Meny

13 maj 2016

Pressmeddelande

Företagande i skolan skapar jobb

Snart avgörs SM i Ung Företagsamhet. I år driver över 26 430 gymnasieelever UF-företag och 16-17 maj tävlar de bästa om SM-guldet på Stockholmsmässan, bland annat ECO Coffee UF från Halmstad.

Enligt forskning har personer som drivit UF-företag lägre arbetslöshet, högre lön och får oftare chefspositioner än elever som inte drivit UF-företag.

Den 16-17 maj avgörs det svenska mästerskapet för unga företagare på Stockholmsmässan i Älvsjö. På plats är hundratals gymnasieelever från hela landet för att visa upp sina företag och sina affärsidéer. De har tagit sig till finalen efter att ha vunnit regiontävlingar som arrangerats under våren. Vinnaren i kategorin Årets UF-företag går vidare till EM där de representerar Sverige i Lucern i Schweiz.

UF-företagare bättre rustade för arbetsmarknaden

Forskning från Handelshögskolan i Stockholm visar att personer som drivit UF-företag har 20 procent lägre risk att bli arbetslösa, 20 procent större sannolikhet att bli företagare och får i genomsnitt 12 procent högre lön än andra. Sannolikheten att de blir chefer är 44 procent högre. Forskningsresultaten visar alltså tydligt att entreprenörskap i skolan bidrar till att människor oftare blir företagare och mer företagsamma senare i livet.

I år är det i snitt 27 procent av en årskull gymnasieelever som driver UF-företag. Ung Företagsamhet i Sverige är ensamma i Europa om ett så högt genomslag. Samtidigt är det fortfarande många elever som aldrig ges chansen, framförallt på yrkesprogrammen.

- Om alla elever ska få möjlighet att driva UF-företag måste entreprenörskapskursen bli obligatorisk på alla gymnasieprogram, säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet i Sverige.

Ung Företagsamhet har konkreta exempel på att entreprenörskapsutbildning får unga människor att växa. Det handlar om ungdomar som tidigare knappt vågade prata inför en klass, eller kunde prata svenska, nu vågar och kan mer. Samtidigt lär de sig om samhällsekonomi och hur ett företag fungerar.

Några som har provat på UF-företagande är gänget bakom ECO Coffee UF som erbjuder utsökt ekologiskt specialkaffe och unika presentförpackningar till kaffeälskande kunder som värnar om miljön. De som driver företaget går på Kattegattgymnasiet och deltar tillsammans med hundratals andra gymnasieungdomar under i SM i Ung Företagsamhet.

”Vi är tävlingsmänniskor, så alla tävlingar för oss är roliga!! Denna är så klart extra rolig och alla UF-företag är så duktiga, men det triggar bara igång oss mer. Dessutom får vi får representera Halland!” säger företaget om hur det skall bli att tävla mot de 200 bästa UF-företagen i Sverige.

Ung Företagsamhets regionchef i Halland ser fram mot att åka till Stockholm med länets bästa UF-företagare: I år har fler än 1000 ungdomar drivit UF-företag i vår region. De som har vunnit våra regionala tävlingar representerar nu Halland på SM i Ung Företagsamhet. Samtidigt arbetar vi för att fler gymnasieelever ska få chansen att driva UF-företag i skolan eftersom vi vet att det gör skillnad, säger regionchef Ida Thorén.

Företagsledare positiva till UF-företagande på cv

Företag vittnar om att personer som drivit UF-företag är attraktiva i rekryteringssammanhang.
Våra kunder blir mer och mer upplysta om produkter och varor. Vi behöver därför medarbetare som är entreprenöriella och som kan tänka nytt. Där spelar Ung Företagsamhet en stor roll, säger Lena Litens, som sitter i ledningen inom ICA-koncernen och deras stiftelse Hakon Swenson.

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.