Meny

10 sep 2015

Guldmorgonreportage

Intressant Guldmorgon® i slottsmiljö

”Nåja, vad är väl en Guldmorgon på Slottet? Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig, trist… …och alldeles, alldeles underbart utvecklande…” och ja, det kändes verkligen precis så när våra 125 gäster samlades på Halmstads Slott den 10 september 2015.

Vi har en nyetablering här i Halmstad. Det är vår nyanställde kollega, Håkan Strömqvist. Han har lång erfarenhet av näringslivsutveckling och företagande och kommer närmast från Timrå. Vår vd, Karolina Davidsson, hälsade honom och alla andra välkomna!

Karolina kunde berätta att Halmstads kommun blivit bättre på kommunal service till företagen. Det visar SKL:s undersökning Insikt där man tittar på nöjd kund index (NKI). Sverigesnittet ligger på 68 och Halmstad har gått från 62 till 69. Ett av skälen är att vi konsekvent satsat på att bli bättre på service. Det är där vi kan sticka ut jämfört med andra kommuner. Införandet av tillståndslotsen är en viktig insats bland övriga framgångsfaktorer.

Kommunens samordnare för integration, Annika Vannerberg berättade att kommunen räknar med 800 asylsökande i år, och att vi hittills tagit emot 400. Det är människor som lämnat allt för att fly från krig. Frågan är inte bara vad vi kan göra för dem, utan även vad dem kan göra för oss. Vi saknar sjukvårdspersonal, tekniker, ingenjörer etc - färdigutbildade människor som inte vill annat än att komma ut i produktion. Ett sätt att välkomna dem på riktigt är att vi delar med oss av något mycket viktigt - vår tid. Du kan exempelvis bli språkvän. Kontakta Veronica Hjelm, 073-403 83 32, Röda Korset i Halmstad.

Vår välkomnande värd, landshövding Lena Sommestad, berättade om statliga Länsstyrelsens roll i Halmstad och Halland, framförallt ur ett näringslivsperspektiv. "Vi möter företag på nästan alla områden. Ibland har vi de stränga glasögonen på – vi ska ju ha ett rättssäkert samhälle -, och ibland har vi en säck pengar att fördela, exempelvis för landsbygdsprojekt." 

Vi fick även lyssna på Henrik Frindberg som  är Miljövårdsdirektör vid Länsstyrelsen. Han har bland annat jobbat med tunnelprojektet genom Hallandsås och har haft mycket med företagare att göra. Henrik vet hur viktigt bemötande är, och att man kan förklara de olika miljöprocesser som påverkar företagandet. LovisaLjungberg är enhetschef på Länsstyrelsens utvecklingsavdelning. Hon lyfte bland annat fram de nyanlända som en resurs. Det är i hög grad högutbildade människor med aktuella kunskaper. Ett sätt är att ta tillvara på deras kompetens är att så snart som möjligt erbjuda praktik.

Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad introducerade sin motsvarighet i Helsingborg, Peter Danielsson (M). Peter är dessutom vice partiledare. Morgonens sista tema var "Halmsingborg", myntat av Sydsvenska Handelskammaren. Halmstad och Helsingborg kan få mycket glädje av varandra i samband med att tunneln genom Hallandsås öppnas. Det öppnar upp för nya möjligheter på arbetsmarknaden och för näringslivet - gränslösa samarbeten för tillväxt.

Peter tycker att vi ska höja blicken rejält och titta på hela västra kusten, från Oslo och vidare ner till Köpenhamn och ut i Europa. Familjen Helsingborg är exempel på samarbete över kommungränser. Och de är i sin tur en del av Greater Copenhagen... vi är alla del av något större, det gäller att ta vara på det. Peters programpunkt blev nog en ögonöppnare (passande så här på morgonkvisten) för många.

Vi avslutar med ett inlägg från Dag Hultefors (M), regionråd och ordförande för regionstyrelsens tillväxtutskott: "Barriären mellan Halland och Skåne är bruten. Det är bättre att samarbeta än att rita om gränserna."

Morgonen avslutades med en mycket uppskattad guidad tur av slottet av Johan Dahnberg.

Dag: Torsdag 10 september
Tid: kl 06.45 – 08.30
Plats: Halmstads Slott.

”Nåja, vad är väl en Guldmorgon på Slottet?
Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig, trist…
…och alldeles, alldeles underbart utvecklande…”

Välkommen till Guldmorgon® hos landshövdingen på Halmstads Slott. Vi blandar då-, nu- och framtid med danska, skånska och halländska influenser till en spännande mix.
Landshövding Lena Sommestad berättar om statliga Länsstyrelsens roll i Halmstad och Halland, framförallt ur ett näringslivsperspektiv.

I slutet av året kommer vi dessutom äntligen att få se ljuset i tunneln genom Hallandsåsen. Utvecklad infrastruktur öppnar upp nya affärsmöjligheter för Halmstadföretagen. Vi kommer  att få veta mer om hur nya gränslösa samarbeten mellan regioner kan skapa tillväxt.


----------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:


Kl 06.45: Vi börjar med frukost. Passa på att mötas, mingla och skapa nya kontakter.
Välkommen och senaste nytt. Karolina Davidsson, vd, Halmstads Näringslivs AB
     
Länsstyrelsens roll och uppdrag i mötet med länets företagare. Lena Sommestad, landshövding i Halland, med medarbetare.
     
Halmsingborg – gränsöverskridande samarbeten för tillväxt. Carl Fredrik Graf (M), Ks ordf, Halmstad och Peter Danielsson (M), Ks ordf, Helsingborg.
     
Avslutning ca 08.30. Passa på att mingla.

Guidning av slottet kl 09.00: Det finns möjlighet att delta på en guidad tur på Slottet vid kl 09.00. Vi behöver vara minst 10 deltagare. Du anmäler dig genom att kryssa i rutan i anmälningsformuläret. Turen tar ca 45 - 60 minuter.

Tillståndslotsen är på plats. Passa på om du har någon fråga kring bygglov, miljö- hälsoskydd, tillsyn, markupplåtelse eller dylikt.

På plats finns även en av Galans exklusiva guldpartners - KB MEDIA.
Vill ditt företag också bli partner till Galan för Halmstads näringsliv den 30 oktober? Kontakta Leili Lindwe, 0705-53 74 28.

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.