Meny

14 nov 2013

Företagsreportage

Träning i nätverkande på Entreprenörskolans sista träff

Under åtta tillfällen har företagsintresserade fått en rejäl dos av kunskap om hur det är att vara företagare. I slutet av oktober var den sista träffen med temat nätverkande och mingel. Deltagarna fick flera bra tips av företagare som gav ett gemensamt råd: Ha kul!

Under hösten har Entreprenörskolan lockat 230 företagssugna. En del är i början på sin företagarresa och ska starta upp verksamheten, andra har inte kommit så långt och vill veta mer om hur det är att vara företagare. Vid åtta tillfällen har Entreprenörskolan informerat om flera ämnesområden, från affärsidé och bokföring till hur man säljer sin vara eller tjänst.

Den 30 oktober hölls den sista träffen och var liksom de övriga på kvällstid och på Galejan i Folkparken, Halmstad. Temat var nätverkande och hur man minglar på bästa sätt som företagare. Att deltagarna hade bänkat sig på Galejans dansgolv underströk detta. Det är ju under en dans som många bygger vidare på sitt nätverk.

Nätverkande i praktiken

Hur blir man en bra nätverkare? Canita Dagård från Marknadsföreningen i Halland gav en hel del tips och erfarenheter. Till exempel hur viktigt det är att förbereda en 30 sekunders presentation av sig själv och sina varor och tjänster.

– Se möjligheter och ta en chans! sa hon och förberedde gruppen på en nätverksövning.

Deltagarna ska inte enbart få lyssna till hur man nätverkar, de ska också få praktisera det. Syftet är att våga prata med människor som man inte känner. De fick i uppgift att hitta någon som de ännu inte talat med och bilda par. Efter en stund slogs paren ihop med andra så att större grupper bildades. Dessa slogs ihop i sin tur till ännu större grupper. Sorlet växte på Galejan och det blev inte lätt för Canita att avbryta övningen. Man uppskattade tydligen detta sätt att agera och hitta nya bekantskaper. Galejans intima stämning och närhet avdramatiserade övningen. I kaffepausen som varade en halvtimme fick deltagarna prova på ett mingelbingo och med hjälp av en bricka få ytterligare kunskap hur man ökar nätverket. 

Att välja väg som företagare

Att veta vad man vill och hur man ska realisera sina idéer är inte alltid så lätt. Canita berättade om sitt liv, om hur hon arbetat som modell i Paris, utbildat sig till journalist, jobbat som programledare, sagt upp sig och slagit in på nya banor i karriären. Allt verkar vara möjligt och det är ett budskap som stärker de deltagare under kvällen som precis börjat sin resa som entreprenör.

En miljö där företag kan växa är Science Park i Halmstad. Pernilla Arwidsson talade om tillväxtprogrammet som hjälper till i utvecklingen av en affärsidé och hur man snabbare kan få ut en produkt eller tjänst på marknaden. Ett företag som startade sin verksamhet i företagsbyn är Hemsida 24. Ludvig Granberg, som är en av initiativtagarna, berättade om hur de utvecklat sin tjänst utifrån idén hur man enkelt kan skapa sin egen hemsida. Sedan gjorde han det på fem minuter inför publiken.
– Håll fokus på det ni gör, tänk på hur ni ska tjäna pengar och håll fast vid det, råder han. Och se till att ha kul!   

Företagare berättar

Fler insikter ur livet som företagare gav Anna Ström och Linnéa Petersson som driver Butik Paletti med butiker i Södra Unnaryd och i Eksjö. Från att ha varit en webbutik med ett lager har företaget formats till ett koncept där de vill slå ett slag för varor som har en stark miljöprägel. Att vara företagare är en livsstil som är utvecklande och man måste vara beredd på att kämpa och inte ge upp, säger Anna och Linnéa.

– Det gäller att tänka utanför boxen och utveckla samarbete och nätverk.

För den som hade frågor att ställa om företagande fanns flera utställare på plats. Nyföretagarcentrum, Science Park, Arbetsförmedlingen, Ekonomibyrån, Skatteverket, Företagslotsen på Halmstads kommun, Almi Företagspartner och Butik Paletti gav direkta svar på de undringar som kvällen gav. Och där är en grundtanke med Entreprenörskolan. Att fungera som en brygga och överföra kunskap och erfarenheter till de som kanske en dag börjar sin företagarresa.

Här är några röster om Entreprenörskola

– Entreprenörskolan är en fantastisk möjlighet! säger Birgitta Jönsson.

Tillsammans med maken planerar hon att köra igång ett företag och arbeta tillsammans. Hon tycker att Entreprenör-skolan har gett kunskap om allt från hur man startar ett företag till att sälja sin vara på marknaden. Hon lyfter särskilt fram kvällens tema om nätverkande och hur viktigt det är.

Ibland går det snabbt i livet. Susanne Nilsson sade upp sig och flyttade från Stockholm till Halmstad och har startat ett företag inom redovisning. Hon blev medlem i Marknadsföreningen i Halland och hittade Entreprenörskolan via Halmstads Näringslivs AB:s hemsida. Nu har hon fått mer kunskap hur det är att vara företagare i Halland och skapat nya kontakter.

Lowe Wetterstrand har inte kommit så långt i sina företagarplaner. Först vill han läsa på högskolan och senare i livet kanske starta en egen rörelse inom smide. Då kan det vara bra att få grepp om vad företagandet handlar om. Till exempel bokföring och hur man väljer rätt bolagsform. Idén till att gå kursen kom från hans mamma.
– Hon gick kursen förra året och är nu på gång att starta sitt företag.
Lowe berättar att båda hans föräldrar hade företag när de var yngre. Företagsamheten ligger tydligen i släkten.

Bredvid Lowe sitter hans flickvän Sofia Ekström. Hon har jobbat på ett kafé och är intresserad av restaurangbranschen. Hon bär på tanken att i framtiden ha en egen cateringfirma.
– Kursen har gett mig en klarare bild av hur ett företag fungerar, säger hon och nämner särskilt marknadsföring som en ny lärdom.
Både Lowe och Sofia ångrar att de inte startade UF-företag under gymnasietiden.     
]


Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.