Meny

05 dec 2012

Guldmorgonreportage

Flera ljus i mörkret på årets sista Guldmorgon®

Nu skapas det fler möjligheter till nya företag och fler jobb i Halmstads kommun. Kluster inom elektronikbranschen, utökad handel och insatser som underlättar företagandet är bara några exempel som årets sista Guldmorgon bjöd på.

Det ser ljust ut för den som vill driva företag i Halmstad. Halmstads kommun och andra aktörer genomför nu olika satsningar som gynnar företagandet, vilket kommer att skapa nya jobb. Det framkom på årets sista Guldmorgon den 5 december där flera exempel radades upp. Näringslivsfrukosten lockade som vanligt ett stort antal och samlade nära 170 intresserade denna gnistrande snövita morgon.  

Företagaren i fokus för kommunen.

Halmstads kommun satsar på att förenkla vardagen för företagarna. Ett viktigt led i detta är att det kommunala näringslivsbolaget har tagit hänsyn till företagarnas synpunkter. Deras perspektiv väger tungt.
      – Vi måste orientera oss efter kundens behov, säger Karolina Davidsson, vd på Halmstads Näringslivs AB.
      Kontakten med beslutsfattare inom kommunen förenklas. Det ska räcka med en väg in i den kommunala byråkratin och det är näringslivsbolagets uppgift att ta emot företagaren och lotsa denne till rätt person. Det ska vara lätt att kontakta kommunen, menar Karolina.
      Andra prioriterade områden är att det politiska ansvaret för näringslivsfrågorna blir tydligare, att stödja nyföretagande och etablerade företag, öka servicen och förbättra bemötandet för att stärka företagsklimatet och knyta samman skola och näringsliv. Man hoppas på att bilden av kommunens näringslivsarbete på detta sätt ska bli klarare.

Elektronikkluster och handel skapar fler jobb.

Ett stärkt näringslivsklimat är välkommet med tanke på den expansiva entreprenöranda som präglar kommunen. Ett lysande exempel på detta är elektronikföretaget HMS Industrial Networks AB, som också var värd för Guldmorgonen. Det börsnoterade företaget startade 1988 utifrån ett examensarbete på högskolan i Halmstad och har växt till en global aktör med 261 anställda. Företagets utvecklingschef Magnus Hansson berättade om ett intressant och nyskapande samarbete mellan elektronikföretag där HMS ingår.

16 företag inom elektronikbranschen har bildat ett kluster för att utbyta idéer och erfarenheter bland annat med hjälp av ett eget testlabb. Detta kluster kan på sikt locka andra elektronikintensiva företag att etablera sig i kommunen vilket genererar fler arbetstillfällen.

Men expansionen i kommunens näringsliv handlar inte bara om elektronikbranschen

Ett annat område är handel och Mats Jäderberg presenterade den omfattande utbyggnaden som kommer att ske på Eurostop i Halmstad. Han är centrumledare för denna handelsplats. Totalt kommer det att bli mellan 35 och 45 nya butiker, caféer och restauranger på området. Man kommer att bygga samman detta till en större enhet.      
Det blir alltså en rejäl förnyelse av Eurostop. Mats räknar med att 150 till 200 nya arbetstillfällen kommer att skapas och under själva byggprocessen kommer lika många att få jobb. Investeringen kommer att uppgå till nästan en halv miljard kronor och premiär av det nya Eurostop kommer att ske lagom till julhandeln i december 2015. Därmed kommer Halmstad att stärka sin position som handelsstad och köpkraften stannar inom kommunens gränser.

Nätverk för logistik.

Halmstad har ett strategiskt läge när det gäller logistik och därför har ett nätverk bildats med namnet Innovativ logistik. Tanken är att alla transportslag ska kunna samarbeta och nätverket innefattar logistikföretag, högskolan och offentliga organisationer. Detta handlar inte bara om transporter av varor utan gäller i lika hög grad förflyttning av människor och distribution av information.

Men allt skimrade inte i guld denna morgon

Carl Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordförande, gav en lägesrapport om det rådande konjunkturläget och om kommunens aktiva roll för att stödja ett näringsliv som går på lågvarv. Ett exempel på den kärva situationen är Pilkington i Halmstad som ska läggas ned. Företagets vd Alexander Johansson berättade på frukostmötet om den uppkomna situationen och om förhandlingsläget.

Trots en ökande mängd varsel och en lågkonjunktur som breder ut sig allt mer visar denna morgon på många ljusglimtar i det finansiella mörkret. Dessa initiativ kan på sikt skapa fler företag och fler jobb och bidra till att kommunen står väl rustad när nästa varselvåg drar in över vår del av Sverige.

Dag: onsdag den 5 december 2012
Tid
: kl 06.45 - 08.30
Plats
: HMS, Stationsgatan 37  Hitta dit

Framtidens näringsliv i Halmstad - Utmaningr och möjligheter!  

När konjunkturen knackar på dörren gäller det att handla! Och då pratar vi inte bara shopping – som är nog så viktigt för att ha snurr på ekonomin – utan om alla goda krafter som samverkar för att skapa framtid för företag och människor. Vi berättar om kommunens starka och utökade engagemang i näringslivsfrågor. Du får veta mer om offensiva satsningar kring handel, elektronik och logistik. Välkommen till en tidig Guldmorgon som startar när det fortfarande är mörkt ute, men snart kommer ljus, juletid och ett nytt år. Se möjligheterna! Se framåt!  

Kl 06.45:  Vi börjar med frukost - Passa på att mingla och skapa nya kontakter! Sätt dig gärna bredvid någon du inte har pratat med förut.


----------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

  • Kl 07:10 Välkommen. Inledning Karolina Davidsson, VD, Halmstads Näringslivs AB.
  • Konjunkturläget och offensivt näringslivsarbete i kommunen. Carl Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordförande.
  • Framtidens Näringsliv i Halmstad. Samarbeten för utveckling. - Framtidens elektronik.   Ett kluster det sprakar om! Staffan Dahlström, VD, HMS Networks AB. - Innovativ logistik by Halland.   Läget, Läget, Läget och passion för affärer. - Handel i Halmstad.   Nya ägare och framtidsplaner för Eurostop. Mats Jäderberg, ny centrumledare   på Eurostop Halmstad.
  • Vad kan Halmstads Näringslivs AB göra för Dig? Karolina Davidsson, VD, Halmstads Näringslivs AB.
  • Summering. Tid för mingel och frågor. Vi avslutar ca kl 08:30.

Anmäl dig senast fredagen den 30 november.Begränsat antal platser.Till anmälan

Anmäl ev. specialkost till leili.lindwe@halmstad.se.

Ta med visitkort! Vi lottar som vanligt ut fina priser.

Välkommen till ett gyllene tillfälle att avnjuta en tidig och god frukost med intressanta och stimulerande föredrag och träffa trevliga människor!

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.