Meny

04 dec 2015

Guldmorgonreportage

165 gäster besökte vår Guldmorgon på Röda Kvarn i Halmstad

Ibland blir man extra berörd. Som av den fina text som kommunens integrationssamordnare Annika Vannerberg skrev och lade ut på Facebook efter vår Guldmorgon. Den är så bra. Vi fick lov att använda den i vår nyhet. Tack Annika!

"Guldmorgon. Det är väldigt tidigt och "Röda Kvarn" Halmstads svar på Moulin Rouge fylls av glada, morgonpigga företagare och kommunanställda. Vi får var sin frukostpåse och sedan pratar, skrattar och buffar vi oss upp för trapporna och in i salongen. Den, salongen är varmt röd och inbjudande, och vi sjunker ner i bekväma fåtöljer. Det är helt fullsatt och sorlet stiger. Det är mitt andra besök på biografen men jag har aldrig sett en film där. Det har båda gångerna handlat om seminarier och presentationer som på något sett rört våra nya Halmstadbor från mellanöstern."

Läget i näringslivet presenteras

Så drar Karolina Davidsson igång dagens program. Med energi och humor för hon oss alla att känna oss som del i en gemenskap i ett Halmstad som tillväxer och utvecklas. Det finns många goda tillväxtmotorer, Gaseller, som presenteras. Bilden av staden fördjupas och förädlas genom presentationer av Södra infarten och Good Morning Halmstad, Halmstad City och HallandsHamnar.

Teatergruppen Dramalogen på besök

Avlutningen öppnas med en Pecha Kucha om Dramalogen. Därefter kommer en scen ur pjäsen "Väntrummet". Vi ser ett 10-tal unga män och kvinnor gestalta innanförskap och utanförskap med få ord och uttrycksfullt kroppspråk. Tillsammans för de ut budskapet "jag är en människa". Det är rörande och budskapet är så självklart men ändå kraftfullt och stämningen i salongen går att ta på. 

Teatergruppen är bildad utifrån ett av språkaféerna "Komma till tals" på Dramalogen. Hit kommer människor från alla delar av Halmstad och väldigt många från asylboendena. På Dramalogen får de asylsökande en tillhörighet, språkutveckling och nya vänner. Några stycken har tillsammans med Dramaloger skapat pjäsen som vi fick se en del av. Den blir ett verktyg, för att hantera sin situation i ett nytt land och också ett medel att bearbeta det som hänt. Jag hoppas och tror att många fler kommer att få uppleva pjäsen och ta del av Dramalogens arbete framöver.


Inbjudan:

Guldmorgon® goes drama på vita duken

”Ett biobesök är en magisk upplevelse – atmosfären, formatet, akustiken, ljudet, den odelade uppmärksamheten…” Så står det på Svenska Bios hemsida.
Denna Guldmorgon handlar inte så mycket om film utan även även om annat som också innehåller drama, historik, komedi, dokumentär och till och med science fiction. Allt förändras – mediekonsumtionen, världen, staden, handeln… Hur gör vi nu? Vad är på gång?

Välkommen till en av Sveriges äldsta och finaste biografer - Röda Kvarn. Var god tag plats i Salong 2. Den 3 december börjar föreställningen.


----------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

Kl 06.45: Vi börjar med frukost - Passa på att mötas och mingla. Skapa nya kontakter!

Karolina Davidsson, vd för Halmstads Näringslivs AB, hälsar välkommen.
Hur ser framtiden ut för biografer? Entreprenören Patrik Johansson från Svenska Bio berättar om Röda Kvarn och dess betydelse för city, både då och nu.

Dramatiskt, spännande och utvecklande – ja det kan det bli när Dramalogen tar sig an uppdrag från näringslivet. Maggan Ek kör en pecha kucha för er. Inkludering och integration - Dramalogen är som en mixer där goda ingredienser från hela världen blandas. Lotta Ek-Wirack och Rebecca Sellergren berättar mer.
Behövs lokal journalistik när det finns sociala medier? Viveka Hedbjörk, chefredaktör för Hallandsposten och Hallands Nyheter.

Vi kollar tempen på city med Henrik Oretorp (C), kommunråd och ordförande i Samhällsbyggnadsutskottet.

Evenemangsinformation

Vad: Guldmorgon
När:
03 dec 2015
Var: Biograf Röda Kvarn

Fler bilder från morgonen

Se fler reportage