Meny

01 apr 2016

Företagsnyhet

Halmstad sticker ut i Sveriges logistikutveckling

I snitt byggs det 300 000 kvadratmeter ny logistikyta i Sverige varje år. 34 procent av ytan står handeln för. Och Halmstad förvånar i analysen...

I analysen, som gjorts av Colliers, framgår att det i första hand är två branscher som står för tillväxten; handeln (34 procent av de nya ytorna) och tredjepartslogistikerna (32 procent av nyetableringarna). Det konstateras också att Halmstad något förvånande står för den största tillväxten i logistikyta för handeln. Vilket hänger ihop med att Biltema tar i mycket av sitt gods där och att de sedan 2012 har byggt 118 000 kvadratmeter logistikyta för att kunna hantera det.
 
Nästan alla nya logistikytor ligger i de tre storstadsregionerna eller längs de transportvägar som binder samman dessa. 74 procent av tredjepartslogistikernas investeringar i nya ytor ligger kring storstäderna.

Populärast är Stockholm. Öresundsregionen kommer tvåa när det gäller nyinvesteringar och här växer Helsingborgs hamn starkt. I Göteborg kommer som nummer tre eftersom det är svårt att hitta bra platser för nya logistikcenter.

Handeln är den bransch som står för den största tillväxten med 34 procent. E-handeln driver den starka utvecklingen.

Colliers ser tre områden där de tror att det kommer till mycket nya logistikytor de närmaste åren; Göteborg - hamnen och Hisingen, Stockholm Syd och Södertälje samt Eskilstuna. Den sistnämna ligger centralt i Mälardalen och det finns gott om ledig mark.

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.