Meny

18 apr 2013

Guldmorgonreportage

Golf, miljötänk och bygglov i vårpigg Guldmorgon

I ett vårfagert Halmstad hade Guldmorgon flyttat ut till naturen och log upp sina portar på en golfbana. På agendan var inte bara golf och esöksnäring utan även miljötänk och byggnadskontorets nya chef presenterades.

I ett vårfagert Halmstad hade Guldmorgon flyttat ut till naturen och slog upp sina portar på en golfbana. På agendan var inte bara golf och besöksnäring utan även miljötänk och byggnadskontorets nya chef presenterades.

Närmare våren kan Guldmorgon nog inte komma, mitt ute i den vaknande grönskan och drillande lärkor. Hos värden Volkswagen Golf Arena, som ligger ett stenkast från Frösakull, hade ett stort tält slagits upp. Dit kom både gamla och nya besökare, från Halmstad och närliggande orter, för att lyssna till aktuella nyheter om och kring näringslivet.

Den som inte är morgonpigg kan knyta kontakter på annat sätt. Karolina Davidsson, vd för Halmstad Näringslivs AB, berättade om nya vägar att skapa kontakter. På en entreprenöriell speed dating fick ett antal Halmstadföretag möta ett 70-tal studenter i korta pass för att bygga vidare på sina respektive nätverk.

Miljöarbete diplomera

Allt fler företagare i Halmstad arbetar för att få en större miljömedvetenhet i sina bolag. Ett sätt är att ta fram ett miljölednings-system för sitt företag. Efter att ha genomfört förbättringar i verksamheten kan denna insats belönas med ett diplom.
Nyligen har fyra Halmstadföretag i olika branscher genomfört ett sådant miljöarbete och under Guldmorgonen fick dessa företag motta diplom.

Avspänt golfande

Volkswagen Golf Arena är ett nytt tillskott till den rika floran av golfbanor som Halmstad har. Idén föddes 2007 och fyra år senare var man redo att öppna för spelsugna golfare. Även här bär man på tankar som gynnar miljön. Bland annat ska man släppa ut ett antal får för att hålla gräset på en acceptabel nivå.
På golfbanan håller man inte så hårt på klädkoden.

– Kom som du är! sade vd:n Martin Siljegård och menade att det går alldeles utmärkt att spela i shorts.

Tanken med anläggningen är att den ska tilltala alla, oavsett om man är golfintresserad eller inte. Det finns gym, konferenslokal, bastu och fikamöjligheter. Om man ändå tycker om denna bollsport kan man testa sin skicklighet på Himalayas, en puttningsgreen med höga kullar. Varje Guldmorgonbesökare fick en biljett för att pröva hur det är att spela just där.             

Golfhuvudstaden

Fler borde hitta till Halmstad och ta en runda på någon av kommunens alla golfbanor.
Det tycker kommunägda Halmstad & Co som har startat projektet Golfhuvudstaden. Golfturisten ska få hjälp med att hitta boende och matställen och få en paketlösning med allt man behöver för att få en behaglig vistelse. I framtiden kommer kanske Golfhuvudstaden inte enbart vara ett namn på ett projekt utan ett varumärkesbyggande begrepp för kommunen och för sporten

Men Halmstad är naturligtvis inte bara golf. Johan F Lundberg, vd på Halmstad & Co, berättade om arrangemang som sker under sommaren.

I maj kommer Halmstadbor och turister att få lära känna dinosaurierna och deras tid. Då kommer en internationell utställning till vår stad som kommer att visas på arenaområdet. I sommar arrangeras SM-veckan med 32 idrotter och dessutom dam-EM i fotboll. För den kulturintresserade visas verk av Man Ray på Mjällby Konstmuseum. På Guldmorgon Destination på Halmstad Arena den 15 maj kommer man att berätta mer om dessa evenemang.

Smidigare bygglov

Det ska bli enklare att få bygglov i Halmstad. Anders Thorén är nytillträdd chef för byggnadskontoret och han radade upp flera satsningar som ska förenkla bygglovsprocessen. Han betonade vikten av bemötandet och att byggnadskontoret främst ska ses som en servicefunktion. Idag handläggs omkring 1 000 bygglov om året.

Detta ska man nå genom att öka servicen. På byggnadskontoret ska det inte längre vara lunchstängt. En av idéerna är att ge bygglov rakt över disk. Har man alla handlingar och hört med grannar ska man snabbt få ett tillstånd. Att hålla alla detaljer i minnet kan vara svårt innan man lämnar in handlingarna. Därför ska byggnadskontoret ta fram en lista över nödvändiga detaljer som måste tas med. Detta körs igång den 6 maj.

Anders tog tillfället i akt och frågade besökarna på Guldmorgon. Vilken uppfattning har de kring hanteringen av bygglov? En synpunkt var att inrätta en slags bygglovscoach som kan bidra till att handläggningen blir effektivare.

Belöning för besökarna

Som vanligt delades fina priser ut. Guldmorgonbesökaren uppmanades att lägga sitt visitkort i en korg där Fru Fortuna i form av Carl Fredrik Graf drog några lyckliga vinnare. Gladast blev nog Linda Ringi som vann träning med en alldeles egen PT, dvs. personlig tränare. Det är alltså mödan värt på många sätt att motstå sängvärmen och möta arbetsdagen med ny kunskap och nya möjligheter.

Dag: Torsdag den 18 april 2013
Tid
: kl 06.45 - 08.30
Plats
: Volkswagen Golf Arena, Hitta dit
Tema: Go Green...

Grönt är en konkurrensfördel.  Inte minst i golfhuvudstaden Halmstad.

Den här vårmorgonen sätter vi en hel del grönt i fokus. Grönt står för tillväxt och för miljö. Golfbanans green är grön och fotbollsplanen likaså.  Besöksnäringen grönskar. Smarta företag satsar på grön profil. Grönt är skönt helt enkelt.  Så go green – välkommen till en ny inspirerande Guldmorgon! Glöm inte visitkorten – du kanske får  ”hole in one” vid utlottningen…

Kl 06.45: Vi börjar med frukost - Passa på att mingla och skapa nya kontakter! Sätt dig gärna bredvid någon du inte har pratat med förut.


----------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

Kl 07:10 Välkommen!
Karolina Davidsson, VD, Halmstads Näringslivs AB

 • Miljödiplomering - De miljömedvetna företagen i Halmstad blir fler och fler!
  Henrik Oretorp (C), kommunråd och Fredrik Ottosson, chef för Samhällsbyggnadskontoret genomför diplomeringen
 • Nyttiga lärdomar och en spännande framtid
  Martin Siljegård, VD, Volkswagen Golf Arena
 • Vi får träffa den nye chefen för Byggnadskontoret
  Anders Thorén
 • Spännande evenemang i Halmstad och satsningen på Golfhuvudstaden
  Halmstad & Co

Summering. Tid för mingel och frågor. Vi avslutar ca kl 08:30

EMC (Energi- och MiljöCentrum) finns på plats och kan berätta om hur du kan utveckla ditt företag med fokus på energi och miljö.

Anmäl dig senast måndagen den 15 april.Begränsat antal platser.Till anmälan

Anmäl ev. specialkost till leili.lindwe@halmstad.se.

Välkommen till ett gyllene tillfälle att avnjuta en tidig och god frukost med

intressanta och stimulerande föredrag och träffa trevliga människor!

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.