19 sep 2016

Jennie från Företagarna hälsade på hos oss och berättade om Småföretagsbarometern

Företagarna är en av våra viktiga aktörer som vi gärna samtalar med när det gäller frågor om just småföretagandet i kommunen.

Jennie Wijk är till vardags ägare och kreativ projektledare på eloh&wijk reklambyrå i Halmstad. Men utöver det är hon dessutom ordförande för Företagarna i Halmstad.

Idag delade hon med sig av insikterna från senaste Småföretagsbarometern. En undersökning som genomförs årligen av Swedbank, Sparbankerna och Företagarna. Totalt är 4000 respondenter med i den nationella enkäten, och den går även ut till företagare som inte är medlemmar i organisationen Företagarna.

- Det som är roligt är att man tycker att det går bra, säger Jennie. Öresundsregionen har gjort stor skillnad. Den bidrar till "mer sol" på Västkusten.

Hallands småföretagare tillhör alltså de mest positiva i Sverige. Orderingången har utvecklats positivt. Omsättningstillväxten har ökat. Och Halland delar andraplatsen med Värmland när det gäller möjligheterna att växa och expandera.

Men det finns tillväxthinder som oroar företagarna. Det handlar om svårigheten att hitta lämplig arbetskraft och höga arbetskraftskostnader och arbetsgivaravgifter. Det regelsystem som finns är avpassat för stora företag. Höga energi- och råvarupriser ses också som ett problem. Omvärlden är också en orosfaktor. Det händer hela tiden nya saker och det gäller att kunna hänga med.

Tack Jennie för att du tog dig tid att berätta om Småföretagsrbarometern för oss. På bilden syns hon tillsammans med Håkan som är näringslivsutvecklare hos oss på Halmstads Näringslivs AB.