Meny

12 sep 2016

Företagsreportage

Storsatsningen på Eurostop bygger framtidstro och jobb

Nu ska vi ha lite rolig arbetsmarknadsmatematik. Vi ska jobba med plus och försöka räkna ut hur många jobb ett bygge kan ge.

Så här är det - Eurocommercial (ECP) har valt Halmstad och Eurostop för att skapa Hallands främsta och en av Skandinaviens bästa handelsdestinationer. Det ska bli en oas för upplevelser, möten och shopping. ECP investerar cirka 600 miljoner kronor i hela utvecklingen av Eurostop Halmstad. Köpcentret kommer att gå från 30 aktörer till ungefär 90 butiker, caféer och restauranger.

Utbyggnaden sker i etapper

Satsningen innebär en total förnyelse och kommer att resultera i ett helt nytt exteriört och interiört utseende. Just nu pågår den omfattande expansionen söderut för fullt. Första etappöppning planeras till slutet av oktober 2016 och helt färdigt väntas hallänningarnas nya shoppingcenter stå hösten 2017.

Största entreprenaden hittills för MTA

Halmstadföretaget MTA Bygg & Anläggning AB fick huvudentreprenaden avseende de två första etapperna. De ser till att tidplanen håller. I dagsläget har de 35 av sina 200 anställda stationerade på Eurostop för om- och tillbyggnaden.

- Eurostop är vår hittills största entreprenad säger Andreas Granberg, marknadschef och delägare i MTA. Vi är jättestolta över att vi fått äran att få utföra det här stora jobbet för Eurocommercial och vi vill att de ska bli nöjda, fast allra helst mer än nöjda.

Halmstad Kylteknik - en lokal underleverantör

MTA har sedan i sin tur upphandlat ett 30-tal bolag som underleverantörer. Det är allt från måleri, kakel, klinker, undertak, el till ventilation.  MTA är dessutom ett lokalt bolag som gärna jobbar med lokala samarbetspartners. En av dessa är Halmstad Kylteknik som är specialister inom industriella kyl- och frysanläggningar, klimatkyla, värmepumpar, värmeåtervinning samt luftkonditionering. 

- Jag tycker att det är viktigt att man lyfter fram hur mycket jobb i Halmstad som satsningen på Eurostop ger. Det betyder jättemycket för oss att MTA i så hög utsträckning väljer att samarbeta med oss lokala företag. Det ger ju jobb på hemmaplan säger Henrik Ohlsson, vd för Halmstad Kylteknik. 

100-tals jobb skapas under byggtiden

För närvarande sysselsätter om- och tillbyggnaden av Eurostop ungefär 100 yrkesarbetare. Men när byggnationen toppar räknar man med att det kommer att röra sig om 200.

Logistikbranschen hålls också sysselsatt. Materialet måste ju till bygget. Det kommer minst 20 leveranser per dag med allt från toastolar till armeringsmattor. Så då kan vi plussa på med chaufförer, lagerarbetare, tillverkare av material och inredning… Och nu börjar åtminstone jag tappa räkningen. Om någon känner sig manad så hjälp mig gärna att räkna färdigt.

700 jobb när det är klart

Tänk er sedan när allt är färdigbyggt. Då finns det ungefär 90 verksamheter. Om man generellt räknar med att varje verksamhet i genererar mellan 7 - 8 jobb så är vi uppe i ungefär 700. Ja, summan av kardemumman är att vi lätt kan räkna ut att det är bra med mycket byggande både före, under tiden och efteråt. Det ger mycket arbetstillfällen. Så byggs framtidstro.

Bra kontakt med byggnadskontoret på kommunen

Att bidra till stadsutveckling och samhällsbyggnad ligger de tre delägarna i MTA Bygg & Anläggning varmt om hjärtat. De tycker att kontakterna med byggnadskontoret på Halmstads kommun är positiva och att personalen är behjälpliga i allt från små till stora frågor. Det gäller även kontrollantsidan och byggnadsnämnden.

- Vi på MTA har ett kul jobb fastslår Andreas Granberg. Vi får vara med och bidra till utvecklingen av en attraktiv kommun. Politiken är bra och i stort sett alla pratar positivt om byggsektorn. Den ökade befolkningsmängden skapar efterfrågan på bostäder. Och det passar fint med vår målsättning är att vara en ledande aktör i Halmstads kommun.

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.