Meny

12 sep 2016

Guldmorgonreportage

Vi kopplade ihop en himla massa trevliga människor på vår Guldmorgon

Och så kopplade vi upp oss mot framtiden - den digitala infrastrukturen och dess möjligheter och den fysiska mötesplatsen för människor på väg. Det blev alltså gott om olika slags kopplingar den här morgonen. 180 personer startade med att koppla ihop sig med andra människor och koppla av med en god frukost. Sedan blev vi uppkopplade mot morgonens digitaliseringstema. Här följer en liten sammankopplad resumé av programmet.

Annika Lindhe, vd för Halmstads Näringslivs AB, inledde med att dra senaste nytt för och om näringslivet. Det blev både siffror och statistik och positiva näringslivsnyheter. Ta gärna en titt på vår webbplats, där publicerar vi nyheter var och varannan dag. Tipsa oss gärna om du har något intressant att berätta om ditt eller någon annans företag. Vi älskar att lyfta näringslivet.

Högskolan har kopplat det där med digitalisering och automatisering

Thorsteinn Rögnvaldsson, Högskolans prorektor, är professor i Datavetenskap. Han pratade om den nya digitala världen och dess samhälleliga fördelar. Automatiseringen påverkar oss redan och så kommer det att fortsätta. Ett konkret exempel är bilindustrin där det händer oerhört mycket. Nyligen vann ett gäng masterstudenter från Högskolan i Halmstad den internationella tävlingen Cooperative Driving Challenge. De deltog med en vanlig bil som gjorts om till att både kunna vara självkörande och kunna kommunicera med andra fordon.

På tal om fordon – vi kopplar över till resecentrum

Just nu håller Halmstads kommun på med ett omfattande arbete för att koppla ihop infrastruktur och logistik på ett bra sätt. Etapp två av resecentrum har inletts. Det kommer att vara krångligare i trafiken under tiden det pågår berättade projektledaren Christer Johansson från Teknik och Fritidsförvaltningen. Men när det väl är klart kommer det att bli ett nav och en mötesplats för människor på väg med buss och/eller tåg.

Vi är mitt i en revolution och den går inte att stoppa

Joel Sandén är digital strateg på Region Halland. Han tog oss med på en resa där tekniken styr samhället, och världen nästan äts upp av mjukvara. Inget är som förut. Allt är möjligt. Apple och Google gör bilar och startar bolag inom stadsplanering. Vi är inne i en ny paradigm – digitaliseringsrevolutionen. Det gäller att våga göra fel för att komma rätt. Ledarskap handlar inte om att leda. Det handlar om effekt. Jobba som du vill i ditt team, bara det blir effekt. Ställ dig hela tiden frågan; vad är det kunden vill ha ut av att använda en produkt eller tjänst. Det är kundens utkomst som kommer att ge bärighet i din business.

Initiativ för att koppla greppet om framtida entreprenörer

I mars drog Företagarna, LRF och Svenskt Näringsliv igång initiativet Gilla #företagsamhet som syftar till att förstå att bakom varje företag finns en företagsam person som skapar jobb och välstånd. För att företagarna ska kunna växa – likt ett solrosfrö – behövs rätt förutsättningar. Under kampanjen såddes det frön både här och där.

Men Sven-Olof ”Svenne” Gudmundsson sådde ett alldeles speciellt frö hos högstadieeleverna på Wallbergsskolan – nämligen att den som tar bäst hand om sin solros och får den att växa högst vinner ett sommarjobb som vice vd hos honom på CircleK vid Halmstad Arena (f.d Statoil). Emilia Jacobsson var en av eleverna som vann. Hon tyckte att de två veckorna hade gett henne en bra inblick i att driva företag och tyckte det var kul att göra det. Emilia kan mycket väl se sig som företagare i framtiden.

Vi behöver fler ”IT-nördar” och digitala ambassadörer

Martin Perby på IT24 Develop AB är drivande i ett nätverk som är i högsta grad aktuellt – Webb helt enkelt. I det finns människor och entreprenörer som dagens företag behöver; utvecklare och andra som jobbar med IT. Här finns över 180 medlemmar (hittills) som har utbyte av varandra kompetens- och erfarenhetsmässigt. Här stimuleras nya idéer, nya samarbeten och nya företag.

Johan Falkenberg från Effectsoft är engagerad både i nätverket och i Teknikcollege. Han tog upp hur viktigt det är att koppla ihop utbildning inom programutveckling med näringslivet. Det är då det kan skapas utveckling.

             ”Fyll på med digitalt IQ. Se över styrelsen, se till att få in de digitala ambassadörerna.”

Anton hade mage att digitalisera delar av sin verksamhet

Anton som driver sitt företag Magkliniken i Halmstads nyaste inkubator – HighFive. En verksamhet där han hjälper människor med magproblem. Genom att omsätta det han gör i det personliga mötet med sina kunder till ett automatiserat program, en webbkurs, når han en ännu större marknad och blir tillgängligare. Fler kan få hjälp med sin mage. High five på det!

Digitaliseringen - det händer hela tiden...

Som entreprenör brinner du för din lilla nisch. Men du kan inte kunna allt – se till att ta hjälp. Digitalisera där det behövs.  Men våga också behålla det personliga mötet. Det är Susanne Anderssons råd. Hon äger och driver företaget Accesia inom djurtandvård där hon förenar det bästa från både den digitala och personliga sfären för att kunna utveckla och förädla sin kärnverksamhet. Det har ökat bolagets räckvidd.

Nu kopplar vi av Guldmorgon för denna gång och ses igen den 8 december.


Guldmorgon - Uppkopplat och ihopkopplat

Vi är inne i en digitaliseringsrevolution. Den här vågen sköljer över bransch efter bransch. Men vad innebär egentligen digitalisering?  Hur påverkar det oss här i Halmstad? Vilka affärsmöjligheter finns och hur tar vi tillvara på dem?

Och inte minst, vad är viktigt för att lyckas? Det här är några frågor vi ska koppla grepp om och försöka ge svar på. En sak vet vi – digitaliseringen påverkar oss alla. Välkommen till den nya smarta världen!

Program 8 september


06.45:
 Vi börjar med frukost - Passa på att mötas och mingla. koppla ihop dig med nya kontakter!

 • Annika Lindhe, vd Halmstads Näringslivs AB, hälsar välkommen och presenterar senaste näringslivsnytt.
 • Resecentrum etapp 2 har startat. Christer Johansson, projektledare, Teknik och Fritidsförvaltningen, Halmstads kommun, berättar om byggprojektet.
 • Du sköna nya digitala värld. Thorsteinn Rögnvaldsson, Professor i Datavetenskap och Prorektor, Högskolan i Halmstad.
 • Digitalisering - den fjärde revolutionen. Joel Sandén, digital strateg på Region Halland. 
 • HighFive  är Halmstads nya, spännande inkubator - där finns Anton Hanssons företag Magkliniken som
  ett lysande exempel på hur man gör en affärsidé skalbar genom digitalisering.
 • Accesia´s nya digitala värld, Susanne Andersson, vd. 

Bonus: Guidad tur på Högskolan och utställare med företagserbjudanden

Högskolan erbjuder en unik möjlighet att ta del av de spännande forskningslabben:

 • Hälsoteknikcentrum Halland
 • Elektronikcentrum i Halmstad
 • Halmstad Intelligent Home
 • Robotlab

Anmälan: Vill du följa med på guidad tur på campus anmäler du dig till vivian.violin@hh.se senast 30 augusti. Skriv Guldmorgon campusvandring i ärenderaden. Start ca kl 08.40.

Utställare:

 • Halmstads kommun - Resecentrum, och hur du kan låna elcykel till företaget.
 • Prata tillstånd med tillståndslotsen.
 • Innovationsstöd inom jord, skog och vatten. Arena Grön Tillväxt finns på plats.
 • Hållbart ledarskap, Energi- och miljöcentrum, EMC.
 • Nu rekryterar Almi nya bolag till sitt Tillväxtprogram. Ett riktigt bra program för dig som fokuserar på att öka både tillväxt och lönsamhet.
 • Träffa HighFive och Studentinkubatorn.

Länkar och relaterat material

 

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.