Meny

26 jun 2014

Företagsreportage

Cirkulär ekonomi - lönsamt och långsiktigt

Den 5 juni 2014 hölls Världsmiljödagen i Halmstad. Temat var cirkulär ekonomi, ett system där allting som produceras designas för att kunna återanvändas i ett evigt kretslopp. Högaktuellt med tanke på att jorden har ändliga resurser.

Dagens värdar  Henrik Oretorp (C), kommunråd i Halmstads kommun, Monika Johansson, vd för HEM, Nicklas Simonsson, näringslivsutvecklare på Halmstads Näringslivs AB och Magnus Falk, EMC, hälsade alla välkomna.

Huvudtalare var Tomas Jansson.
Smart och bra föreläsare och bloggare på temat cirkulär ekonomi. Men vad är det där egentligen? Jo, det är en vision om ett ekonomiskt system där affärsnytta går hand i hand med resurseffektivitet, med hjälp av uppdaterade materialflöden och innovativa affärsmodeller. Endast förnybar energi tillförs.

Men hur kan företag faktiskt tjäna på det samtidigt som man gör nödvändiga insatser för vår värld. Jo, produkterna håller längre, de går att laga och är energieffektiva. Ett hett tips för att det här ska bli verklighet är att höja skatten på nyuttag av ändliga råvaror och sänka skatten på förnybara resurser, mänskligt arbetet och förnybara råvaror.

Här finns hela Tomas presentation

Clara Alvén som driver lastpallsföretaget DACA berättade om hur de skapat en hållbar lastpallslösning som ger lägre kostnader, effektivare flöde och mindre miljöpåverkan. De har ett nära samarbete med sina kunder som i sin tur kan ta del av alla fördelar som lastpallshanteringen ger. Powerpoint (pdf). www.daca.se

Sandra Bengtsson kommer från Desso Group. Hon berättade om detta cirkulära bolag som är en föregångare på området. De tillverkar plattor och mattor som kan återvinnas helt och hållet i produktionen. Detta kretslopp är fördelaktigt både för företaget och för deras kunder. Powerpoint (pdf).  www.desso.com

Måns Holst från Vicell AB berättade bland annat om biogasprojektet i Vessigebro. Han tog upp hur viktigt det är att långsiktigt trygga energiförsörjningen på jorden. Förnybar energi från vind, sol, biogas, vatten med mera måste få större och en avgörande roll i det globala energisystemet. www.vicell.se

En liten extra knorr var att den vegetariska och mycket goda lunchbuffén kom från det sociala företaget Det goda livet. Det är ett socialt arbetsintegrerat företag vars mål är att skapa arbetstillfällen, framför allt till arbetslösa invandrarkvinnor. Goda Livet i Halmstad ger också möjlighet till arbetsträning, att öka sina kunskaper i svenska och praktik. Den här typen av företagande ger inte bara ekonomisk tillväxt utan även en mänsklig tillväxt.

Dagen avslutades med work shops.


Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.