Meny

13 sep 2012

Guldmorgonreportage

Offentlig upphandling på Guldmorgon®

Den 13 september fick Hovgårdsskolan i Söndrum besök av hundratals företagare. Något som var nytt både för företagarna och skolan. Temat för morgonen var Offentlig upphandling. Kommunen upphandlar för miljardbelopp varje år. En stor del av upphandlingarna görs till skolor runt om i kommunen.

Den 13 september fick Hovgårdsskolan i Söndrum besök av hundratals företagare. Något som var nytt både för företagarna och skolan. Temat för morgonen var Offentlig upphandling. Kommunen upphandlar för miljardbelopp varje år. En stor del av upphandlingarna görs till skolor runt om i kommunen.


Karolina Davidsson, VD på Halmstads Näringlivs AB började med att berätta att Hovgårdskolan är lite speciell. Skolans restaurang fick nyligen ta emot ett pris för Årets bästa skolrestaurang av Hallands Matakademie. I år delades priset ut av konungen, Carl XIV Gustav och drottning Silvia.

Hon lyfte även ett viktigt projekt, Unga i arbete som Arbetsförmedlingen och Halmstads kommun är initiativtagare till. Läs mer om Unga i arbete »
På plats fanns även Thomas Jansson, ordförande för företagarna i Halmstad. Han beskrev företagarnas verksamhet och vilken roll de har för näringslivet. Några av de sakerna som företagarna gör är att de träffar näringslivet runt om i Halland, även de som finns på de mindre orterna. De har en speciell avdelning som arbetar med offentlig upphandling, dit man kan vända sig vid frågor.

Varför Offentlig Upphandling?

Lisbet Johnson, upphandlingschef vid Halmstads kommun höll en informativ presentation om bakgrunden till lagen om offentlig upphandling. Hon berättade även hur kommunen arbetar för att förenkla deltagandet i en upphandling. Upphandlingar är till för att göra bra affärer, stödja och underlätta handel över gränser, tillvara konkurrensen och minimera risken för korruption.


Många företagare tycker att det är krångligt att lämna anbud, detta är upphandlingsenheten medvetna om och därför arbetar de proaktivt på olika sätt. Bland annat så hålls ett antal seminarium om Offentlig upphandling, tillsammans med Halmstads Näringslivs AB och Region Halland. I höst hålls två seminarium, 4 oktober och 15 november. Deltagandet är kostnadsfritt.

Upphandling ur ett företagarperspektiv

En av de företag som deltagit i flera upphandlingar är Oscar Hanson VVS. VD Rikard Hanson delgav sina upplevelser om hur det är att delta i en upphandling ur ett företagarperspektiv. Han betonade vikten av att läsa igenom förfrågningsunderlaget direkt när upphandlingen publicerats. Där finns nämligen alla krav som ställs och vad som behöver tas fram. När Oscar Hanson VVS har lämnat in anbud har de känt att det har varit gott om tid, de har blivit lika behandlade och att det finns en liknelse i upphandlingarna som gör att desto oftare de lämnat anbud, desto enklare är det. Däremot saknar de en uppföljning efter upphandlingens slut.

Årets bästa skolrestaurang

Som en liten bonus på morgonen fick deltagarna höra historien bakom priset till Årets bästa skolrestaurang och hur kommunen arbetar med barnens måltider i dagsläget. Skolans restaurang heter Steakhouse, ett namn som barnen på skolan röstat fram. Framgången har kommit genom att de lyssnar på eleverna.


Priset delas ut av Hallands Matakademie med Evert Granh som ordförande, grundades genom att ett antal personer hade ett gemensamt intresse för mat och ville lyfta upp goda exempel. De var trötta på halvfabrikat och tyckte att de som gjorde vällagad, god mat förtjänade att uppmärksammas.

Kommunens arbete med inspirerade måltider

Detta är något som kommunen numera också arbetar med. Måltidsinspiratören Jenny Andersson berättade om hur de numera jobbar med hela upplevelsen när barnen ska äta. Roger Weman, chef för servicekontoret gav Jenny möjlighet att ändra det som behövdes. Detta har bidragit till att Halmstads skolor vunnit flera matpriser både lokalt och nationellt.

Framtidens skolmåltider

Som avslutning kunde Henrik Oretorp, ordförande i samhällsutbyggnadsutskottet berätta att från och med 2013 kommer det att finnas mer pengar per portion till eleverna. Detta kommer förhoppningsvis bidra till att skolmaten blir ännu bättre.
Det finns ett stort antal duktiga kockar i skolköken vars kompetens är något som ska tas vara på. Livsmedel är en av de saker som kommunen upphandlar och uppfyller ett företag kraven så har de chans att få leverera varor till skolkök i hela Halmstad.

Dag: torsdag den 13 september 2012
Tid
: kl 06.45 - 08.30
Plats
: Kyrkskolan (vid Söndrums kyrka),  Hitta dit
Tema
: Att göra bra affärer med kommunen

Varje år upphandlar Halmstads kommun varor och tjänster för miljardbelopp. Vi vill ha en bra dialog med det lokala näringslivet för att fler ska lämna anbud. Många småföretagare kanske tror att de inte kan vara med - men det kan ni!  Den här morgonen kommer ni få veta mer om Offentlig Upphandling. Både ur kommunens och Företagarnas perspektiv.  

Kl 06.45:  Vi börjar med frukost - Passa på att mingla och skapa nya kontakter! Sätt dig gärna bredvid någon du inte har pratat med förut.


----------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

  • Karolina Davidsson, VD för Halmstads Näringslivs AB. Nyheter och intervjuer.
  • Kunskap och samarbete gynnar alla - Thomas Jansson, ordförande Företagarna Halmstad, och Marie Axtelius, regionchef Företagarna Halland.
  • Små företag i offentlig upphandling för goda affärer - Ulrica Dyrke, jurist, Företagarna.
  • Vill du ha oss som kund? Halmstads kommuns arbete för att få små och lokala företag att lämna anbud - Lisbeth Johnson, upphandlingschef, Halmstads kommun.
  • LOU (Lagen om Offentlig Upphandling) ur ett leverantörsperspektiv - Rikard Hanson, VD, Oscar Hanson VVS.

Kl 08.15: Tid för mingel och frågor.

Anmäl dig senast måndag den 10 september.

Fullbokat! Kontakta Leili Lindwe 0705-53 74 28

Begränsat antal platser. Anmäl ev. specialkost till leili.lindwe@halmstad.se.

Ta med visitkort! Vi lottar som vanligt ut fina priser.

Välkommen till ett gyllene tillfälle att avnjuta en tidig och god frukost med intressanta och stimulerande föredrag och träffa trevliga människor!

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.