Meny

11 apr 2014

Företagsreportage

Speed dating - effektivt, lärorikt och utmanade!

Det är många unga som står utan jobb eller annan syssla idag. Sedan 2000-talet har ungdomsarbetslösheten i stort sett varit oförändrad. Mitt namn är Hannah Oksa och jag är student. Efter en 3 årig högskoleutbildning är det snart dags för mig att ge mig ut på arbetsmarknaden. Det känns spännande!

Men hur gör man om man ännu inte har byggt upp ett stort kontaktnät eller samlat ihop flera års erfarenhet? Jo man kan till exempel gå på en Speed dating…

Den 8 april 2014 bjöds stundenter in till en speeddating där vi fick personlig och effektiv samtalstid med 15 olika företag. Konceptet är enkelt men samtidigt lite skrämmande eftersom speed dating handlar om det första intrycket man ger varandra. Man brukar ju säga att man har 20 skoningslösa sekunder på sig att göra ett gott intryck. Alla andra intryck än de goda är svåra att sudda bort. Jag förberedde mig bland annat igenom att läsa på lite om varje företag på deras hemsida.

Stämningen bland studenterna innan Speed datingen skulle börja var pirrig men ändå laddad. Alla studenter åkte gemensamt upp till Trade Centers högsta våning och sedan drog det igång. 15 bord var utspridda i lokalerna och vid varje bord stod ett företag representerat av två personer. Numret jag hade i handen visade vilket bord jag skulle börja. Jag fick fram till bordet med rätt siffra och sedan drog det igång!

Studenterna cirkulerade och spenderade tre minuter vid varje bord. Efter tre minuter ringde det i klockan som talade om att det var dags att gå till nästa bord. Och så höll det på.

Timmen som gick var väldigt intensiv.

Samtalen rullade på. Nya kontakter skapades och visitkort byttes. Det var riktigt roligt att se! Min taktik gick ut på att hitta någon gemensam nämnare med alla företag som var där. Förhoppningsvis leder det vidare.

Nu såhär efteråt, tycker jag att Speeddating är ett unikt och fantastiskt koncept. Det är ett roligt och inte minst ett effektivt sätt att skapa möte mellan studenter och näringsliv. Man får träna att presentera sig själv i en jobbsituation och i att bemöta arbetsmarknaden.

"Speed datingen gav mig lite mer erfarenhet och självförtoende, något som jag tror gör stor nytta när jag ska ge mig ut och söka jobb."

Mer speeddatingar mellan företag och unga som söker arbete, säger jag! Ett effektivare sätt att spana jobb på har jag aldrig stött på tidigare.


Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.