Meny

03 jun 2016

Guldmorgonreportage

Det blev en riktigt smaklig och företagsam Guldmorgon i vackra Kvibille

Den 1 juni var det säsongsavslutning för Guldmorgon. Över 100 personer samlades i försommarvärmen för att få veta mer om besöksnäringen och om Kvibille - både osten och "byn". Efter den här morgonen kan vi konstatera att det fullständigt bubblar av vi-känsla och entreprenörskap här. Det gillar vi!

Den här gången gick alltså vår resa lite åt nordost i Halmstads kommun. Vi hälsade på i Kvibille - denna vällagrade, vackra och ädla ort. De ståtar med ett 100-årigt mejeri som försörjer Sverige med cheddar och ädelost. Vi samlades på Kvibille Gästgivaregård med anor från 1600-talet och ett och annat spöke i bagaget. Självklart fanns det Kvibilleost på frukostbordet.

Temat den här morgonen var besöksnäringen som är på stark tillväxt och en allt viktigare exportvara. Bara i Halmstads kommun omsätter näringen 3 miljarder kronor! Och det går att utveckla den ytterligare.

Annika Lindhe, vd Halmstads Näringslivs AB gav oss både näringslivsnytt och guidade oss genom morgonen. Vi fick träffa ett gäng entreprenörer:

GardenSteel

Johanna Johansson är entreprenören som studerar turism- och destinationsutveckling samtidigt som hon startat upp både  ett projekt inom besöksnäringen och företaget GardenSteel. Heja dig Johanna!

Tummen upp

Rebecca Nilsson jobbar på Apelviken men har rötterna i Haverdals Camping. Den här ambitiösa tjejen har fått SCR Svensk Campings stipendium Tummen upp i kategorin Årets unga företagare.

Steninge Vandrarhem tog Steps to export

Catarina Arvidsson och Pehr Carlsson från Steninge Vandrarhem har gått utbildningen Steps to export. Tack vare den har de bland annat insett var de behöver stärka upp för att möta internationella gäster och de skapar nya happenings för sina gäster. På måndag invigs exempelvis Steninges sagostig - Steninge fairytail trail.

Gästfrihet och ostbod

Anders och Marika Emanuelsson är eldsjälarna och entreprenörerna som för några år sedan tog över Kvibille Gästgiveri. De tycker att de har världens bästa gäster. Här har det funnits gästfrihet sedan 1600-talet men siktet är inställt på utveckling, tillväxt och framtid. Gästgiveriet är ett populärt rastställe för bussbolag, här hålls pubaftnar och olika sorters mottagningar. Senaste tillskottet är Kvibille Ostbod - ett samarbete mellan Gästis och Kvibille Mejeri. Den 4 juni öppnar detta fantastiska besöksmål, men vi hade glädjen att få en försmak av denna förträffliga kost. Tack vare satsningarna har Anders och Marika kunnat anställa två nya medarbetare.

100-årig ostpassion

Thelma Banzon är mejerichef och site manager på Kvibille Mejeri sedan 2014. Hon kunde berätta att Kvibille med sina 80 anställda är en stor och viktig del av Arla. Här görs 3000 ton ost om året. Ett hantverk som kräver handlag, tid och passion. Den 4 juni firar mejeriet 100 år och samtidigt invigs alltså ostboden. Glöm de franska ostarna, vi har ju våra fina svenska ostar. En av dem Hallands Ängar kommer dessutom att endast säljas i Kvibille Ostbod. Om den är god? Försvinnande god är svaret.

Nya tiders lantbrukare

För att osten ska hamna på bordet krävs bönder som mjölkar korna. Men dagens bonde ser inte ut som igår. Rolf Nilsson jobbar på den ekonomiska föreningen Farmartjänst. Han berättade att det är lantbrukare som hjälper andra - både företag och privatpersoner - och är kända för snabba lösningar. De omsätter ca 100 miljoner i Halmstad. Rolf ser en tydlig koppling mellan besöksnäringen och Farmartjänst. - Vi har mark och vi har skog. Vi kan sälja tystnad, och mörker... Det sista lät lite kryptiskt, men tänk er att leva i en stad med ljus och ljud dygnet runt... Då kan det vara skönt med en paus.Farmartjänst driver även franchiseföretaget Rent a Tent i Halmstad och Varberg. Bengt Olofsson är ansvarig för den delen. De har ingen egen personal utan hyr av Farmartjänst. Verksamheten bidrar till att skapa sommarjobb och extrajobb lokalt.

Triss i duktiga entreprenörer

Vi fick också träffa Beatrice Tham Culley som driver Susegårdens Skjutskola. Ett familjeföretag med gård och skjutskola med lerduveskytte.

Karin Ottosson driver Pensionat Lundåkra - en oas. Hennes mat är utvecklad med namnkunniga kockar och det som serveras är färskt och närodlat.

Inga Andersson driver med sina fem syskon Stallbergs Schakt och Transport samt Stallbergs Kalkon och toppar med att vara mjölkbönder också. Tala om att ha många strängar på sin lyra.

Stöd till dig inom besöksnäringen

Ann-Charlotte Ericsson är utvecklingsledare för besöksnäringen på Region Halland.Hon berättade att halländska företagare inom besöksnäringen kan få stöd i form av kunskap, affärsutveckling och kommunikation. Är du från vår kommun kontaktar du Destination Halmstad om du vill vara med på aktiviteterna.

Exportera Kvibille? Och glöm inte att rösta!

Egentligen jobbar i princip alla inom besöksnäringen, indirekt och direkt, sa Johan F. Lundberg, vd för Destination Halmstad. Idag ser man ökade möjligheter på den internationella marknaden. För att exportera våra besöksmål och förhoppningsvis importera massor av turister krävs att man vågar göra saker som sticker ut. Kvibilleost är ett gott exempel på det. Artister vi drar hit, aktiviteter, evenemang, nöjen, besöksmål, mat- och mysställen, stränderna, skogen, shoppingen - allt detta sammantaget skapar attraktionskraft. Och det skapar vi tillsammans - för oss själva, för nationella och internationella besökare. Glöm inte rösta fram Sveriges sommarstad - vi hoppas att Halmstad ska återta förstaplatsen!

Kvibilles "borgmästare"

Lennart Eriksson, egenföretagare och "borgmästare" i Kvibille brinner för sin ort. Ända sedan Kvibille Allförening/Samhällsförening bildades har han engagerat sig ideellt. I denna ort med 1 250 invånare och 500 hushåll känner man verkligen påtagligt framtidstron och viljan att skapa bra saker för orten. Lennart berättade bland annat att det kommer bli nytag i företagargruppen och att det finns ett kontorshotell med fem platser.

Bonusmaterial efter programmet
Vi fick vara med på en smygpremiär av den sprillans nya ostbutiken i Gästgiveriet.
Halmstads kommun berättade hur man kan få utmärkelsen cykelvänlig arbetsplats och hur man kan låna elcykel till företaget. Tillståndslotsen fanns på plats och Arena Grön Tillväxt informerade om innovationsstöd inom jord, skog och vatten.

Den röda tråden genom hela morgonen var hur man i samhället samarbetar och hjälper varandra för att företag och människor ska kunna växa och blomstra. Det finns en alldeles särskild passion hos Kvibillesjälarna.

Den här morgonen gav verkligen mersmak!

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.

Se alla bilder på Flickr