Meny

12 feb 2015

Guldmorgonreportage

Guldmorgon i nya idrottshallen i Eldsberga

Halland sägs ha högst inflyttning och högst sysselsättningsgrad i Sverige. I Eldsberga hittar vi spännande människor som definitivt hållit sig sysselsatta. 12 februari mötte Guldmorgon® dem på hemmaplan i den nya idrottshallen. 

Det går inte att prata om Eldsberga utan att nämna Christer Möller och Annika Svensson. Annika är Eldsbergasjäl och ordförande i gymnastikföreningen, berättade bland annat om Eldsbergabygdens företagarnätverk och om fiberprojektet som startats. Christer, som äger byns livsmedelsbutik, har sedan 90-talet ökat matbutikens omsättning från två till 20 miljoner. Att hålla mindre butiker vid liv är inte alltid lätt och han betonar vikten av service och lojalitet.

”Vi ställer upp för kunderna. Och kunderna ställer upp för oss”

När Christer pratar om service så är det inte enbart inom butikens väggar. Han har för vana att arrangera olika event som lockar besökare till bygden. Exempelvis cirkus och olika insamlingar.

Kattegattleden

Carl Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordförande, informerade om en kommande invigning av Kattegattleden. En nationell cykelled som kommer sträcka sig från Helsingborg till Göteborg.

Teknik- och fritidsförvaltningens arbete

Därefter berättade Anders Ramsby, Teknik- och fritidsförvaltningen, om Eldsbergahallen och förvaltningens arbete. Det är många ombyggnationer som är på gång och nyfikna blickar kan riktas mot bland annat Wrangelsgatan, Lilla Torg och Södra infarten. 

Boarps Gård

Efter att kommunen sagt sitt var det dags att återigen lyssna till framgångsrika entreprenörer från Eldsberga. Först ut var Per och Åsa Karlsson från Boarps gård. Företaget har blivit utsett till Gasellföretag två gånger. Per och Åsa nominerades även till årets mest företagsamma person/er 2014.

Bakom framgången finner vi våghalsighet. Man chansade och satsade på en ny idé – att använda hela grisar till korv istället för bara vissa delar

"Det gjordes inga stora undersökningar. Vi vågade bara prova”

Idén resulterade i den framgångsrika produkten (och varumärket) Slaktarkorv. De var generösa och bjöd på korv under morgonen. Ett uppskattat inslag under frukosten.

Vad kom först? Hönan eller ägget

Oscar Olsson, VD för Västkustägg, kunde inte ge oss svaret på gåtan. Däremot berättade han om hur familjeföretaget reste sig ur askan på 60-talet och sedan nådde en omsättning på en halv miljard kronor. Västkustägg har investerat i toppmoderna packmaskiner och hade försäljningsrekord både december 2014 och januari 2015. I januari sålde de 5,8 miljoner (!) ägg.

Morgonen rundades av med trevligt mingel, och som saltet på ägget fick alla besökare även med sig en förpackning västkustägg hem.

Guldmorgon® torsdag den 12 februari

Tid: Kl 06.45 – 08.30
Plats: Eldsberga idrottshall. Eldsberga 6:8, på Kommunalhusvägen mot Eldsbergaskolan. Hitta dit: Karta.

Eldsberga ger mersmak!

Man brukar ju prata om eldsjälar, men här finns mer än så – här finns Eldsbergasjälarna som brinner för sin ort. Vad är det för drivkrafter som skapar tillväxt och utveckling? Var kommer alla företagsamma människor ifrån? Det ska vi försöka ta reda på.

Den här morgonen kommer vi att prata om näringsliv i dubbel bemärkelse. För morgonens gästföreläsare från näringslivet sysslar just med sådant som håller oss vid liv och ger näring. Välkommen till en fullmatad morgon i nya idrottshallen!


-----------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

Kl 06.45: Vi börjar med frukost - Passa på att mötas och mingla. Skapa nya kontakter Välkommen! Karolina Davidsson, VD, Halmstads Näringslivs AB

Eldsbergahallen är den senaste stora satsningen på idrottshallar i Halmstads kommun. Vad används den till? Vad har kommunen på gång? Och vad gör Teknik & Fritid? Carl Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordförande, och Anders Ramsby, förvaltningschef på Teknik- och  Fritidsförvaltningen berättar mer

Per och Åsa Karlsson äger och driver Boarps Gård. Och det gör de så grymt bra att de utsetts till Gasellföretag både 2008 och 2014. Lean Production är en självklarhet och en extra knorr är att deras unika slaktarkorv gör succé. Här händer det mycket.

Lägg ägg vilket spännande familjeföretag! Det är inte nykläckt precis. 51 år och i ständig utveckling. KRAV-märkta och certifierade. Hör Oscar Olsson, vd på Västkustägg, berätta företagets "äggande" story.

Tillståndslotsen är på plats. Passa på om du har någon fråga kring bygglov, miljö- hälsoskydd, tillsyn, markupplåtelse eller dylikt

Anmälan: Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller... Till anmälan