Meny

20 aug 2015

Företagsreportage

Företagarporträttet: De bygger drömmar, jobb och relationer.

Att bygga relationer och nätverka är jätteviktigt tycker Anders och Ervin. Därför engagerar de sig bland annat i HBK.

FÖRETAGARPORTRÄTTET

Företag: HalmstadHus AB
Namn: Anders Göransson
Befattning: Grundare och entreprenör, delägare Ervin Mezei.
Grundat: 1999
Verksamhet: Markexploatering, husförsäljning av NP-Nilssonvillan samt Mjöbäcksvillan.
Finns på: Facebook, Instagram och www.halmstadhus.se

De bygger drömmar, jobb och bra relationer

2005 bildades HalmstadHus. Bakom företaget står två engagerade entreprenörer som beskriver sitt entreprenörskap så här: ”Entreprenörskapet sitter i huvudet - att våga testa idéerna som kommer upp. Kommer vi på en idé släpper vi den inte utan fullföljer den också. Ingenting är omöjligt bara mer eller mindre besvärligt” De brinner för sin verksamhet som ska vara i L-format: Lokal, lagom och lönsam. Möt Anders Göransson och Ervin Mezei.

Hur bygger man ett bra företag?

Redan från början visste vi att vi kompletterade varandra, att man blir starkare tillsammans. Eftersom vi varit med så länge i branschen har vi byggt upp förtroende under åren. Vi är återförsäljare men säljer ”Ervin- och Andershus”. Att göra affärer är en drivkraft. Och faktum är att det inte är målet som är det viktigaste, det är vägen dit som är roligast. Som kompanjoner delar vi på allt. Det enda som skiljer sig åt är att vi har olika uppgifter. Ervin tycker det är kul med kundkontakten och har därför den säljande rollen. Anders däremot jobbar med mark och exploatering, bankkontakter och marknadsföring.

Hur bygger man andras drömmar?

När det gäller husdrömmar så möter man kunden, lyssnar av. Alla har ju sin speciella dröm. En del vill bo på landet, och andra vill bo stadsnära. Det är alltid lika roligt när vi har varit med om att uppfylla våra kunders drömmar. Men för att bygga hus behövs mark. Och det är en liten historia i sig.

Hur hittar ni mark då, och hur blir det en tomt?

Det finns två scenarier. Enklaste vägen är när man hittar en fastighet med möjlighet att stycka av tomten. Enligt de flesta detaljplaner måste tomterna vara ca 700 kvm. Ofta får vi tips som vi åker och kollar.
Den svåra vägen är när man hittar ett intressant markområde, så kallad råmark. Då måste det göras en detaljplan tillsammans med Samhällsbyggnadskontoret på Halmstads kommun. Det kan ta tre till fem år innan råmarkbiten blivit en tomt. Planprocesser tar tid. Därför gäller det att ha andra grejer som rullar under tiden. Men kommunen är bra att ha att göra med, vi jobbar tätt och det blir en hel del möten på vägen.
 
Det kan också hända att planer inom ett redan detaljplanerat område kan ändras. För ett tag sedan öppnade sig exempelvis en möjlighet till förtätning med 10 radhus utmed Järnvägsleden. Där är vi med.

Och så bygger ni jobb...

Ja, så kan man säga. Vi är bara två i firman men fungerar som spindeln i nätet och genererar massor med jobb och pengar runt omkring oss. Banker, byggfirmor och arkitekter är några av alla som blir glada. Och vi håller kommunen sysselsatt.

Ni bygger relationer också…

Ja, det är ju det allt går ut på. För att verksamheten ska fungera måste vi ha goda relationer med kommunen, markägare, mäklare, kunder – kort sagt alla i vår närhet. Lokala nätverk är viktigt. Vi är engagerade i HBK och Marknadsföreningen MIH exempelvis. Och deltar på Guldmorgon när tillfälle ges.

Till sist – är det något ni vill skicka med andra

Man blir starkare om man har en kompanjon och vågar dela med sig. Men det gäller att träffa rätt. Matchmaking i näringslivet är oerhört viktigt för företagets utveckling.


Lista på byggprojekt som de har på gång:

  • Sofieberg 10 st kedjehus
  • Gullbrandstorp 50 st villor
  • Torekov 75 st villor
  • Harplinge 15 st kedjehus

Vill du och ditt företag utvecklas? Nätverka!

Vi på Halmstads Näringslivs AB har fyra frukostmöten, Guldmorgon®, om året där du kan träffa andra företagare, politiker och tjänstemän.
 
Vill du får inbjudningar till olika företagararrangemang så anmäl dig till vårt nyhetsbrev. På webben har vi en samlingssida där du kan hitta fler organisationer och nätverk.
 
Vi samarbetar även med Marknadsföreningen i Halland, MiH. Två gånger om året har vi Frukostklubben med Guldkant. Nästa tillfälle är den 8 oktober.

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.