Meny

29 jan 2016

Företagsreportage

Möt Bengt-Erik och Marcus på Bendt Bil

Vi hade förmånen att få träffa ett riktigt familjeföretag i Halmstad. Bengt-Erik Johansson och en av hans söner, Marcus. De har en spännande resa både bakom och framför sig som vi i denna personliga intervju får höra mer om.

Drotts omklädningsrum var idrottens Harvard

Med över 200 matcher i Drotts lagtröja bakom sig har Bengt-Erik tillbringat åtskilliga timmar i idrottens ”universitet”. Det var där han plockade idéerna om ledarskap. Det var där han lärde sig vikten av lagarbete. Det var där han hittade ”dådkraften” – den som skapar delaktighet och visar vem som bestämmer och tar ansvar.  Det var det han tog med sig in i företagandet. Kombinerat med en civilekonomsexamen.

”Jag bestämde mig för att jobba 700 dagar i ett streck”


Bengt-Eriks företagarbana inom bilbranschen kunde ha börjat bättre. Lågkonjunktur. Saabs konkurs. Snacka om tuff start. Han vågade och orkade hålla ut.  Modigt gjort. Men det krävs nog en människa med dådkraft.

”Utsätt dig för möjligheten att ha tur. Tänk om det fungerar. Tänk om det blir bra…”

När Bengt-Erik tog över företaget bestämde han sig för att jobba 700 dagar i ett streck. Det låter galet, men han har lyckats med sitt företagande.  Han tryckte på gaspedalen och vågade satsa sig ur kriserna, bygga till och nyanställa.

Skapade nya marknadsföringskoncept

I Bendt Bils anläggning genomfördes allt från bröllop, MINImässor, konstutställningar till elitseriepremiär i bordtennis. Ingenting var omöjligt. Bengt-Eriks radiojinglar blev världsberömda – åtminstone i Halmstad. Och allt gjordes med mod, hjärta och glimten i ögat. 2009 utsågs han till Årets Marknadsförare i Halland – inte konstigt. Och 2010 blev han Årets Företagare i Halland

”Framtidens marknadsföring handlar inte om sälj utan om att vinna en plats i människors hjärtan.”

Och nu då?

Idag basar han för Sveriges förmodligen mest kompletta bilanläggning på en fastighet. De har köpt till och investerat ca 20 mkr i verksamheten under 2015. Det som gör det unikt är att de har hela kedjan med sälj, service, verkstad, reservdelar och bildemontering.

Bengt-Erik är inte bara vd. Han är dessutom föreläsare. Åtskilliga bankmänniskor i Sverige har lyssnat på den Bodenfödde Halmstadentusiasten. Att bli inbjuden till Stockholm av riksorganisationer och föreläsa under titeln ” Supercoachen” är ett gott betyg.

Det här är ett stabilt familjeföretag där de båda sönerna har ett självklart engagemang och bidrar till utvecklingen med nya erfarenheter.  Viktor är försäljningschef och Marcus är marknadschef.

Marcus, Viktor och Bengt-Erik.


Fotbollen var mitt nr 1. Vad gör jag nu?”

Marcus var bara 13 år när han började jobba på Bendt Bil. Ja inte som marknadschef – det tog några år... Nej, han fick börja med att extraknäcka med att rensa ogräs och tvätta golv och bilar. Genom åren har han fått testa på många olika delar i verksamheten och ansvaret har vuxit efter hand.

Drömde om en proffskarriär i HB

Idrott verkar vara en bra företagarskola. 15 proffsiga år i HBK och dessutom handbollsspel i HBP fram till 16-årsåldern har skapat mål, driv och teamkänsla. Och var bilintresset kommer ifrån kan vi nog gissa. Fram till 2010 drömde Marcus om proffskarriär i HBK, men att spela fotboll på college i Florida kändes mer lockande

”Grävde guld" på college i USA

Marcus fick en möjlighet att uppfylla sin stora dröm – att få komma till USA och studera på college. Tack vare sina fotbollsmeriter fick han chansen att som fullstipendiumselev studera marknadsföring och ledarskap med inriktning på bilförsäljning. Det är en unik fyraårig utbildning som finns i södra Florida. Man kan nog säga att Marcus grävde guld i USA för stipendiet var värt över en miljon kronor.

"Vi måste tro på att vi kan göra bättre. Go for it är känslan jag tog med mig hem.”


Kunskap är inte tungt att bära så Marcus kunde som kursetta ta med sig ett rejält lass från sina collegeår i USA. Det appliceras nu på Bendt Bil. Som entusiastisk och modern marknadschef vet han vikten av den digitala marknadsföringen. Men det som är absolut viktigast är bemötande och service – det är det som avgör affären. Du har inte så många chanser att sälja in dig på eftersom bilkunden i snitt bara gör 1,3 bilhandelsbesök innan köp (att jämföra med i snitt 5,8 besök förr).

Det rullar på riktigt bra för Bendt Bil och MINI-ägarna

Det går bra för bilmarknaden generellt.  2014 sålde Bendt Bil flest begagnade bilar i Halmstad. Ställningen på nybilsmarknaden är stark. En rolig grej är att Halmstad är Sveriges mest MINI-täta stad. Och ännu roligare är att enligt en undersökning gjord av Vi Bilägare så är MINI-ägarna lyckligare än andra. Det säger ju en hel del om Halmstad. Och inte minst om det entusiastiska familjeföretaget Bendt Bil AB. Här finns dådkraft.

Om företaget

Företag: Bendt Bil AB
Namn: Bengt-Erik Johansson och Marcus Johansson
Befattning: Vd respektive marknadschef
Grundat: 1998. Bengt-Erik tog över företaget 2007. Sönerna Marcus, som är marknadschef, och Viktor, som är försäljningschef, är delägare.

Verksamhet: Bolaget säljer fordon, tillbehör och reservdelar samt bedriver tillhörande verkstadsrörelse och därmed förenlig verksamhet. Företaget är en fullserviceanläggning och är återförsäljare för SAAB, Opel, BMW, MINI, Hyundai samt Isuzu och Opel lätta lastbilar i Halmstad.

Omsättning 2015: 431 Mkr
Resultat 2015: 10 Mkr
Antal anställda: 74

Finns på: Facebook, Linkedin, Twitter och bendtbil.se.

Socialt engagemang: Stöttar Ung Företagsamhet, delar ut julklappar till barnavdelningen vid Hallands sjukhus och stöttar ungdomsidrotten inom nästan alla idrottsvarianter.

Guldpartner till GALAN

Bendt Bil är Guldpartner till Galan för Halmstads näringsliv.

Varför har ditt företag valt att stötta Galan för Halmstads näringsliv?

"- Det är ju helt enkelt våra kunder som är på galan och därför vill vi synas i detta sammanhang. Att vara med som partner till galan känns även exklusivt och få förunnat."

Är ditt företag också intresserat av att bli partner till Galan? Kontakta Åsa Elofsson.

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.