Meny

01 apr 2015

Företagsreportage

CSR i praktiken

Vad vinner företag, kunder och omvärlden på att arbeteta med CSR – Corporate Social Responsibility, och vad innebär ett arbete med hållbart företagande i praktiken? Under seminariet den 25 mars 2015 var dessa rågor högaktuella. Magnus Österman, CSR Väst och Tommy Zryd VD MTA Bygg och Anläggning delade med sig av sin kunskap och gav goda exempel.

Sten Liljedahl, TEK, var värd och inledde mötet med att hälsa alla intresserade välkomna. TEK har stor vana vid att skapa och driva nätverk inom olika branscher och för olika yrkesroller.

Nicklas Simonsson, Halmstads Näringslivs AB, berättade om ett CSR-nätverk som företagare i Göteborg har bildat. Detta nätverk, CSR Väst, ska på sikt även etableras i Halmstads kommun.

Magnus Falk, EMC, presenterade hur föreningen vill vara en arena för att förmedla kunskap. Därför anordnar de seminarier och föreläsningar inom olika områden med fokus på energi och miljö.

CSR har sin bakgrund i hållbar utveckling. Både i företagens utnyttjande av naturresurser men också i deras samhällsansvar. Ny medvetenhet och nya krav påverkar alla företag. Idag är pris, kvalité och företagens arbete med ansvar i fokus.

Magnus Österman, CSR Väst, berättade om hur framväxten av delandets ekonomi  förändrar och utmanar dagens befintliga affärer och företag. Delandets ekonomi bygger på att den yngre generationen idag kräver hållbarhet. De delar till exempel hellre en bil med andra än äger en. Därav framväxten av så kallade bilpooler.

"Medvetna företag är morgondagens vinnare"

Vad kan företagen göra i praktiken?

Magnus betonade att arbetet med CSR måste förankras i värdegrunden och kärnprocessen i företagen. De måste förstå och analysera sin påverkan och se vad som är mest väsentligt för dem att arbeta med. Genom att involvera  omvärld och intressenter kan hela värdekedjor förändras. Företagen måste också våga använda sig av CSR i dagliga aktiviteter och  kommunicera det till omvärlden. Både bra och dåliga saker, eftersom transparens ger good will!

För att hjälpa företag att ta mer ansvar finns olika lagar, standarder och riktlinjer. Vill du inspireras  och se  vad ditt företag kan göra? Besök "The good society" eller se Magnus presentation i bilder.

Plattform för framtiden

Att ta samhällsansvar ser Tommy Zryd, VD MTA Bygg och anläggning, bara som positivt. Det ger minskad arbetslöshet, nya kompetenser, idéer och utmanar andra företag.

Under seminariet inspirerade han publiken genom att berätta om projektet  "Plattform för framtiden". Det påbörjades i oktober 2014 och pågår till september i år.  Projektet syftar till att erbjuda arbetslösa ungdomar, utan bakgrund och utbildning inom byggbranschen, en väg in i arbetslivet. Det enda som krävs är en positiv attityd samt vilja och engagemang. Fyra personer fick chansen att pröva på byggbranschen denna gången och i september finns möjlighet till en fortsatt anställning som vuxenlärning. Detta kommer bli ett årligt återkommande projekt.
Text: Josefine Larsson

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.