Meny

10 nov 2012

Guldmorgonreportage

En Guldmorgon® för framtiden

Torsdagen den 11 oktober 2012 samlades vi på Parken, Halmstad. Morgonens tema var Skola & Näringsliv för framtidens medarbetare och företagare.

Barnen och ungdomarna är det bästa vi har. De är framtidens företagare och medarbetare. Det är vår största utmaning att underlätta företagsamhet och entreprenörskap i skolan. Genom ett bra och nära samarbete mellan skola, näringsliv och arbetsmarknad kan vi bygga en framtid med fokus på tillväxt och utveckling. Det här måste vi göra tillsammans för att lyckas. Något som mycket lägligt hade uppmärksammats i ett helt uppslag i dagens Hallandsposten.   

Karolina Davidsson, VD för Halmstads Näringslivs AB, har bland annat ett förflutet som regionchef för Ung Företagsamhet Halland. Hon vet vilken skillnad det gör att se och uppmärksamma ungdomarna. Att ge dem en chans att tro på sig själva, att våga. Förutom namngivna föreläsare intervjuade Karolina ytterligare två eldsjälar när det gäller samarbetet skola/näringsliv; Henrik Oretorp (C), kommunråd och Hans-Erik Eldemark, Högskolan i Halmstad och dessutom engagerad i Science Park Halmstad - en plantskola för nya företag.

Mikael Kulanko, regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland uppmanade alla att ge ungdomar en chans. Stort eller litet företag, det spelar ingen roll - alla kan ta emot en praktikant. Åk ut till skolorna och berätta om ditt företag. Bjud in skolklasser - visa och berätta om ditt företag. Börja i tid med samarbetet skola/näringsliv. Gärna redan på lågstadiet.

Remeda och HMS Network är två goda exempel på företag som samarbetar nära med skolväsendet. Spannet i årgångarna är från småskola till högskola. Både Staffan Svenssson, VD för Remeda, och Staffan Dahlström, VD för HMS, vet hur viktigt det är för företagens fortsatta utveckling att engagera sig i den uppväxande generationen.
Catarina Carlsson, verksamhetschef på KomTek och ansvarig för Teknikcollege, bidrar till att stimulera barn och ungdomar till företagsamhet och entreprenörskap. Det ska börjas i tid. Det ska vara roligt. Och man ska våga göra fel - för det är då man lär sig.

Applådera felen!

Annika Vannerberg, förvaltningschef för Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, visualiserade den virtuella Berlinmur av lagar och regler som byggts upp mellan ungdomar och arbetsliv. Men båda sidor har krafsat tillräckligt länge på den mentala muren som nu är på väg att falla. Skola och näringsliv är två kulturer med olika språk, som vill samma saker men uttrycker det på olika sätt. Det behövs en tolk.

Tolken i det här fallet är Anna Hammarlund, samordnare Skola/Näringsliv och lärare på da Vinci, Kattegattgymnasiet. Ta kontakt med henne så "översätter" hon och knyter ihop säcken. Anna kommer att ha sin bas hos oss på Halmstads Näringslivs AB ett par dagar i veckan.

Ung Företagsamhet Halland är organisationen som bidrar till ungdomars möjligheter att utveckla företagsamhet,  entreprenörskap, självkänsla, samarbetsförmåga, konflikthantering, anställningsbarhet och ansvarskänsla. Hanna Ericson är skolansvarig och hon utmanade Halmstad att jobba för att det ska bli ännu fler UF-företagare bland gymnasieeleverna. Här spelar alla engagerade UF-lärare en viktig roll, och det får gärna bli fler.

Den här morgonen hade vi tagit hjälp av DAN-MARK UF som stod för mingelfotograferingen. Här är länken till alla bilder. Dessutom hade vi ytterligare två UF-företag på plats: Coffee to go UF och En lysande affär UF.

Boka den 15 mars 2013 i Halmstad Arena. Då blir det en härlig kombo av Hallands största näringslivsdag, Tillväxtdagen, och UF-mässan Våga Vara Egen.

Galejan i Parken drivs bland annat av en ung entreprenör, Anna Eriksson. Det var nog många som lyfte på ögonbrynen när de såg den fina förvandling som lokalerna har genomgått på senare tid. Gammalt möter nytt, gammal möter ung. Anna satsar på att både behålla och utveckla Parkens möjligheter.

Den 8 november är det dags att prata framtid, med fokus på Handeln. Thomas Gränsman, VD för Swedbank i Halmstad, hälsade alla välkomna till en inspirationsfylld dag. Många av jobben kommer att finnas just inom handeln.

Vi avslutar med ett tänkvärt citat av Mikael Kulanko. - Säg inte att det inte går, att du inte kan, att vi har gjort det här förut. Bara gör det. Det här är världens chans att ta tag i ungdomsarbetslösheten. Och glöm inte, det finns inga dåliga ungdomar - bara dåliga förebilder.

Dag: torsdag den 11 oktober 2012
Tid
: kl 06.45 - 08.30
Plats
: Galejan, Parken  Hitta dit

Tema: Samarbete Skola & Näringsliv för framtidens medarbetare och företagare  

Barnen och ungdomarna är det bästa vi har. De är framtidens företagare och medarbetare. Det är vår största utmaning att underlätta företagsamhet och entreprenörskap i skolan. Genom ett bra och nära samarbete mellan skola, näringsliv och arbetsmarknad kan vi bygga en framtid med fokus på tillväxt och utveckling. Det här måste vi göra tillsammans för att lyckas. Denna morgon får du lyssna till visioner, konkreta tips och goda exempel.  

Kl 06.45:  Vi börjar med frukost - Passa på att mingla och skapa nya kontakter! Sätt dig gärna bredvid någon du inte har pratat med förut.


-----------------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

  • Kl 07:10 Välkommen. Inledning Karolina Davidsson, VD för Halmstads Näringslivs AB.
  • Grunden till allt läggs i skolan Mikael Kulanko, regionchef, Svenskt Näringsliv.
  • Entreprenörskap - en företagsam röd tråd genom hela skolan Annika Vannerberg, Förvaltningschef, Utbildnings- och Arbetsmarknadsförvaltningen Catarina Carlsson, Verksamhetschef, KomTek.
  • Näringslivsperspektivet på samarbete med skolan Staffan Svensson, VD, Remeda och Staffan Dahlström, VD, HMS Network.
  • Om satsningen på samordning skola/näringsliv Anna Hammarlund, samordnare Skola/Närsamhälle och lärare da Vinci, Kattegattgymnasiet.
  • Learning by doing Hanna Ericson, skolansvarig, Ung Företagsamhet Halland.
  • Summering. Tid för mingel och frågor. Vi avslutar ca kl 08:30.

Anmäl dig senast måndag den 8 oktober.Begränsat antal platser.Till anmälan

Anmäl ev. specialkost till leili.lindwe@halmstad.se.

Ta med visitkort! Vi lottar som vanligt ut fina priser.

Välkommen till ett gyllene tillfälle att avnjuta en tidig och god frukost med

intressanta och stimulerande föredrag och träffa trevliga människor!

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.