Meny

05 jun 2013

Guldmorgonreportage

Marina upplevelser på Guldmorgon i försommargrönskan

2013-06-05: Det doftade av tång och hav på juni månads upplaga av Guldmorgon. Det marina temat präglade föredragen och lockade företagare och beslutsfattare till Grötviks hamn.

Försommaren var på sitt allra soligaste humör när Guldmorgon kom till Grötvik. Kring hamnen låg havet stilla under en blå himmel, sikten var klar och en ljum vind omfamnade de som valt att spendera några tidiga timmar vid havet. Värd för dagen var BryggCaféet i Grötvik och på dess bastanta brygga samlades företagare och beslutsfattare för att njuta av frukost och lyssna till saltstänkta föredrag.

Vanligtvis är det kostnadsfritt att vara med på Guldmorgon. Men med tanke på den stora insats som Livräddarna i Tylösand och Sjöräddningssällskapet gör betalar varje deltagare 300 kr för att få delta på morgonmötet.
– Det ger organisationerna över 24 000 kronor som går direkt till dem, sa Karolina Davidsson stolt när hon hälsade alla välkomna på bryggan.

Oväntade möten i Grötvik

Precis där Karolina stod sker den i särklass mest populära aktiviteten på BryggCaféet. Krabbfisket.

– Det är inte ovanligt att tre generationer samlas där för att meta krabbor, sa Anders Widén. Ett barns lust att fiska väcker minnen hos farmor och mamma. Snart ligger de alla tre och kämpar om vem som får flest.

Han driver detta havsnära fik som fyllde tre år på dagen efter Guldmorgonen, på nationaldagen. Anders berättar om alla de möten som besökarna kan få ta del av i form av intressanta föredrag med riksbekanta människor, dans på bryggan och musikframträdanden till exempel av Halmstads egen Elvis. Allt ryms inom det oväntade mötet som är kaféets signum.

Rakt över Grötvik, i Tylösand sker andra möten. Elisabeth Haglund, vd för Hotel Tylösand informerade om sommarens händelser med after beach, konserter, stand up och en thaiboxningsgala.

Livsviktiga insatser

Livräddarna i Tylösand gör imponerande insatser och Leif Karlborg gav en inblick hur detta går till. I över 50 år har man utbildat livräddare och i år är inget undantag, då kommer tjugo tjejer och killar för att bevaka stranden i Tylösand, Frösakull och Ringenäs.
 
– Livräddaren går alltid i vattenbrynet, poängterade Leif och belyste med en verklig händelse hur viktigt det är.

En mamma matar sin bebis och i det grunda vattnet leker hennes femåriga son. Det är en lugn dag på stranden som ligger nästan folktom och en livräddare passerar pojken i vågskvalpet. En stund senare vänder sig livräddaren om och ser hur pojken ligger livlös i vattnet. Han rusar dit och börjar blåsa luft i pojkens lungor och livet återvände i den unga kroppen. Efter tillkallande på ambulans åkte mamman med sina barn till sjukhus.

Leif var klädd i rosa flytplagg. Strax bredvid stod en ung man med en räddningsväst och våtdräkt som på Leifs uppmaning kastade sig i det 12-gradiga havsvattnet. Publiken reste sig och häpnade. Detta illustrerade väl vikten av att ha bra utrustning när man hjälper en nödställd.

Redo för att rädda till havs

Att segla sägs vara nödvändigt. Men det är inte enbart navigationskunskap som krävs, det krävs också en bra hamn. Grötviks Segelsällskap tar hand om hamnen, muddrar så att inte farleden slammar igen. Ordförande Sven Palmqvist beskrev det tålmodiga arbetet med att hålla en god standard i hamnen så att den fungerar och är tillgänglig för den båtburne.

Ibland händer det olyckor till havs och då rycker Sjöräddningssällskapet ut. Det vanligaste tillbudet är att man navigerar fel och går med båten på fel sida om pricken i inloppet till Grötviks hamn. Då riskerar man att gå på grund, berättade Erica Loh som är frivillig medarbetare i Grötviks lokalförening. Till sin hjälp har man två större båtar och en rescue runner, en mindre båt som kan färdas över klipphällar för att komma fram smidigt. Från sjöräddningsstugan strax intill bryggan har man en god utsikt över hamnen och kan snabbt komma till undsättning.

UF-lärare prisas

Denna Guldmorgons försommarkänsla leder tankarna till skolavslutning. Men inte till elever utan till lärarna, närmare bestämt Årets UF-lärare. Tre UF-lärare från Kattegattgymnasiet fick motta pris av Carl-Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordförande i Halmstads kommun och Ida Thorén, regionchef för UF Halland. De prisbelönta var Eva Mazur, Eva Larsson och Ida Åstrand

För många innebär sommaren flera utomhusaktiviteter. Ett nytt sätt att motionera bjöd Patrik och Malin Braw på. Strax intill bryggan erbjöd de en tur med en hjulförsedd stepmaskin. Ett färdmedel som väckte uppmärksamhet och fick flera Guldmorgongäster att kliva upp och bege sig ut på havsnära vägar

Nu tar Guldmorgon sommarledigt för att återkomma till hösten. Trevlig sommar!

Dag: Onsdag den 5 juni 2013
OBS tiden!
: kl 08.00
Plats: BryggCaféet, Grötviks hamn, Hitta dit
Parkering: Kör över bron så hittar du parkering.
Tema:LIV - sjöliv, livräddning, näringsliv, sommarliv- VID DET STORA BLÅ

Himmel vad havet betyder mycket! Havet förenar kontinenter, och människor. Det skapar jobb och näringar – på havet, vid havet. Det ger liv, men kan också ta liv...

Den här morgonen tillägnas i hög grad två hjälteorganisationer, Livräddarna i Tylösand och Sjöräddningssällskapet. Tack vare deras fantastiska och ideella insatser har många liv räddats genom åren. Men de är helt beroende av ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta sitt livsviktiga arbete. Vi hoppas och tror att ni, kära Guldmorgongäster, mer än gärna bidrar genom att denna gång betala 300:-/person för frukosten. Pengarna går oavkortat till Livräddarna och Sjöräddningssällskapet.

Silverblänket vid havet står UF för. Nyligen knep Halmstad och Halland tre silver-medaljer vid SM i Ung Företagsamhet. I kulisserna finns en mängd UF-lärare som coachar eleverna på vägen. Alla är värda att hyllas, men en kommer att prisas.


----------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

Kl 08.00: Vi börjar med frukost - Passa på att mingla och skapa nya kontakter! Sätt dig gärna bredvid någon du inte har pratat med förut.

 • Välkommen!
  Karolina Davidsson, VD, Halmstads Näringslivs AB.
 • Vad händer i Tylösand i sommar?
  Elisabeth Haglund, VD för Hotel Tylösand.
 • Platsen för det oväntade mötet
  Anders Widén, BryggCaféet i Grötvik.
 • Livräddning - en riktig actionhandling
  Leif Karlborg, Livräddarna i Tylösand.
 • När andra söker hamn kastar vi loss
  Erica Loh, Sjöräddningssällskapet.
 • För fulla segel
  Sven Palmkvist, ordf. Grötviks Segelsällskap
 • Prisutdelning till Årets UF-lärare
  Carl Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordf.


Anmälan: Senast fredagen den 31 maj.Vi skickar en faktura på 300:- till dig denna gång. Har du frågor så kontakta Leili Lindwe på 0705-537 428.

Begränsat antal platser.Till anmälan

Anmäl ev. specialkost till leili.lindwe@halmstad.se.
OBS! Kläder efter väder. Det kan ju vara lite småkyligt även en sommarmorgon.

Vi ser fram emot att träffa er alla vid vår "liv-liga" och lite vågiga sommaravslutning på Guldmorgon. Glöm inte visitkorten – du kanske får napp vid utlottningen…

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.