Meny

05 jun 2015

Företagsreportage

Företagarporträttet: Nu häckar Strandskatorna AB i Skintaby Smedja i Harplinge

I februari 2015 tog systrarna Bodil och Anna över Skintaby Smedja. De driver det fina hantverksföretaget tillsammans med Kent.

FÖRETAGARPORTRÄTTET

Företag: Strandskatorna i Halland AB - Skintaby Smedja
Namn: Bodil Strand, Kent Ekstrand och Anna Strand.
Befattning: Äger och driver bolaget gemensamt.
Grundat: December 2014. Tog över verksamheten i februari 2015.
Verksamhet: Design, produktion och försäljning av bruksprodukter i trä, sten, metall, med mera.
Finnspå: Facebook, Instagram och www.strandskatorna.com.

Det är bra för hälsan att ha en syster

Det är forskare vid Bringham Young-universitetet i USA som kommit fram till det. Resultatet visar att systrar uppmuntrar vänlighet och generositet.  Man är helt enkelt bra för varandra.  Och det kan systrarna Strand, Bodil och Anna, skriva under på. I februari i år tog de bokstavligen varandra i händerna och hoppade rakt in i ett nytt liv som företagare.

Win-win när systrarna tog över Berntsons design

Martin Berntson är en välkänd designer, och Bodil har jobbat hos honom i fyra år. När Martin ville dra sig tillbaka öppnade sig nya möjligheter på två håll. Martins livsverk kunde leva vidare och Bodil fick möjlighet att utvecklas på egen hand. Men hon ville dela möjligheten med sin syster Anna. Och de tog, tillsammans med Kent Ekstrand, över Berntson Design i Skintaby. Nu under namnet Strandskatorna. Med tanke på att alla delägarna har Strand i efternamnet så var det ju ett självklart val, dessutom är ju strandskatan ett signum för rörelsen

När passar det att starta eller ta över företag?

Det finns ingen ålderskvotering för det, tack och lov. För systrarna passade övertagandet av rörelsen bra i just deras livsfas. De har hunnit pröva på olika yrken och barnen är i stort sett självgående. Nu var det Bodils och Annas tur att satsa på sig själva och sina drömmar. Det var dags för förändring. Men att köpa företag är inte alltid en enkel match. Trots det blev de inte avskräckta. Men de rekommenderar starkt att man tar all hjälp man kan få. Däremot är det inte så lätt att hitta var hjälpen kan finnas.

”Ska vi eller ska vi inte? Egentligen är vi försiktiga generaler. Entreprenörsandan har inte funnits i generationer, men vi bestämde oss för att hoppa tillsammans."

Hållbarhet ska gälla för både produkter och människor

Bodil och Anna har en stark yrkesstolthet. De står för sina produkter. Att de håller. Ambitionen är att ha miljötänk i alla led och de använder svenskt material i största möjliga mån. Hållbarheten gäller människor också. Och det märks direkt när du kliver in i lokalen. Det finns en äkthet rakt igenom, inte minst i det varma bemötandet. Det här är två systrar som månar om varandra och hade modet att följa sina hjärtan. Idag är de stolta företagare.
Undersökningen om systerskap hittade jag via googling.
 
Du vet väl att du kan prata med oss på Halmstads Näringslivs AB om alla slags frågor som rör företagande. Vår service är helt kostnadsfri. Välkommen att höra av dig!

Länkar och relaterat material

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.