Meny

10 nov 2014

Företagsreportage

Många bra tips för att komma igång när Entreprenörskolan avslutades

Många bra tips, mingel, miniexpo och en matbit avslutade Entreprenörskolan som har pågått i höst. På plats i Parken i Halmstad var ett 100-tal manliga och kvinnliga entreprenörer som vill eller har startat eget. Tipsen gällde bland annat kostnadsfri rådgivning, ekonomiskt stöd i uppstarten och hur man får banken att bevilja lån.

Under sju kostnadsfria kvällar har de lyssnat till inspirerande föreläsare, nätverkat och haft workshops om områden som är viktiga att känna till för att starta och driva företag.

Denna sista kväll blev en härlig blandning av intressanta talare, nätverkande och en kul tävling i mingelbingo.

Inspiration från företagare - Halmstad

Först ut var Daniel Sanjay Hansson som driver företaget Kulturvärden. När han gick Entreprenörskolan 2010 var affärsidén inte klar.

– Den kom i samtal med en kompis som bad mig tänka efter vad jag är bra på. Jag brinner för kulturens överlevnad i samhället, och då föddes affärsidén att erbjuda mig själv som kulturarbetare. Det är häftigt att se tillbaka på vad som har hänt sedan dess och hur det har gått till, sade han.

Inspiration från företagare - Hyltebruk

Matilda Johansson däremot hade affärsplanen klar när hon gick Entreprenörskolan. Tillsammans med mamma Paula driver hon Smålands Affärsresor och i våras öppnade de dotterbolaget Hallands Affärsresor i Hylte. Företagsidén är att sälja tjänster vid affärsresor och privatresor.

– Den stunden kommer aldrig när allt är på plats. Det viktigaste är att tro på sin affärsidé och ha överkomliga små mål. Då märks det att företaget går framåt, sade hon.

Mer än bara lån

Fisnik Nepola är IFS-rådgivare på Almi för utlandsfödda entreprenörer. Han tipsade om den hjälp som Almi kan ge, till exempel med översättning, för att minska begränsningarna i entreprenörskapet. Han klargjorde också Almis roll kontra banker när entreprenörer måste låna pengar i uppstarten. Om Almi beviljar lån är chansen större att också banken ställer upp.

– Kontakta Almi för en bedömning om din affärsidé är bärkraftig. Vi hjälper dig att ta fram ett underlag inför bankbesöket, sade Fisnik Nepola.

Stöd vid uppstart

Nu är det lättare att få beviljat bidragsstöd till start av näringslivsverksamhet (starta eget-bidrag). Det upplyste Jerker Alexandersson, Arbetsförmedlingen, om. I första hand avser bidraget dem som står längst ifrån arbetsmarknaden, men det finns undantag.

– Tillhör du inte gruppen men har en bra affärsidé så ta kontakt med mig ändå, sade han.
Deltagarna fick också information om Science Park som är en kreativ arbetsplats för nystartade företagare.

Kostnadsfri rådgivning

Kristin Oretorp, Nyföretagarcentrum Halland, påminde om kostnadsfri rådgivning till entreprenörer och Lina Krüger Christiansen, projektledare på Halmstads Näringslivs AB, slog ett slag för Timbanken med fem timmars kostnadsfri rådgivning inom fem affärsområden.

– Ta gärna kontakt med Nyföretagarcentrum och bolla din idé före registrering i Timbanken. Då får ni ut maximalt av rådgivningen sedan, sade hon.

Miniexpo

I miniexpon för dem som ville veta mera deltog Science Park Halmstad, Almi Företagspartner Halland, Skatteverket, Arbetsförmedlingen,Tillståndslotsen, Halmstads Näringslivs AB och Nyföretagarcentrum.

Här är några röster om Entreprenörskolan

Malin Brandqvist, 42, Falkenberg, är glad. I augusti startade hon företaget MaBra Resurs med inriktning på hälsorehabilitering och nu har hon skrivit avtal över längre tid med två kunder.

– Det är fantastiskt roligt och spännande. Vid sidan om uppdragen blir det tid över att skaffa fler kunder.
Malin har omskolat sig från ekonom till beteendevetare, så budgeten fixar hon. Men Entreprenörskolan har lärt henne vikten av att nätverka, göra affärsplan och marknadsplan.

– Det tar lång tid att känna sig stabil som företagare, men jag har gjort helt rätt som satsar på eget.

Said Lashgrinejad, 47 Gullbranna För andra gången startar Said Lashgrinejad företag för att utveckla tekniska produkter inom ergonomi. Han är utvecklingsingenjör och har dessemellan varit anställd.

– Känslan för att göra ett nytt försök är stark. För mig har Entreprenörskolan varit en uppdatering av det som gäller inom till exempel marknadsföring och skatteregler. Det verkar bättre nu än för tio år sedan.
Företaget har inte kommit igång än, men flera idéer är klara i huvudet.

– Det ska bli så kul och utmanande, säger han.

Daniel Ramström, 31 och Jeandre Le Roux, 28, Halmstad, är ett par med planer på att driva företag ihop.

– Vi är tidigt i processen och har fått många bra tips i Entreprenörskolan, säger David Ramström.
Företagsnamnet är Zulu Premium Stretchtents och affärsidén är att hyra ut tält i stretchmaterial.

– Tälten kan sättas upp på många sätt på olika underlag. De är användbara vid alla tillställningar som bröllop, fest och event, berättar Jeandre Le Roux.

Företaget hemsida: www.zulustretchtents.se            


Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.