Meny

05 jul 2012

Företagsreportage

Vi presenterar månadens gästspelare

Nyhetsbrev nr 2 från Halmstads Näringslivs AB: Den här gången har vi glädjen att ha Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna, som gästspelare. Hon leder Sveriges största företagarorganisation som representerar 75 000 företagare. Företagarna samlas i Tylösand för sin nationella kongress den 1-3 juni 2012.

Företagande – ett ord som för med sig många associationer. Många företagare berättar för oss att de drivs av frihet. Frihet att bestämma själv, jobba med det man själv vill och möjligheten att förverkliga sina idéer och bestämma över sin egen tid.
 
Jag är uppvuxen i en entreprenörsfamilj och har själv drivit eget och kan skriva under på att friheten är den stora fördelen. Men det andra jag tänker på när jag hör ordet företagande är ansvar. Företagare tar ansvar, ansvar för sitt liv, sina medarbetare och sitt samhälle – både på lokal och nationell nivå.

Som vd för Företagarna möter jag våra medlemmar varje vecka och får höra otroliga historier av entreprenörer som lever efter att ingenting är omöjligt, allt går och som också många gånger lyckas med vad de bestämt sig för. Under året som gått sedan jag tillträdde har jag rest runt i landet för att lära känna våra företagare och deras utmaningar och vardagsproblem.
 
Om ett par veckor samlas hela organisationen i Halmstad för att lägga upp våra mål för företagarpolitiken – och eftersom vi vet att ingenting är omöjligt, så kommer vi att lyckas. För trots att Företagarna har en vilja av stål och en drivkraft som få andra, så måste vi också få hjälp från våra politiker. Vår vision är att Sveriges företagsklimat ska vara bäst i Europa.
 
För företagare har mycket blivit bättre. Idag är det enklare än någonsin att blir företagare och bara i år förväntas 60 000 nya svenska företag att starta. Utmaningen är istället den tillväxtvärk som företagare får när den vill utvecklas, anställa och satsa på nya idéer. Regelkrångel, svårigheter med finansiering och höga arbetskraftskostnader gör det svårt. Idag växer svenska företag långsammast i Europa.
 
Småföretagen har de senaste 20 åren stått för 4 av 5 nya arbetstillfällen. För att lyfta Sverige på en allt tuffare global marknad så måste politikerna lyssna på våra lösningar. Vi vet vad som krävs. Vi har idéerna, nätverket och uthålligheten för att åstadkomma förändring.
 
Elisabeth Thand Ringqvist
Vd för Företagarna

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.