Meny

18 nov 2014

Företagsreportage

Swedbanks Näringslivsdag 2014

Den 13 november var det dags för Swedbanks näringslivsdag på Hotel Tylösand. Här samlades över 300 nyfikna företagare för att lyssna på de inspirerande föreläsarna. Temat var "Från utmaning till framgång".

Årets moderator, Michael Jacobsson, inledde med att hälsa alla välkomna.

Årets Nybyggare Pionjär, Sime och Ines Trosic (Eldsberga Chark), samt Årets Entreprenör, Lennart E Bengtsson (Wapnö), välkomnades upp på scen och berättade om sina framgångar. Båda vinnarna menar att råvarans kvalité är viktig. Sime och Ines menade att det inte handlade om tur utan om att kämpa för att lyckas.

Möt kunden med hög kompetens

Även Swedbanks nye chef, Jonas Bergqvist presenterade sig på scen. Han har bland annat hunnit vara koncernchef på AJ Produkter, drivit eget företag och haft en hockeykariär pararellt med arbete i näringslivet. Han flyttade till Halmstad för fyra år sedan och trivs mycket bra i staden. Att möta kunden med en hög kompetens menar Jonas är en av det viktigaste delarna i hans jobb.  

Det ekonomiska läget

Olof Manner, chef för macroanalys på Swedbank, berättade om det ekonomiska läget och hur det ligger till idag. USA visar på återhämtning men för Europa går det mer knackig. För länder som   Italien och Frankrike  går de sämre men för England bättre. Framtidssynen i Sverige ser dock ljus ut. Det skapas jobb i bra takt och arbetslösheten spås bli mindre.

Framtidens teknologi

Näst på tur var den inspirerande teknologistjärnan Claudia Olsson. Hon har studerat på KTH och Handelshögskolan i Stockholm, hon har jobbat med hälsoinovation på FN och utsetts till Årets Ledare i Sverige. Catalyze Delta Group är ett egenstartat företag som Claudia håller på att utveckla. Företaget jobbar med teknikutveckling och marknads-information. Claudia älskar teknik och pratade entusiastiskt om olika häpnadsväckande teknikprylar hon har testat och jobbat med. Hon berättade om robotar som hembiträde, 3D-printer, digitala piller och exoskelett som hjälper människor som har svårt att röra sig. Hon menar att alla har verktyg och resurser, det handlar bara om att ta vara på möjligheterna

En av vår tids stora utmaningar - ungdomsarbetslösheten

Ulrika Sjöving, projektledare Unga jobb Swedbank, berättade sedan om Swedbank satsning på ”Unga jobb”. Detta innebär att verksamheten erbjuder praktik för ungdomar vilket i sin tur leder till att underlätta vägen in på arbetsmarknaden.

Annika Vannerberg (på bilden), Chef Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, talade om ungdomsarbetslösheten i Sverige. Annika menade att ungdomsarbetslösheten kommer sjunka om företag tänker på att undvika missmatchning. På vissa arbetsplatser arbetar kvaliciferade medarbetare med sysslor som passar andra bättre. Här kan dessa medarbetare frigöras och lägga sin tid på det dom är bra på. Detta öppnar möjligheter för praktikanter och unga som söker arbete.  

Högtflygande möjligheter

Kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf pratade om utmaningar som Halmstad står inför, han lyfte bland annat fram frågan om flygets betydelse. Här fick åhörarna ta ställning till om förbindelsen till Bromma och Stockholm var betydelsefull. Med hjälp av ja och nej-skyltar blev det tydligt att majoriteten tyckte den var viktig.    

Den unga uppfinnaren Tim Gabrielsson berättar om sin kärlek till Halmstad och att han är en stolt ambassadör för staden. Han har uppfunnit ett par videoglasögon för mobiler och befinner sig, efter en tid i Australien, på Science park för att utveckla sin idé.

Piratjakt

Huvudföreläsaren för dagen var Robert Karjel som är helikopterpilot, författare och årets talare 2013. Här fick åhörarna lyssna till en gripande historia om piratjakt i Afrika. Robert berättade om somaliska pirater som kapade fraktfartyg vilka färdades längst Somalias kust. Världsekonomins största flöde stoppades och människor i Kenya svalt. Piraterna kapade all mathjälp som skickades till landet. Svenska Försvarsmakten blev beordrade att hjälpa till i krisen och leda uppdraget.

Robert åkte tillsammans med sina medarbetare ner till ett livsfarligt uppdrag. De visste inte vad de skulle förvänta sig. Idag är hela styrkan tillbaka i Sverige. Avslutningsvis menar Robert att anta utmaningar kan leda till otroliga upplevelser!

Det var en informativ dag med många intressanta föreläsare, nya perspektiv och betydelsefullt nätverkande.      


Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.