Meny

20 maj 2015

Guldmorgonreportage

En hållbar Guldmorgon®

Miljömedvetenheten växer så det knakar i samhället. Under årets andra Guldmorgon® den 20 maj, i samarbete med Energi- och Miljöcentrum (EMC), var det just miljötema. Vad passar då bättre än att hälsa på hos Sveriges miljösmartaste bilanläggning, BilMånsson?

170 morgonpigga personer samsades med bilarna i bilhallen under Guldmorgon®. Karolina Davidsson, VD för Halmstads Näringslivs AB, inledde med att kort berätta senaste nytt från näringslivet. Bland annat om den nya app-restaurangen, Pinchos, som öppnar i sommar.

När BilMånsson skulle flytta till nya lokaler ville dagens värd, VD:n Clas Månsson, skapa något mer än en vanlig bilanläggning. Därför valde han satsa lite extra och bygga vad som skulle bli Svergies miljösmartaste bilanläggning. Anläggningen stod klar 2012. Med hjälp av bland annat solpaneler, energitak och en Svanenmärkt miljötvätt har företaget blivit miljödiplomerat. Något som många kanske inte trodde var möjligt för en bilanläggning.

Det finns många fördelar och goda effekter av att ha ett aktivit miljöarbete som företagare. Hanna Berggren, SeeU Halmstad AB, gav några exempel. Framförallt ger det en ökad kunskap om den egna verksamheten och kan bidra till att företaget blir en attraktiv arbetsgivare. Dessutom, finns det lite ödmjukt sagt, pengar att tjäna på det. Vilket flera företagare vittnade om under morgonen.

Under 2014 miljödiplomerades  tre Halmstadföretag av SeeU: Primed Fysio och Rehab AB, Almi Förtagspartner Halland AB och WCR Sweden AB.  På plats under Guldmorgon® fick två av dem ta emot sina miljödiplom.

Morgonens samarbetspartner, EMC, agerar mötesplats, mäklare och motor för företagare med miljöintresse i Västsverige. Både i större grupper och mindre fördjupningsgrupper. Magnus Falk, EMC, menar att:

"Det handlar om att visa goda exempel och att sprida kunskap"

Ett gott exempel som  han delade med sig av denna morgonen var EMCs studieresa för medlemmar till stadsdelen HafenCity i Hamburg. Där pågår ett projekt med att omvandla industi- och hamnkvarter till områden med bostäder och arbetsplatser. Med fokus på just energi- och miljöfrågor.

Miljöåtgärder - inte bara för företagare

Det är inte bara företagare som kan bidra till bättre miljö. Kommunens förslag på energiplan Handlingsprogram för hållbar energi är nu ute på samråd. Ta del av handlingarna och lämna synpunkter här. Efter årsskiftet ska även alla i kommunen börja ta tillvara på matavfall för att bidra till en bättre miljö och ett bättre klimat. Åsa Montan, kommunikatör på HEM (Halmstad Energi och Miljö), visade upp den gröna påsen som allt matavfall ska slängas i efter årsskiftet.

"Det ska vara lätt att göra rätt!"

Påsen kommer att sorteras ut med hjälp av färgen från de andra soporna, i den nya anläggningen som ska byggas på Kristinehed under hösten. Avfallet blir sedan till biogas och biogödsel.

Hållbarhet för framtiden

För de företag som inte hoppat på miljö-tåget än finns Gert Erlandsson, energikontoret Region Halland. Han kan hjälpa till med kontakter inom energirådgivning och energikartläggningscheckar. Ett företag som använt sig av detta är Wohlins Fryshus som utökat sin verksamhet och samtidigt kunnat hålla energikostnaderna nere

Vad vore väl en Guldmorgon med miljötema utan Årets miljöpristagare 2014?

Björn Skattberg, VD på Frigadon, fanns på plats och berättade om företagets specialutvecklade kylanläggningar. Anders Bredfell, kommunikationschef på HEM, var med och delade ut priset på förra årets Gala och avslutade denna Guldmorgon® med frågan:
Varför ska man inte arbeta med miljöfrågor?
                                
Text och bild: Josefine Larsson, praktikant Halmstads Näringslivs AB, 2015-05-20

Välkommen till en ovanligt hållbar och grön morgon!
 
Numera toppar miljöfrågorna de flesta människors och företags agenda. Vad kan vi göra för att bli mer hållbara? Vilka verktyg finns?
Det sägs att det är kostsamt att jobba med miljöfrågor. Myt eller sanning? Svaret är nog att om vi tittar på kalkylens sista rad blir det i slutänden tvärtom. Alla tjänar på det, på olika sätt. Den här morgonen lägger vi energi på att berätta om möjligheter och goda exempel.
Du kommer att möta många sköna människor med gröna tankar som slagit rot och blivit verklighet. Och några får diplom för det…
Denna hållbara Guldmorgon arrangeras gemensamt av Halmstads Näringslivs AB och EMC, Energi- och MiljöCentrum.


-------------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

Kl 06.45: Vi börjar med frukost - Passa på att mötas och mingla. Skapa nya kontakter!

Välkommen och senaste nytt. Karolina Davidsson, Halmstads Näringslivs AB.
    BilMånsson, Sveriges miljösmartaste bilanläggning. Clas Månsson.
    Miljödiplomering. Hanna Berggren och Hanna Norrman Andersson, SEE U.
    EMC – ett växande miljönätverk för företag. Jan Stålnacke och Magnus Falk.
    Energikartläggning - så kan du få hjälp. Energikontoret Region Halland
    HEM – mat innehåller massor av energi. Det ska vi hjälpas åt att bli bättre på att ta hand om.
    Frigadon - första vinnaren av det nyinstiftade Miljöpriset på Galan för Halmstads näringsliv.

På plats finns dessutom två av Galans guldpartners; Länsförsäkringar Halland och B Media – två företag som är engagerade i både miljö- och samhällsfrågor.Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.