson från Halmstads Näringslivs AB tipsade om Timbanken och Steps to Export som drar igång igen nästa år. Dessutom presenterade de näringslivsnyheter från Halmstads kommun. Dagen till ära hade nyheterna ett stort fokus på vinnare och pristagare från den närmsta tiden. Bland annat tog Wapnös kokbok Farm Dining hem andra platsen i Årets Svenska Måltidslitteratur i kategorin ”Livsstilslitteratur”. MTA Bygg har både utsetts till Gasellföretag av Dagens Industri och blivit Årets manliga stjärnskott på galan EY Entrepreneur of the Year. Även MA Gruppen har fått Gasellutmärkelse. Och detta för fjärde året i rad. Dessutom går det bra för hela Hallands näringsliv i statistiken. När Visma presenterade Framväxtligan hamnar Halland på en fjärde plats, efter storstäderna Malmö, Stockholm och Göteborg.

Arbetet bakom Wapnös framgång

Första talare för morgonen var Wapnös egna Lennart E Bengtsson. Det finns en stor stolthet över de priser som Wapnö har fått på Galan. Både Årets Miljöpris 2016 och Årets Entreprenör 2014. Ett av Lennart bästa tips för att få priser är att jobba länge. Wapnös vision är att vara bättre idag än igår.

Det gäller att tänka ett steg längre. Fungerar det egentligen att endast överleva på att producera mjölk, eller måste man tänka utanför mjölken? Det gäller även för Wapnös del att tänka hur man får ut mest hållbarhet av arbetet. Hållbarheten är en viktig del i arbetet. Wapnö har även arbetat mycket med att få ut sina varumärken på marknaden. Det är Härproducerat, Wapnö miljökött, Härodlat och Wapnö. Dessutom hölls i år Wapnö Julmässa för 22:a året. I år blev det även besöksrekord. 2012 öppnade Wapnö även en egen biogasanläggning. Detta för att inte använda sig av onödiga transporter till mejeriet. Egenproducerat biodiesel ska redan nästa år kunna användas i de egna fordonen.

Vägen till att bli en lyckad entreprenör

Ludvig Granberg är VD för Hemsida24 och vinnare av Årets Entreprenör. Hemsida24 startades 2008 efter att tidigare drivit en mötesplats för fotografer och modeller vid sidan av studierna. Man ville utveckla mötesplatsen och ville göra det lättare för fotografer och modeller att knyta kontakter. Det skapades då en enklare hemsida och resultatet blev Hemsida24. Idag har företaget vuxit och har 20 anställda. Ludvigs tips för att lyckas som entreprenör är att inte ge upp och att det aldrig är för sent att tänka om när första idén inte blir som tänkt. Det är även bra att strukturera upp dagen på morgonen.

Ludvig är även delaktig i nätverket Ledande Entreprenörer. Det är en förening av entreprenörer, för entreprenörer. De arbetar efter tre koncept för att lyckas. 1: Luncha med andra från föreningen för att skapa kontakter och få ett minimentorskap. 2: Inspireträffar handlar om att alla i föreningen träffas fyra gånger per år och lär sig av varandra. 3: Experience handlar om att göra studiebesök hos varandra.

Allt blir bättre när man gör det tillsammans

Företagarna väljer ut vilka som ska bli nominerade och vinna Årets Företagare och Årets Unga Företagare. Jennie Wijk från Företagarna var på plats för att berätta lite om nomineringsprocessen. Först och främst ville Jennie berätta att alla kan nominera till priset. Sedan går arbetet till juryn som består av både externa parter och styrelsen från Företagarna. Juryns beslut går sedan vidare till riksstyrelsen för att få godkännande.

My Djurberg och Johanna Norström från Tillsammans vann priset Årets Unga Företagare på årets Gala. Efter att ha vunnit har det kommit nya gäster och de har fått massvis med blommor och gratulationer. Varken My eller Johanna härstammar från Halmstad. De kom till Halmstad genom yrkesutbildningar och valde sedan att stanna. Resten är som man säger historia. Tillsammans är för tillfället endast en sommarrestaurang, men planerna för att bygga för att även har öppet på vintern är i full gång.

HBK och näringslivet går hand i hand

På plats på morgonen fanns även HBKs nya klubbchef Susanne Nilsson och Destination Halmstads VD Johan F Lundberg. De pratade om hur viktigt näringslivet är för HBK och hur de kan arbeta tillsammans för att etablera HBK mer och få en större finansiering. Halmstad är en stor idrottsstad och att HBK kommit tillbaka till Allsvenskan skapar fler möjligheter för att växa ännu mer.

Teknisk utveckling - vi går live på webben

Ett experiment för morgonen var att hålla i en studio före och efter själva Guldmorgonens vanliga program. Detta livesändes på vår Facebooksida. Där även resterande morgon livesändes. Detta går även att ses i efterhand.

Studions programledare var även den eminenta Rebecca Sellergren. I förstudion kom Halmstads Näringslivs AB:s Åsa Elofsson och Leili Lindwe som berättade om Guldmorgons historia.

Även Jennie Wijk från Företagarna och My Djurberg och Johanna Norström från Tillsammans kom förbi i studion.

I efterstudion kom Susanne Nilsson från HBK, Johan F Lundberg från Destination Halmstad och Åsa Elofsson. Dessutom pratade Lennart E Bengtsson och Ludvig Granberg.

 

Caroline Andersson, Praktikant Karlstads Universitet

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.