Meny

Johan Hagelin med id-scannern i handen tillsammans med sina medarbetare. 2016-04-15

Företagsreportage

Företaget 365id expanderar i snabb takt

Johan Hagelin, VD och ägare av företaget 365id har sedan starten 2015 lyckats få ut en unik säkerhetstjänst på marknaden som kommer att stoppa id-bedrägerier.

Företagsporträttet

Företag: 365id
Namn: Johan Hagelin
Befattning: Grundare, delägare och VD
Grundat: 2015
Verksamhet: Säkerhetsföretag som erbjuder en tjänst som stoppar id-bedrägerier. Tjänsten innehåller bland annat en id-scanner som läser av äktheten på pass, körkort och id-kort .
Finns på: LinkedIn och www.365id.com

Tjänsten heter Verified by 365id och innehåller en id-scanner som snabbt och lätt verifierar äktheten hos körkort, pass och id-kort. Tjänsten är utvecklad tillsammans med företag och aktörer som dagligen drabbas av id-bedrägerier och är anpassad bland annat för bankvärlden, biluthyrare, elektronikhandeln, polis och paketutlämning.

Hur fungerar den?

ID-handlingen som ska kontrolleras sätts ner i maskinen, scannas och verifieras inom loppet av några sekunder. Efter att id-handlingen verifierats visas rött för falskt eller grönt ljus för äkta på scannern. I vissa fall kan ett gult ljus visas, detta för id-handlingar som ännu inte är programmerade i 365id:s system. Alla bilder som tas sparas hos 365id och kan tas fram om det behövs för till exempel en utredning.

Inom loppet av ett år har Johans företag gått från noll till åtta anställda som han uppskattar och värdesätter otroligt mycket, och nu behövs ännu fler.
- Nu är det dags att expandera igen, säger Johan. Vi är i en rekryteringsfas där 8 anställda ska bli 11 och största behovet för oss just nu är säljare, fortsätter han.

Vad kostar produkten?

Tjänsten Verified by 365id erbjuds i abonnemangsform med 690 kronor i startavgift och en månadskostnad på 290 kronor.
- Redan i designfasen av företaget förstod vi att tjänsten ska erbjudas till ett revolutionerande lågt pris, för att alla företag ska ha råd att bidra till ett säkrare samhälle, säger Johan Hagelin.

Skapandet av produkten

Under sommaren 2014 fick Johan kontakt med Halmstadföretaget Gordion AB som ville ha hjälp att utveckla en körkortsscanner till sina automatiska biluthyrningsmaskiner.

- Efter några timmars analys av världsmarknaden kring körkortsscanners tog jag en paus och läste dagstidningen som innehöll en artikel med rubriken ”Id-bedrägerierna ökar i Sverige”, och därifrån kom idén – Säger Johan.

Johan besökte många olika företag, organisationer och myndigheter för att få en klar bild på vad marknaden ville ha för att stoppa id-bedrägerierna. Efter sex månaders förstudie och ett stort antal besök togs beslutet att starta 365id och i mars 2015 var allt på plats och den tekniska utvecklingen startade. Första prototypen installerades på en biluthyrningsanläggning i augusti 2015. Idag är det fem företag som använder tjänsten och många fler som har visat intresse.

Nominerade till Årets Säkerhetslyft

Galan Retail Awards har nominerat Johan och hans fantastiska tjänst Verified by 365id i kategorin Årets Säkerhetslyft. Denna gala arrangeras av Dagens Handel tillsammans med Svensk Handel och hålls i Stockholm den 16 Maj. Totalt är det nio olika kategorier med 3 företag som är nominerade i vardera kategori och vi på Halmstads Näringslivs AB önskar Johan och hans företag 365id stort lycka till!

Text: Evelina Ekström, praktikant från Centrum för Informationslogistik, CIL, en högskola i Ljungby.

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.